x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ia românească prinde aripi!

Ia românească prinde aripi!

de Dana Andronie    |    09 Iun 2013   •   16:14
Ia românească prinde aripi!

Pe 20 iunie, ia românească va fi prezentată, pentru prima oară, într-o galerie de artă contemporană, chiar în inima Bucureştiului. Expoziţia “Măiastra, povestea nespusă a iei” este dedicată Zilei Universale a Iei (24 iunie), organizată de Galateca, în parteneriat cu La Blouse Roumanie.

Ia este artă, nu artizanat! “Cămaşa de sărbătoare a femeilor este haina noastră tradiţională, în care s-au concentrat toate simbolurile spiritului şi sufletului nostru – spune dr. conf. univ. Varvara Buzilă. Ia este piesa de vestimentaţie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuţia nenumăratelor generaţii de femei. Ea comportă, încifrate în ornamente, aspiraţiile de bine, de fericire şi de frumuseţe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară, care ne etalează cu toată demnitatea în rândul popoarelor lumii”. Acest izvor de creativitate poate hrăni o lume secătuită de sens. Momentul trebuie trăit, iar această experienţă trebuie transmisă mai departe. Să facem ordine în dulap, în minţile şi în vieţile noastre! Originalul e la noi şi ne responsabilizează.

La Blouse Roumaine, Semne Cusute şi cu dr. conf. univ. Varvara Buzil fac echipă pentru protejarea, valorizarea şi transmiterea iei. Toţi cei care cred în valorile tradiţionale româneşti sunt chemaţi să sprijine acest demers.
___________________________________________

Ziua Universală a Iei: 24 iunie - Să îmbrăcăm Planeta în ie!
Pe 24 iunie vom sărbători împreună Ziua Universală a Iei. Aceasta nu este o campanie de publicitate, ci o celebrare a IEI tradiţionale româneşti, oriunde s-ar afla pe Planetă. Ea este matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Cum sărbătorim Ziua Universală a Iei
Ne îmbrăcăm în IE, ne fotografiem şi încărcăm pozele pe pagina de facebook. Cea mai reprezentativă imagine o punem ca fotografie de profil, specificând locul prin butonul de locaţie, care există la fiecare imagine. Această fotografie trebuie postată apoi pe pagina de facebook La blouse roumaine https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10 -, unde va exista o aplicaţie prin care se vor putea vizualiza toate pozele de pe mapamond, îmbrăcând astfel, pentru o zi,  planeta în ie.
Pregătirile pentru Ziua Universală a Iei încep la apusul soarelui pe 23 iunie, pentru că, potrivit tradiţiei româneşti atunci începe şi noaptea magică de Sânziene. Odata cu Ziua Universală a Iei vom sărbători şi Sânzienele, un bun prilej pentru a promova o minunată tradiţie românească în lume.
Împreună putem transforma ia românească în brand de ţară.
Va mulţumim!
Echipa La blouse roumaine




×