x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

03 Oct 2008   •   00:00

A TREIA EDIŢIE - Biografie Carmen Sylva

Biografia lui Gabriel Badea-Păun, dedicată Reginei Elisabeta a României, a apărut într-o nouă ediţie (a III-a) revizuită şi adăugită la Editura Humanitas.

A TREIA EDIŢIE - Biografie Carmen Sylva

Biografia lui Gabriel Badea-Păun, dedicată Reginei Elisabeta a României, a apărut într-o nouă ediţie (a III-a) revizuită şi adăugită la Editura Humanitas.

"Să scrii biografia lui Carmen Sylva este o întreprindere extrem de primejdioasă. Viaţa ei a fost enorm de mult comentată", spune autorul. Regina Elisabeta a României îşi construia personajul, adesea contradictoriu, cu o energie concentrată la maximum în ceea ce socotea a fi fericirea adevărată. Regina era scriitoare de succes, protectoare a artelor şi literelor, fiind considerată "animatoarea artelor". În spatele scriitoarei de succes se ascundea de fapt o femeie tristă, adesea deprimată, aproape străină de familie, de supuşi.

Femeia Elisabeta a visat mereu ca, măcar înainte de moarte, să-şi poată scoate masca şi să-şi dezvăluie adevărata existenţă. "S-a scris atât de mult despre viaţa mea exterioară şi se ştie atât de puţin despre viaţa mea intimă! Dar cine poate oare să îşi povestească viaţa astfel încât să pară autentic tuturor?", se destăinuie, într-unul din jurnalele sale, însăşi regina. (Raluca Grinţescu)

LA BUCUREŞTI - Comedia Franceză

"Comedia Franceză" va fi prezentă pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti între 17 şi 21 noiembrie.

Evenimentul este prilejuit de turneul în zece ţări din Europa de Est pe care îl efectuează în noiembrie 2008-februarie 2009 prestigioasa instituţie cu spectacolele "Les Précieuses ridicules" de Moličre şi "La Festa" de Spiro Scimone. În sala Odeonului vor avea loc trei reprezentaţii. Producţia "Les Précieuses ridicules" are la bază textul omonim al lui Moličre, care vorbeşte despre moravurile societăţii franceze din secolul al XVII-lea. "La Festa" este o creaţie contemporană a dramaturgului italian Spiro Scimone. Stagiunea culturală europeană a "Comediei Franceze" a fost decisă de guvernul Franţei cu prilejul preluării de către această ţară a Preşedinţiei Uniunii Europene. (Maria Sârbu)

ANTENA 1 - "Animat Planet"

Animat Planet Show revine de la 5 octombrie, ora 21:45, cu o nouă porţie de râs şi circ.

Sezonul numărul şapte al serialului de animaţie politică se desfăşoară sub sloganul "Uninominaţia face animaţia!". Din scenariu nu vor lipsi acrobaţiile la DNA, înghiţitorii de fonduri, candidaţii de carton, jongleriile cu statul, dresurile de doi lei şi iluzionismul cu pensii. Primul episod este dedicat "poveştilor de adormit copiii şi electoratul" şi Galei Premiilor de Cacao, acordate pentru cele mai bune faze de desen animat din viaţa politică şi mondenă.

×
Subiecte în articol: arte