x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Inedit - Llosa, actor

Inedit - Llosa, actor

de Mihaela Suciu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Inedit - Llosa, actor

Saptamana trecuta scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, care a vizitat recent Romania ca invitat al Festivalului International Zile si Nopti de Lieratura, a urcat pentru prima oara pe scena unui teatru, in calitate de actor. Evenimentul a avut loc la teatrul Romea din Barcelona, asa cum informeaza ziarul al carui colaborator este, El Pais.

SCENA. Desi a scris numeroase piese de teatru si a subliniat in repetate randuri ca dramaturgia reprezinta prima si cea mai mare dragoste a sa, scriitorul nu a debutat pe scena cu o piesa de teatru. Cartea sa de eseuri despre scrierile literare ale celor mai importanti romancieri ai secolului al XX-lea, "Adevarul minciunilor", a fost subiectul punerii in scena la care a participat Vargas Llosa, alaturi de o importanta actrita spaniola, Aitana Sanchez-Gijon.

Scenariul a cuprins lectura unora dintre eseurile din carte, alese, dupa cum a sustinut scriitorul, in mod aleatoriu - texte despre Wi-lliam Faulkner, Isak Dinesen, Elias Canetti - si a fost completata de inserarea unor piese muzicale si a unor proiectii.

Chiar daca inainte de inceperea spectacolului Mario Vargas Llosa si-a avertizat publicul ca s-ar putea sa asiste la o catastrofa, prestatia scriitorului a fost foarte bine primita si de spectatori, si de regizorul proiectului, care a precizat ca Llosa are o capacitate extraordinara de a-si insusi povestile ca si cand le-ar fi trait el insusi. (Mihaela Suciu)

×
Subiecte în articol: arte