x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Grigorescu stabileşte record după record. Află care ar putea să fie preţul celei mai vândute opere de artă din România.

Grigorescu stabileşte record după record. Află care ar putea să fie preţul celei mai vândute opere de artă din România.

de Ema-Augusta Banu    |    08 Iun 2011   •   11:45
Grigorescu stabileşte record după record. Află care ar putea să fie preţul celei mai vândute opere de artă din România.


Piata de arta romaneasca se pregateste de un nou record. Pe 15 iunie, in cadrul Licitatiei de Vara Artmark, lucrarile "Nimfa dormind' si "Tarancuta cu fuior pe cale' semnate de Nicolae Grigorescu au sansa sa doboare valoarea de 300.000 euro si sa devina astfel cele mai importante opere de arta tranzactionate vreodata in Romania.

"Cu o valoare estimata de specialisti la 220.000 de euro, "Nimfa dormind' poate deveni cea mai scumpa opera romaneasca, avand toate sansele sa fie licitata in aceasta vara cu peste 270.000 de euro, suma record la care a fost vanduta o alta opera grigoresciana - "Fata cu margele rosii' a precizat Alexandru Baldea, membru fondator Artmark.

Tabloul reia motivul simbolist, de origine mitologica, al femeii ca muza, obiect al contemplatiei, care se ofera inconstienta privirilor si imaginatiei, intr-o scena lirica, idealizata. Grigorescu insusi se atasase de aceasta lucrare, precum relateaza o cronica a vremii, pe care tarziu s-a invoit sa o vanda celebrului colectionar de arta Ernest Goodwin (bancher, director adjunct al Banque du Roumanie pana in 1910).

"Tarancuta cu fuior pe cale'(ulei pe panza, 55,5 x 88,5 cm), cea de-a doua lucrare vedeta a licitatiei, apartine tematic si stilistic ciclurilor de peisaje realizate de artist catre final, in jur de 1900. Lucrarea este de asemenea estimata la 220.000 de euro.

Licitatia aduce in atentie peste o suta de opere, dintre care 23 sunt concentrate in capitolul Tezaur. Sesiunea reuneste si alte picturi celebre semnate de: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Jean Steriadi si Nicolae Tonitza. Lucrarile pot fi admirate in expozitia deschisa gratuit la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel in perioada 11 – 15 iunie 2011, intre orele 11.00 – 21.00.

×
Subiecte în articol: grigorescu licitatie record artmark