x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Hulit - Paunescu, intre lehamite si revolta

Hulit - Paunescu, intre lehamite si revolta

de Claudia Daboveanu    |    21 Dec 2006   •   00:00
Hulit - Paunescu, intre lehamite si revolta

"Doamne, ocroteste-i pe romani" este titlul celui mai recent volum de versuri al poetului Adrian Paunescu. O carte nascuta-n cinci zile, "din indignare, lehamite si revolta". Si mai ales din talent.

I s-a reprosat anticomunismul, iar acum comunismul. "Doamne, ocroteste-i pe romani" este titlul celui mai recent volum de versuri al poetului Adrian Paunescu. O carte nascuta-n cinci zile, "din indignare, lehamite si revolta". Si mai ales din talent.

S-au spus si scris multe despre Adrian Paunescu. Probabil, eticheta cel mai des lipita de fruntea sa, aceea de "poet de Curte", il deranjeaza foarte tare.

DEDICATIE SPECIALA. "Mizeria infinita la adresa mea, proliferata de analfabetii lui Vladimir Tismaneanu, m-a determinat vineri, 15 decembrie, sa scot acest volum. Aceasta carte reprezinta dreptul meu de a ma bate cu criminalul raport Tismaneanu. Sunt numit «poet de Curte». Eu nu sunt poet de Curte. Sau sunt, in cazul in care Curtea e tara asta. Eu n-am mancat din podul palmei nimanui si tot ce-am facut am facut din convingere. La 30 august, 1968, am intrat intr-un partid in care erau si alti intelectuali, ca Nichita Stanescu, Goma, Ivasiuc, Breban. Mi-am pus talentul in slujba tarii romanesti. Ei spun ca am spus numai «da!» comunismului, dar am spus si enorm de mult «NU!». Am scos oameni din puscarii cu revista mea. Cenaclul nu avea decat o singura poezie in care apareau cuvintele «Traiasca Ceausescu», celelalte fiind, in marea lor parte, militante. Cat despre Ceausescu, pot sa spun ca, in anumite privinte, il influentam prin asa-zisa gandire originala. Concept bazat pe socialismul stiintific al lui Marx, care spunea ca societatea de acest tip trebuie sa fie critica nu numai fata de altii, ci mai ales fata de ea insasi. Iar acum a ajuns propagandistul Volodea Tismaneanu sa spuna mizerii despre mine. Am eu o poezie mai veche, «Un fost temnicer», care i se potriveste de minune…".

VIATA TRECE. Paunescu a ales titlul cartii dupa o poezie foarte populara a lui. Si nu intamplator, pentru ca, spune poetul, "ultima noastra speranta, dupa ce ne lovim intre noi si ne asasinam sarguincios, e Dumnezeu". Dintre toate poemele din volum, emblematic i se pare "Contraselectia", care este cea mai grea si mai indelungata lupta pe care a dus-o. Cititi-o si o sa vedeti ca, in loc sa ne ocupam de cele cu adevarat importante, ne pierdem vremea in lucruri marunte. Si-ntre timp, viata trece…
Creatii si explicatii
Volumul a aparut alaltaieri, la "Editura Paunescu - Fundatia Iubirea - Fundatia Constantin". Nu contine creatii noi ale poetului, ci este o antologie de versuri publicate intre 1968 si 1990. Cele 288 de pagini sunt rodul "catorva nopti de insomnie si de lehamite". In "Explicatia" scrisa la 17 decembrie, poetul promite: "Daca voi scapa cu viata din tot acest malaxor, care, pana in 1990 imi reprosa anticomunismul si, dupa ’90, imi reproseaza comunismul, voi continua sa scriu si sa depun marturie".

×
Subiecte în articol: arte