x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La festival am sezut si-am plans

La festival am sezut si-am plans

de Luiza Moldovan    |    06 Sep 2005   •   00:00
C(RAMPE)
… si pe urma ne-am asezat cu totii la locurile noastre, si pe urma a luat domnul Holender (director Filarmonica Viena) un cuvant, si chiar mai multe. El a spus ca: "sarbatorim 50 de ani de la", cum spunea domnia sa, "trecerea in nefiinta a", cum spunea domnul Adrian Iorgulescu (ministru Cultura si Culte), "compozitorului-nepereche". Nu stiu dumneavoastra, dar, daca e sa ma-ntrebati de buna-ziua, as spune ca de sarbatorit sarbatorim nasterea si ca, la vreme de "trecere in nefiinta", noi comemoram. Pentru ca noua ne pare rau. Noua nu ne pare bine.

... si pe urma: Filarmonica "George Enescu", sub bagheta dirijorala (ce bine suna asta) a lui Horia Andreescu. Rapsodia Romana nr. 1 a lui George Enescu.

…si pe urma: Filarmonica "George Enescu", Triplul concert pentru vioara, violoncel si pian al lui Beethoven. Ma-ntrebam daca lui Beethoven i-ar fi placut, pentru ca unei doamne cu care am discutat ulterior (si care se autointitula "un amator") nu a avut cuvinte de lauda la adresa violonistului, apreciind, de asemenea, ca nici prestatia violoncelistului n-a fost cine stie ce. "Noroc cu pianista", a continuat doamna, "care-a mai salvat situatia". Acum, ce va-ntreb eu pe dumneavoastra, cum poti sa emiti sentinte de genul asta, amator fiind?!?

... cu toate aprecierile doamnei-amator, publicul a apreciat interpretarea, prin aplauze intense. Se pare ca si el tot amator e, deoarece, daca se pricepea, macar putin, ca doamna, n-ar fi aplaudat. El ar fi apreciat toata aceasta prestatie ca fiind "de departe slaba". (In acest context, autorul se delimiteaza de acest adjectiv si tocmai de aceea prefera ghilimelele.)

... in timpul concertului... chiar ma gandeam ca "uite un spectacol in care n-aud tarait de telefoane mobile". La doua secunde dupa asta, ati ghicit...

... ma gandeam ca uite un concert in care n-aud fosnit de ambalaj de ciocolata. La putina vreme dupa asta, ati ghicit... Si inca ceva ce n-am de gand sa las sa treaca neobservat: v-ati putea imagina ca o fiinta umana, impodobita cu cele mai alese toale, ar putea rontai sticks-uri (sau, ma rog, covrigei cu mac) in timpul concertului? Si eu!

…si pe urma, Simfonia nr. 1 de George Enescu.

… e bine sa se vina la asemenea manifestari, chiar daca nu putini sunt cei care cred ca s-ar plictisi. Muzica de exceptie. Orchestre internationale de anvergura. Personalitati prodigioase care puncteaza evenimentele. E o onoare si un privilegiu si, in pofida multora, am sa spun ca nu, nu este un eveniment exclusivist.

... veniti de luati muzica buna, oameni, dar nu uitati sa va luati cu dumneavoastra punguta cu sticks-uri. Ar fi aiurea sa va ghioraie matele in timpul unui pianissimo.

×
Subiecte în articol: arte