x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Hiturile verii în România şi în Europa

Hiturile verii în România şi în Europa

de Dana Cobuz    |    04 Sep 2010   •   00:00
Hiturile verii în România şi în Europa

Se spune că toamna se numără bobocii, dar şi vara are "bobocii" ei muzicali. An de an, compozitorii şi soliştii se străduiesc să ajungă cât mai des difuzaţi la radio, tv şi în cluburi, cu hituri-bombă care, eventual, să le asigure biletul şi către piaţa muzicală internaţională. Calendaristic, vara s-a terminat. Ce-am reţinut din peisajul pieselor care au umplut sonor anotimpul concediilor? Ce refren ne mai stăruie în timpane după ce ne-am întors la muncă?

Fără a avea pretenţia de a face un top, vom trece în revistă hiturile acestei veri de la noi şi din Europa. Nu înainte însă de a remarca faptul că în acest an a devenit mai evidentă tehnica promovării până la refuz a câte unui single în detrimentul unui album, aşa cum se obişnuia până nu demult. Soliştii nu mai caută să vândă colecţii de piese, ci câte o singură melodie, ambalată frumos într-un videoclip colorat şi cât mai scump. Artiştii nu mai vor să intre în istorie cu albume, ci cu numărul de concerte în ţară şi în străinătate, chiar dacă acestea înseamnă una-două piese proprii şi restul cover-uri. Cel mai bun exemplu în acest sens este cel mai ascultat interpret român din ultimii ani, Edward Maya, care are doar două hituri mari şi late ce l-au plimbat prin lumea întreagă.

Să vedem însă ce melodii ne-au reţinut atenţia în această vară, majoritatea dublate de videoclipuri memorabile. "Don't Say It's Over" a lui Alex Velea a intrat uşor în capul celor ce frecventează discoteci sau ascultă radioul. Cu o linie melodică simplă şi dansabil, single-ul lui Velea a beneficiat de o prezentare scenică şi televizată "fierbinte". Solistul şi-a purtat conştiincios muşchii pe la sala de forţă, după care i-a adus pe scenă şi în videoclip. Tot în videoclip a fost "infiltrată" şi o apetisantă tânără exotică, şi astfel sex-appeal-ul a completat "Don't say it's over/ until it's over/ La la la la la....".
David Deejay l-a folosit pe Dony - declarat cel mai sexy solist din noua generaţie - pentru "Temptation", o piesă lucrată audio şi video, astfel încât să se încadreze în tabloul muzicii difuzate în cluburile occidentale.

Deepcentral a dat lovitura în această vară, cu "In Love" şi "Music Makes Me Free". Cu luna plină deasupra capului, Doru şi George au trecut repede graniţele României, fiind adoptaţi în regim de urgenţă de ruşi şi bulgari. Folosind cuvinte puţine şi refrene uşor de reţinut chiar şi pentru cei care nu rup o boabă de engleză, cei doi Deepcentral i-au făcut pe ruşi să cânte în cor "I'm in love, in love, in love with you".

Un videoclip interesant, dar şi un refren pe care am pariat de la prima audiţie are piesa "I like the Trumpet" - DJ Sava ft Raluka. Filmările au avut loc în proaspăt amenajata salină de la Turda. Decorul extravagant, o solistă "hot" plus două dansatoare care-şi schimbă ţinutele pe la jumătatea "acţiunii", în combinaţie cu Connect-R, una dintre cele mai apreciate voci masculine ale anului, dar şi ritmul obsesiv al piesei "I Like (The Trumpet)" i-au crescut cota lui DJ Sava.
Da, am certat-o deja pe Andreea Bălan că face o mare confuzie între sexy şi vulgar, dar piesa "Trippin'", pentru al cărei videoclip a plecat în Grecia cu o armată de oameni, a prins la public. Avem o mică îndoială că videoclipul ar fi contribuit esenţial la acest succes. Mai degrabă tot refrenul, bazat pe versul "I'm trippin' on you, baby, oh, yeah", a fost piatra filosofală în acest caz.

Nu se poate să nu vă fi izbit de "Mamasita" măcar de câteva zeci de ori în această vară. Combinaţia anglo-portugheză de versuri a făcut furori în discotecile de pe litoral. Culmea ironiei ştiţi care e? Piesa, compusă şi interpretată de Narcotic Sound, Christian D & Matteo a fost refuzată astă-toamnă de toate posturile de radio. Astăzi, nu mai ştim unde să schimbăm frecvenţa ca să scăpăm de ea!

"Vechişoară" de astă iarnă, "Chica Bomb" - Dan Bălan s-a ţinut bine în topuri şi în sezonul cald. Vorba băieţilor de la Radio Zu, "trebuie să fii mare artist ca să zici «chica bomb» de câteva zeci de ori"! În cazul de faţă putem spune că, aşa cum haina face pe om, şi videoclipul face piesa. Probabil că nu vom vedea prea curând un alt videoclip la fel de erotic şi cu protagoniste la fel de înzestrate cu "vino-ncoa'".

Ce s-a întâmplat în Europa în această vară? Lady Gaga a fost cap de topuri în mai toate ţările de pe bătrânul continent, obsesivul "Alejandro", cu un ritm cam învechit pentru gustul nostru, fiind mai tot timpul în eter. În lotul fruntaş s-au mai plasat "We No Speak Americano" (Yolanda Be Cool & Dcup), "Waka Waka" (Shakira), "Dynamite" (Taio Cruz) sau "Allez, Ola, Ole" (Jessy Matador).
Spre mândria naţională, ne putem lăuda cu doi români foarte la modă în acest sezon: Edward Maya şi Inna, plasaţi de multe ori pe locul I în topurile din Europa şi foarte solicitaţi pentru concerte peste graniţă.

×