x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jos comercialul!

Jos comercialul!

de Raluca Grintescu    |    04 Noi 2005   •   00:00
Jos comercialul!

"Dati o mana de ajutor muzicii!" Asa suna proiectul muzical de mare anvergura pus pe roate de organizatia "Ne Mai Gandim", mai exact de Ovidiu M. Ionel. Actiunea are ca scop promovarea trupelor autohtone talentate care au declarat razboi comercialului.

"V-ati saturat de manele si alte «pseudomuzici» si vreti sa se schimbe ceva? Dati-ne o mana de ajutor, dati o mana de ajutor muzicii din Romania! Noi trebuie sa miscam primii roata, nu X sau Y!" Sub acest rationament, Clubul Big Mamou da startul unui eveniment unic, vineri, 19 noiembrie, eveniment pe care-l puteti sustine chiar voi, cei pentru care muzica prodigioasa are locul ei bine pus deoparte.

ARGUMENT. Initiatorii acestui proiect de atitudine, proiect care, din pacate, ar fi trebuit "copt" mult mai devreme (pana la urma, mai bine mai tarziu decat niciodata), s-au saturat de muzica "afona", caraghioasa, lipsita de autenticitate si moralitate, intr-un cuvant, comerciala, care s-a extins pe zi ce trece si de care nu scapam nici la colt de strada si au cazut de acord ca e cazul sa intreprinda ceva. Ei bine, in cazul lor, vorbele au trecut imediat si la fapte. Si, daca vrei, nimic nu e imposibil. "Ce incercam noi aici? Sa demonstram cluburilor, caselor de productie, posturilor radio si tv ca nu trebuie sa fii comercial ca sa ai public. Cum?, o sa va intrebati. Nimic mai simplu. Veniti la cantari, sa demonstrati ca se poate! Cum vor fi platiti? Voi ii veti plati din bilete, daca vreti. Intrarea este libera, dar cei care vor cumpara bilet vor sustine clauza noastra, iar din banii stransi vor fi platiti artistii, iar noi vom demonstra cluburilor, caselor de productie, posturilor radio si tv ca se poate", a punctat Ovidiu, unul din "capii" acestei miscari de masa.

ARTISTI. "4x4" este prima trupa, de pe lunga lista, invitata in Big Mamou sa deschida noua provocare muzicala. Momentan, 4X4 (Minioneta Georoiu - vocal, Ionut Georoiu - saxofon, Catalin Ciucan - chitara, Capitanu’ - bass, Tiberiu Florescu - tobe) canta extrem de rar, fiindca nu sunt suficient de sexy. Nu uitati ca acest proiect este foarte important pentru muzica din Romania, pentru toate trupele bune de la noi din tara care nu pot iesi la suprafata fiindca nu-s comerciale. Biletul are un pret liber, de la 50.000 in sus. Fiecare da cat vrea, daca vrea. Cert este ca o sa adormiti cu gandul ca ati ajutat (buturuga mica rastoarna carul mare) la promovarea muzicii in Romania. Alte formatii asteapta sa sustina actiunea, dar cei mai importanti suporteri sunteti voi, melomanilor!

4X4
"Inca din mai 2001 suntem pe tarlalele rock-ului, pe denivelarile si urcusurile anevoioase ale calitatii in muzica. Cu tenacitate incercam sa driblam tavalugul comercialismului absolut din muzica romaneasca"
Formatia 4x4

DESPRE 4X4, TRUPA DE ROCK-FOLCLORIC
Formatia s-a infiintat propriu-zis in 2001, timp in care a cautat un stil care sa i se potriveasca. La inceput au fost doar 4: Mini (voce), Dan (chitara), Nelu (bass) si Tibi (tobe). Asa au ramas pana in anul 2002, cand, in urma unei defectiuni iremediabile la "roata armonica", au ramas doar 3, meniti sa-si caute a 4-a roata lipsa. Au gasit-o in 2002, in persoana lui Catalin Ciucan (chitara). Totul a culminat cu venirea in trupa, in mai 2003, a lui Ionut Georoiu (zis si Shakespeare), cu saxofonul lui, sa schimbe noua viata, lista de piese si optica asupra muzicii. Asa s-a nascut conceptul de rock-folcloric. Motivul? In primul rand, sunt romani si folclorul este un nesecat izvor de inspiratie, iar in momentul in care devine "arta", se dezgoleste, lasandu-te sa-l descoperi si sa-l impartasesti. Apoi, au incercat sa imbrace folclorul in haine rock, pentru a-l face accesibil si celor care nu gusta folclorul brut, in special "orasenilor". Dar mai ales pentru ca este original. Activitatea trupei a fost destul de bogata, avand in vedere statutul de "clientI" ai underground-ului.
×
Subiecte în articol: culture club