x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jazz şi poezie, pe harta inimilor

Jazz şi poezie, pe harta inimilor

de Maria Sârbu    |    20 Oct 2008   •   00:00

Spectacolul “Dialoguri şi fantezii în jazz”, programat la Sala Mică a Palatului la data de 7 noiembrie, în cadrul Festivalului Artelor, îi are protagonişti pe Johnny Răducanu şi Ion Caramitru, doi maeştri ai scenei, care pun muzica şi poezia pe notele portativului sufletului nostru. Reprezentaţia va începe la ora 19:00.

 
Johnny Răducanu şi Ion Caramitru vin la Sala Mică a Palatului cu un spectacol în care frumuseţea sunetelor se îmbină cu cea a cuvintelor

 

 

Această creaţie scenică de care au avut parte spectatorii români de la un capăt la altul al ţării, dar şi publicul pasionat de combinaţia reuşită a celor două genuri de la Istanbul, Londra sau Paris dezvăluie frumuseţea şi acurateţea artei. La pian, Johnny Răducanu e îngerul care face ca să debordeze sunetele peste auzul inimilor, sunete ce îmbracă versul dulce rostit cum altcineva nu o poate face decât Ion Caramitru. Muzica vine peste cuvânt, îl încolăceşte de la rădăcină până în vârf, îi dă sensul înveşnicirii lui, lăsându-l să dăinuie ca un clinchet. Versurile sunt cele scrise de maeştri ai slovei: Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Dan Verona, Miron Radu Paraschivescu, Lucian Avramescu şi Ana Blandiana. Selecţia îi aparţine lui Caramitru, care a realizat scenariul şi regia acestui spectacol profund, gustat de orice public.

 
PROIECT INEDIT
“Dialoguri şi fantezii în jazz” este o producţie dintr-un proiect mai amplu intitulat “Voci şi spectacole memorabile”, realizat de Uniunea Teatrală din România – UNITER şi Societatea Română de Radiodifuziune. Premiera a avut loc la Bucureşti, în Sala “Mihail Jora” de la Casa Radio, fiind continuarea seriei spectacolelor de teatru poetic pe care Ion Caramitru pune mare preţ. Au menţinut atenţia publicului, din anul 2000 încoace, creaţiile scenice, care poartă semnătura lui Caramitru, “Trecut-au anii”, “Eminescu după Eminescu” sau Atelierul de Poezie de la Ipoteşti – colaborând cu Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, cu Dan Grigore, Iosif Herţea, Aurelian-Octav Popa şi cu Johnny Răducanu. Proiectul s-a concretizat până acum într-o colecţie de CD-uri ce cuprinde şase titluri: “Craii de Curtea Veche”, de Mateiu Caragiale (cu Alexandru Repan), “Celălalt Cioran”, de George Banu, scenariu după Caietele lui Emil Cioran (cu Ovidiu Iuliu Moldovan, în rolul principal), “Nepotul lui Rameau”, de Denis Diderot (cu Marin Moraru şi Gheorghe Dinică), “Trecut-au anii”, după Mihai Eminescu (cu Valeria Seciu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi clarinetistul Aurelian-Octav Popa), “Regina mamă”, de Manlio Santanelli (cu Olga Tudorache şi Valeriu Popescu) şi “Iona”, de Marin Sorescu (cu Ilie Gheorghe).

 
MERITE
Johnny Răducanu, cel supranumit de către Leonard Feather “Mr. Jazz of Romania”, este cel mai popular şi iubit muzician de jazz de la noi. Şi-a început studiile la Iaşi şi apoi la Cluj-Napoca (la “franciscani”, aşa cum îşi aminteşte maestrul), iar apoi a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti. A cântat în diferite formaţii cu cei mai renumiţi muzicieni români. De-a lungul carierei muzicale, a concertat pe toate scenele festivaliere româneşti (Sibiu, Braşov, Bucureşti, Timişoara) şi în străinătate: SUA, Rusia, Germania, Franţa, Elveţia, Anglia, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Austria etc.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (promoţia 1964). A desfăşurat o impresionantă activitate de actor de teatru şi film, dar şi de regizor. Este preşedinte al UNITER (din 1990), iar în prezent este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. A îndeplinit şi funcţia de director al Teatrului Bulandra, dar şi cea de ministru al Culturii. în 1995 a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, iar doi ani mai târziu a primit, în Franţa, înalta distincţie “Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor”.

×
Subiecte în articol: arte caramitru