x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

21 Aug 2007   •   00:00

COMEMORARE BRĂNCUŞI. O proiecţie de film - "Constantin Brăncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit" de Laurenţiu Damian, două conferinţe şi o expoziţie dedicate sculptorului au fost organizate luni seară, la Lisabona, in cadrul unui eveniment care marchează 50 de ani de la moartea artistului, informează Mediafax. Manifestările sunt organizate de Institutul Cultural Romăn (ICR) din Lisabona şi Movimento Arte Contemporanea (MAC). De asemenea, la ICR Lisabona este pregătită şi conferinţa "Coloana Infinitului de Brăncuşi", susţinută de Álvaro Lobato de Faria, director MAC.

CARANFIL, ELOGIAT. Filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tăcere", a avut premiera mondială la 11 august, la Festivalul de la Locarno, unde a fost proiectat şi "Independenţa Romăniei" - primul lungmetraj artistic romănesc, vechi de aproape 100 de ani, care l-a inspirat pe Caranfil in realizarea acestui film. "«Restul e tăcere» vine ca o gură de aer proaspăt intr-o perioadă in care e uşor să presupui, din filmele din festivaluri, că cinematografia romănă conţine numai drame intunecate, mizerabiliste. Acesta e un film spiritual, inteligent, pe gustul maselor", scrie Variety intr-o cronică a lungmetrajului prezentat la festivalul elveţian. In Romănia, filmul a fost prezentat in avanpremieră la Cluj şi Sibiu, in cadrul TIFF. Premiera in cinematografe e aşteptată in primăvara viitoare.

Â

FINANŢARE. 45 de proiecte vor fi finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) in sesiunea de anul acesta, dedicată revistelor şi publicaţiilor culturale, cu suma de 751.586 lei. Sesiunea a fost lansată la 21 iunie. Dintre cele 69 proiecte depuse, vor primi finanţare 45. Cea mai mare finanţare - de 54.300 lei - a fost obţinută de editorii publicaţiei Secolul 21. Finanţări de circa 40.000 lei vor primi revistele Arhitext (44.110 lei), Omagiu - Remix Culture Magazine (41.877 lei) şi Arhitectura (39.826 lei).

×
Subiecte în articol: arte