x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Festivalul Filmului European, peste 50 de filme din 30 de ţări

La Festivalul Filmului European, peste 50 de filme din 30 de ţări

de Maria Sârbu    |    30 Mar 2011   •   16:34

Întotdeauna a fost unul dintre evenimentele cinematografice de calitate aşteptate de public. Pentru că, fiecare ţară, participantă la Festivalul Filmului European desfăşurat în luna mai la Bucureşti şi în alte câteva oraşe mari din România, aduce filmul cel mai de succes la el acasă şi nu numai.

Şi de această dată, cinefilii au parte de surprize, după cum anunţă organizatorul evenimenului – Institutul Cultural Român. Selecţia peliculelor s-a făcut cu sprijinul ambasadelor şi al institutelor şi centrelor culturale la Bucureşti ale ţărilor europene. S-au implicat în calitate de parteneri ai festivalului Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme. Acordă sprijin şi doi distribuitori: Independenţa Film şi Clorofilm.

Ajuns la a XV-a ediţie, festivalul va avea loc în perioada 5-29 mai în Capitală, precum şi la Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Este programată o seară de gală (5 mai, la Cinema PRO), la care se va proiecta "Essential Killing (Polonia, 2010), în regia lui Jerzy Skolimowski, film distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia, anul trecut.

Şi această ediţie are un ambasador onorific, de data aceasta pe regizorul Radu Muntean, autorul peliculei "Marţi, după Crăciun", film produs în 2010 şi apreciat la diverse festivaluri din ţară şi străinătate.

Peste 50 de filme, reprezentând 30 de ţări, vor rula în cadrul Festivalului Filmului European. Este, cu siguranţă, un număr record.

La rubrica "Noutăţi", se anunţă implicarea în festival şi a Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română, care va pune la dispoziţie filme mai vechi pentru conturarea unor portrete de cineaşti. Un medalion va fi dedicat lui Milos Forman. în afară de cea mai nouă peliculă a sa "Dobre placena prochazka/Well paid walk" (2010) vor putea fi văzute şi câteva dintre cele mai relevante filme ale cunoscutului cineast.

Pentru prima dată participă la acest festival Republica Moldova, care aduce o selecţie de filme studenţeşti, prezentate alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la UNATC Bucureşti.

Va avea loc şi o premieră a unei producţii româneşti - "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad şi Adrian Voicu, "plimbat" prin multe festuvaluri internaţionale. Filmul va intra ulterior în sălile de cinema.

La Bucureşti, festivalul se desfăşoară în perioada 5-15 mai, cu proiecţii la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie, iar la Braşov între 12-15 mai, Iaşi 19-22 mai, Timişoara 19-22 mai şi Târgu-Mureş 26-29 mai.

×
Subiecte în articol: festivalul filmului european