x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Concursul "Carmen Sylva”, premiile – o expoziţie

La Concursul "Carmen Sylva”, premiile – o expoziţie

02 Apr 2012   •   19:25
La Concursul "Carmen Sylva”, premiile – o expoziţie

Autorii celor mai bune lucrari inscrise la prima editie a Concursului National "Carmen Sylva' pentru tinere talente, organizat de Muzeul National Peles, au fost premiati sambata, premiile constand intr-o expozitie. Mai bine zis, 27 de participanti din cei aproximativ 250, care si-au trimis lucrarile pentru aceasta competitie, au putut sa-si vada operele reunite in expozitia organizata in Holul de Onoare al Castelului Pelisor. Selectia a fost facuta de un juriu de profesionisti.

Cu prilejul vernisajului expozitiei deschise pana la sfarsitul acestei luni, a fost editat catalogul cu circa 40 de lucrari din cele 75 aflate pe simeze.

Concursul a fost deschis intre 1 august 2011 si 31 ianuarie 2012, la sectiunile pictura, fotografie, desen si design. Participantii, cu varste cuprinse intre 7 si 29 de ani, sunt din intreaga tara. Prin aceasta competitie, organizatorii si-au propus continuarea "traditiei de promovare a tinerelor talente artistice, inceputa acum 100 de ani de Regina Elisabeta, cunoscuta sub pseudonimul literar Carmen Sylva'. Regina organiza serate muzicale la Castelul Peles, la care erau invitati atat maestri, cat si artisti aflati la inceputul carierei lor, dar totodata "admira si incuraja pictura, sculptura, sprijinind studentii bursieri ai cursurilor superioare de arta'. Activitatea de mecenat a fost continuata si de Principesa Mostenitoare Maria, care a strans in jurul ei artistii plastici ai vremii, lucrand alaturi de ei si patronand societatea "Tinerimea Artistica'. In Castelul Pelisor exista marturii ale acestei activitati admirabile, reprezentata prin lucrari de pictura expuse in salile deschise publicului.

×