x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

12 Aug 2008   •   00:00

12 august 2008



DECIZIE. Filarmonica Braşov a pierdut fostul cinematograf Patria, unde urma să fie amenajat noul sediu al instituţiei, după ce instanţa supremă a dat cîştig de cauză sindicatului din RADEF, care a atacat Hotărîrea de Guvern conform căreia sala a fost trecută în patrimoniul Consiliului Local Braşov. "Am trimis către Ministerul Culturii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor cîte o scrisoare, cerînd să se facă retransferul celor 17 săli de cinematograf către RADEF pentru că noi putem să le administrăm, dacă şi conducerea ministerului ne va permite să încheiem parteneriate cu societăţi comerciale, în acest sens", a declarat, citat de Mediafax, Henter Bela, vicepreşedintele Sindicatului RADEF.

EXPOZIŢIE. Muzeul Brukenthal găzduieşte între 14 august şi 7 septembrie expoziţia de fotografie Ro Archive a artiştilor Iosif Kiraly, Bogdan Bordeianu, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Raluca Ionescu, Simona Dumitriu şi Ştefan Bandalac. Ro Archive, prima parte a proiectului cultural cu acelaşi nume, este iniţiată de arhitectul şi artistul vizual Iosif Kiraly, sub egida Universităţii de Arte din Bucureşti, şi are ca obiectiv reconstrucţia imaginii României. Organizată după modelul unei reţele de structuri artistice dinamice, arhiva de texte şi imagini are ca scop obiectivitatea. (Daniela Titire)

PIERDERE. Isaac Hayes, legenda americană a muzicii soul, recompensat cu un premiu Oscar, a decedat duminică, la vîrsta de 65 de ani, în locuinţa sa din Memphis, Tennessee, potrivit AFP, citată de Mediafax. Artistul a fost găsit în stare de inconştienţă de familia sa, eforturile de reanimare fiind inutile. Isaac Hayes a primit, în 1972, premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, a filmului "Shaft".

RECORD. "Cavalerul Negru", a şasea parte a francizei "Batman", s-a situat pe primul loc în box office-ul nord-american, pentru a patra săptămînă consecutiv, plasîndu-se, totodată, pe locul al treilea în clasamentul celor mai de succes filme ale tuturor timpurilor, informează Reuters. În doar 24 de zile de la lansare, a şasea parte a francizei "Batman" a obţinut încasări totale de 441,5 milioane de dolari, potrivit Warner Bros.

×
Subiecte în articol: arte