x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Hruşcă şi Păunescu

Hruşcă şi Păunescu

de Roxana Ioana Ancuta    |    21 Apr 2008   •   00:00
Hruşcă şi Păunescu

DUPĂ 24 DE ANI ● Doi mari artişti, din nou împreună pe scenă
Ştefan Hruşcă marchează 50 de ani de viaţă printr-un turneu: "Rugă pentru părinţi". În cadrul acestui eveniment aniversar, artistul va susţine un concert de excepţie la data de 5 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti (ora 19:30), unde-l va avea invitat pe Adrian Păunescu.  O dulce aducere aminte a Cenaclului Flacăra.



DUPĂ 24 DE ANI ● Doi mari artişti, din nou împreună pe scenă
Ştefan Hruşcă marchează 50 de ani de viaţă printr-un turneu: "Rugă pentru părinţi". În cadrul acestui eveniment aniversar, artistul va susţine un concert de excepţie la data de 5 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti (ora 19:30), unde-l va avea invitat pe Adrian Păunescu.  O dulce aducere aminte a Cenaclului Flacăra.


  • Jurnalul Naţional: Teatrul Naţional din Bucureşti va găzdui la 5 mai un eveniment deosebit: concertul pe care îl veţi susţine alături de poetul Adrian Păunescu. Cum a apărut ideea acestui spectacol?
Ştefan Hruşcă: Ideea de a face un concert împreună cu cel care a contribuit la lansarea şi afirmarea mea ca artist – dl Adrian Păunescu – am avut-o de mult timp, dar confirmarea mi-a venit la data de 11 noiembrie 2007, în cadrul emisiunii "Duminica în familie" prezentată de Mihaela Rădulescu, cu ocazia lansării celui mai recent album de creaţie – "Balade speciale". Merită menţionat că apariţia pe scenă alături de poetul Adrian Păunescu are loc acum pentru prima dată după 24 de ani.


Iz de Cenaclu

  • Într-adevăr, un moment de excepţie, atât pentru dumneavoastră şi Adrian Păunescu, cît şi pentru publicul care va fi prezent în sala Naţionalului. Care este profilul spectacolului?
Va fi un spectacol de muzică şi poezie. Poezia lui Adrian Păunescu şi cîntecele mele, în primul rînd cele cîntate în Cenaclu, dar şi cîteva dintre cele mai cunoscute piese din perioada care a urmat Cenaclului, inclusiv piese de pe proaspătul album lansat în noiembrie 2007.


  • Deşi nu v-aţi mai întîlnit pe aceeaşi scenă de aproape un sfert de secol, totuşi cînd aţi colaborat ultima dată cu Adrian Păunescu?
Ne-am văzut la "Duminica în familie", din data de 11 noiembrie, anul trecut. M-am bucurat că a acceptat invitaţia de a participa la prima emisiune integral dedicată mie, emisiune în care îmi prezentam noul album de creaţie, după o absenţă de 12 ani, timp în care eu am lansat doar albume de colinde.


  • Putem spune că acest concert pe care-l pregătiţi pentru luna mai va avea izul îndrăgitului Cenaclu Flacăra?
Într-o oarecare măsură, da. Pentru că – sînt convins – va fi un dialog între poetul Adrian Păunescu şi mine, adică între poezia dînsului şi cîntecele scrise de mine de-a lungul anilor, după modelul binecunoscut al unei şedinţe de cenaclu.


  • Credeţi că un alt fel de Cenaclu ar mai avea acelaşi impact la public, la ora actuală?
Nu sînt sigur că ar avea un succes imediat, ca atunci, în anii ’80, dar sînt convins că e necesar un astfel de cenaclu, acum, mai mult ca niciodată. S-au produs prea multe schimbări, atît în viaţa omului de rînd, cît şi a spectatorului fidel.


  • Şi de ce abia acum v-aţi gîndit să organizaţi acest spectacol?
Toate lucrurile la timpul lor.


Lacrimile părinţilor

  • Care este cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră legată de Cenaclul Flacăra?
Atunci cînd, revenind la Borşa, după un an şi jumătate, împreună cu Cenaclul Flacăra, în sală se găseau şi părinţii mei care lăcrimau cînd am interpretat "Rugă pentru părinţi". Am şi acum proaspăt în memorie acel moment.


  • Cînd a avut loc ultimul spectacol din cadrul cenaclului?
Al meu a fost la 4 aprilie 1984 – la Bucureşti, pe Stadionul Republicii. Al cenaclului a fost în iunie 1985, la Ploieşti.


  • În rest, ce mai pregătiţi pentru publicul dumneavoastră?
Lucrez la un album nou de colinde, dar şi la unul de creaţie pentru perioada imediat următoare.


"Ştefan Hruşcă este la ora maturtităţii depline"

Poetul Adrian Păunescu (foto) a acceptat fără ezitare propunerea lui Ştefan Hruşcă de a realiza împreună spectacolul care va avea loc la TNB. "Faptul că Ştefan, care e una dintre cele mai înalte vocaţii din Cenaclul Flacăra, una dintre cele mai emoţionante opţiuni ale mele ca un factor de cultură naţională, ca om dator poporului său cu talentul său, dar şi cu talentele încă nedescoperite ale altora, faptul că a venit din străinătate cu acest gînd şi crezul că împlinirea lui este nu numai un turneu prin ţară m-a bucurat enorm şi m-a mobilizat. El avea sfiala dintotdeauna a puiului de maramureşean care nu confundă curajul cu tupeul. Spectacolul în nici un caz nu va fi ceva care să contrazică întreaga mea viaţă şi întreaga lui viaţă. Va fi un spectacol natural, nu unul artificial, cu mîna la chipiu: liber de convenienţe stupide, dar nu liber de emoţie şi de comunicare. Vom încerca să realizăm într-adevăr un moment istoric, eu pregătindu-mă de cei 65 de ani pe care-i voi avea, el de cei 50 de ani pe care-i are şi ambii sărbătorind cei 35 de ani de la înfiinţarea, în 1973, a Cenaclului Flacăra. Va fi şi o viaţă în timp real, pentru că am impresia că vom profita de faptul că sîntem în viaţă pentru a veni şi cu lucruri dintre cele pe care le-am făcut între timp. Sigur, dominantă este opera noastră comună: cîntecele şi poeziile cu care am mişcat puţin lucrurile în ţară, cu care am schimbat mentalităţi, cu care am schimbat neîncrederea oamenilor în cultură în încredere. Hruşcă este la ora maturităţii depline, e unul dintre marile talente, marii artişti pe care i-am descoperit, i-am lansat, i-am sprijinit şi consolidat în conştiinţa naţională."

×
Subiecte în articol: arte hruşcă adrian păunescu