x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale In librarii - Misterul Templierilor

In librarii - Misterul Templierilor

11 Mar 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
Tot ce stiati despre crestinism e gresit. Nasterea e doar un mit, Biserica lui Iisus a fost gresit inteleasa si rastignirea pe cruce e un artificiu publicitar. Cam asta spune romanul "Misterul templierilor", cartea care face "Dosarele X" sa para povesti de adormit copiii.
CRISTIANA STAMATESCU

PRONOSTIC. Dupa romanul "Codul lui Da Vinci", si "Misterele Templierilor" ar putea sa faca vanzare buna in Romania
Adevarul a fost ascuns in mod voit timp de doua milenii de catre oameni al caror prestigiu sau mod de viata depindeau de promovarea acestui tip de dezinformare, incepand cu apostolii Petru si Pavel. Cine afirma toate acestea? Aceiasi oameni care afirma ca celebrul giulgiu din Torino e opera celebrului Leonardo da Vinci. In "Misterul Templierilor", aparuta in Romania la Editura Rao, autorii, Lynn Picknett si Clive Prince, prezinta cititorilor cercetarile care i-au condus la aceste afirmatii indraznete. Faptele si documentele cercetate sunt diverse: de la basoreliefurile ce orneaza catedralele gotice la textele gnosticilor descoperite in Egipt acum jumatate de secol si la arta Renascentista.

INVESTIGATII. Opera lui Leonardo da Vinci e insa cea care i-a determinat pe Picknett si Prince sa investigheze toate aceste aspecte. Anterioara lor lucrare: "Turin Shroud: In Whose Image?" (Giulgiul din Torino: imaginea cui?) conchidea nu numai ca giulgiul e un fals, dar ca acesta a fost creatia lui da Vinci. Cercetatorii (Picknett si Prince) pretind ca acesta s-a folosit de cunostintele sale secrete de alchimie pentru a "plasmui" o imagine fotografica si deci pentru a realiza imaginea enigmatica de pe celebrul giulgiu. Mai mult, ei pretind ca figura "desenata" pe giulgiu e aceea a lui da Vinci insusi.

SECRET. Cercetarile acestora asupra giulgiului i-au determinat sa se convinga ca Leonardo a fost membru al unei societati secrete denumite Prioria din Sion. Ei cred ca Prioria a aparut in Evul Mediu "pe langa" un alt ordin secret, acela al cavalerilor Templieri. Spre deosebire de Templieri, autorii cred ca Prioria din Sion functioneaza si azi, manipuland, din umbra, evenimentele importante.

PERICOLE. Autorii trebuie sa fi investit un buget enorm de timp, de efort si probabil au infruntat de nenumarate ori diverse pericole pentru a argumenta o pledoarie atat de documentata. Logica ce sta in spatele "Misterului Templierilor" este aceea ca ceea ce pare a nu avea nici sustinere si nici vreo logica de la bun inceput, ceea ce pare a fi o dezinformare crunta se dovedeste a fi adevarat si de o importanta vitala. Inarmati cu acest punct de vedere logic inversat, Picknett si Price se lanseaza intr-o investigare atenta a lumii invaluite in mister a ereziilor si ocultismului. Cercetarile i-au dus pe Picknett si Prince la concluzia ca Templierii au avut cu Ioan si Maria Magdalena o legatura pe care restul lumii nu a impartasit-o. Acesta e secretul pe care autorii au incercat sa-l scoata la iveala.

In fine, acestia au ajuns sa construiasca un gen de "arbore genealogic" al societatilor secrete europene, societati ce includeau atat Cavalerii Templieri si Prioria din Sion, dar si pe Rozicrucieni, acea miscare ermetica, dar si diferite fractiuni ale francmasonilor (daca nu recunoasteti aceste organizatii, cartea nu va va oferi prea multe detalii. Autorii ofera prea putina informatie referitoare la scopurile, credintele sau istoria acestora). O referinta obscura la un contact pe care Cavalerii Templieri l-ar fi avut cu o secta "ioanita" in timpul cruciadelor i-a convins ca acesti calugari-razboinici medievali patrunsesera in inima unui enorm mister, pe care l-au aparat ca pe Sfantul Graal. Picknett si Prince spun ca asa si este. Uitati toate povestile despre pocalul de la Cina cea de taina si despre o descendenta misterioasa a lui Iisus Hristos (premisa uneia dintre cartile-sursa ale acestei cercetari, "Sfantul Sange si Sfantul Graal"). Autorii cred ca de fapt Graalul este de fapt cunoasterea adevaratei identitati a lui Iisus.

ARGUMENTE. In acest punct, argumentatia devine dificila. In incercarea de a determina care a fost acest secret, autorii se bazeaza pe surse ne-canonice. Ei citeaza o versiune alternativa a Evangheliei dupa Ioan, cunoscuta ca Leviticul, altfel denumite "Evangheliile gnostice". Autorii ajung la concluzia ca Iisus ar fi crescut - daca nu s-a si nascut - in Egipt si ca ar fi fost initiat in cultul lui Iisus si a lui Osiris. Ei noteaza ca Talmudul il prezinta ca magician egiptean - dovada suficienta pentru Picknett si Prince. Ei pretind ca Iisus s-a mutat in Israel si a inceput sa fie practicant al unui cult construit de Ioan Botezatorul. Inutil sa mentionam ca autorii il considera si pe Ioan ca fiind adept al scolilor gnostice egiptene. Intr-un anume moment, Iisus s-ar fi decis sa-si construiasca propriul cult.

CONCLUZII
Nimic de fapt in "Misterul Templierilor" nu e altceva decat argumentare, nimic nu se ridica la nivelul dovezilor clare si fara echivoc. In locul acestor dovezi de netagaduit, concluziile sunt bazate pe evidente circumstantiale sau, la fel de bine, pe asertiunea ca lipsa dovezilor directe justifica atare concluzii.

La final, Picknett si Prince spun ca am trait o continua conspiratie timp de doua mii de ani. De fapt doua conspiratii: una, cea sustinuta de Vatican si care implica ascunderea unor adevaruri si a unor evidente, si o alta, regizata de Prioria din Sion. Teoria acestora fac "Dosarele X" sa para povesti de adormit copiii. Aceasta carte a fost considerata a avea caderea de a zdruncina intregul aparat de credinte al Bisericii Crestine. Insa, in mai bine de sapte ani de la aparitia acestei carti, biserica pare a se simti la fel de confortabil in aceste credinte. Un motiv in plus pentru ca autorii acestei carti sa creada in intreaga argumentatie...
×
Subiecte în articol: arte autorii picknett prince picknett prince