x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Icar se lansează în zbor de la Castelul Cantacuzino, în cadrul unei expoziții de sculptură semnată de Giorgio Butini

Icar se lansează în zbor de la Castelul Cantacuzino, în cadrul unei expoziții de sculptură semnată de Giorgio Butini

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Aug 2023   •   23:45
Icar se lansează în zbor de la Castelul Cantacuzino,  în cadrul unei expoziții de sculptură semnată de Giorgio Butini

Începând de duminică, 13 august 2023, galeria de artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează noua sa expoziție. Proiectul artistic, intitulat „Giorgio Butini.Il mito”, este o premieră pentru artistul florentin în România și explorează limitele dintre realitate și mit prin sculpturi, precum și schițe și alte lucrări grafice. Întreaga expoziție este construită în jurul unei sculpturi monumentale din marmură, de peste doi metri înălțime, care înfățișează mitul zborului lui Icar, creată special pentru Castelul Cantacuzino. Expoziția va fi deschisă publicului în fiecare zi, până pe 29 octombrie 2023.

Giorgio Butini este un artist italian, născut în Florența, cu vastă experiență în arte vizuale, sculptură, desen, pictură și orfevrărie, precum și în domeniul ceramicii și artelor decorative. Artistul este, totodată, specializat în restaurarea de picturi, fresce și materiale din piatră. Butini a urmat, de asemenea, studii aprofundate ale anatomiei corpului uman. A câștigat șapte premii semnificative, precum Premiul II la Bienala de la Veneția în 1997, Premiul pentru lucrarea „Visele”, expusă la a șasea ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing, China, în 2015 și, în 2022, Premiul Internațional al Orașului Troina, ca parte a secțiunii de sculptură, unde s-a clasat drept cel mai bun sculptor contemporan.

 

„Arta este un mod de viață pentru mine și împrumut în ea expresia celor mai profunde sentimente. Acesta este modul în care multe dintre lucrările mele ce reprezintă stări și gânduri și-au găsit o voce și au fost aduse la viață. Constrângerile pe care le suferim, pierderea valorilor din jurul nostru, dificultatea de a înțelege și de a exprima nevoile noastre cele mai profunde, înseamnă adesea că suntem nemulțumiți de viața noastră, închiși în forme care ne forțează pe căi prestabilite, pe care alții le-au decis pentru noi”, a declarat Giorgio Butini.

 

Maestrul Butini a realizat numeroase lucrări publice, printre care „Supremația”, o sculptură din bronz și argint, aflată la Muzeul Palatului Quirinal din Roma, oferită în dar președintelui Republicii Italiene în 2010, „Moarte, Înviere și Duhul Sfânt”, un crucifix de bronz dăruit Papei Benedict al XVI-lea în 2007 și prezent în Muzeul Vaticanului, Roma, precum și „Arcul păcii”, lucrare inaugurată la Biserica Santa Maria Maddalena dei Pazzi, Florența, în mai 2023. Cea din urmă reprezintă viziunea artistului Giorgio Butini despre pace și va fi expusă permanent la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.

 

Pentru Castelul Cantacuzino, maestrul Butini a realizat două sculpturi inspirate din mitologia greacă, citând, astfel, tema expoziției. Prima este o sculptură monumentală din marmură de Carrara, înfățișând zborul lui Icar, situată în parcul de sculptură al castelului, îndreptată către masivul Bucegi. Măsoară 2,55 metri înălțime, iar aripile sale oferă o deschidere de 390 de centimetri, făcându-o, astfel, singura statuie de marmură a lui Icar din lume de asemenea anvergură. A doua sculptură, realizată din bronz și situată în interiorul castelului, o înfățișează pe Artemis, zeița animalelor sălbatice, vânătorii și vegetației.

 

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira alte douăzeci și cinci de sculpturi realizate din marmură albă, bronz, ardezie sau acril, reprezentând zeități, dar și câteva lucrări dedicate valorilor sau conceptelor abstracte, precum renașterea spirituală, autoritatea, libertatea, supremația etc.

 

Expoziția „Giorgio Buitni.Il mito” este organizată de Castelul Cantacuzino și Original Media, sub egida Ambasadei Italiei la București și a Institutului Italian de Cultură din România.

 

Logistica expoziției a fost realizată cu sprijinul Volvo Trucks și KSC Transport, partenerii proiectului pentru transportul în siguranță al colecției de la Florența la Bușteni. Mai mult, transportul s-a realizat cu grijă pentru mediul înconjurător, întrucât sculpturile au tranzitat teritoriul României în ceea ce a constituit, probabil, primul transport de opere de artă cu zero emisii de CO2 din țară, cu ajutorul unui camion electric pentru distanțe lungi, Volvo FH Electric.

 

Mai multe detalii despre expoziție sunt disponibile online, pe www.cantacuzinocastle.com. Biletele pot fi achiziționate direct de la intrare. Pentru rezervări de grup (minimum 20 de persoane), vă rugăm să sunați la +40 244 320 520.

 

Parteneri principali: Volvo Trucks, KSC Transport, Museo Leonardo da Vinci, Original Media, Niccolai Elio, Emarket Solutions, Restaurant Canta Cuisine

Parteneri media: Agerpres, Radio Romania Cultural, Radio România Internațional, HotNews.ro, Nine O’Clock, Ziarul News, Curatorial.ro, Modernism.ro

 

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababu’”, servind drept locuință de vară pentru familia nobilului și fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

În 2010, monumentul devenit istoric și aflat în proprietate privată a fost deschis pentru prima oară spre vizitare, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor șansa de a admira o parte din moștenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale și turistice de pe Valea Prahovei.

În 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, iar prima expoziţie i-a fost dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expoziții cu lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România, precum și o mare expoziție de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. Acestor expoziții periodice au urmat multe asemenea, în încercarea de a delecta vizitatorii cu opere artistice de rang internațional.

 

×
Subiecte în articol: castelul cantacuzino Giorgio Butini