x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La MNAR, Evenimente speciale gratuite

La MNAR, Evenimente speciale gratuite

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Sep 2022   •   14:16
La MNAR, Evenimente speciale gratuite

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, dar și de Ziua Națională a Cinematografiei, Muzeului National de Artă al României vă așteaptă cu un program special care cuprinde, pe lângă ghidaje și vizite gratuite, o avanpremieră a filmului Paradisul Naivilor.

Ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului are ca temă centrală „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”. Pentru a celebra acestă zi în care muzeele au ca demers comun invitarea publicului pentru o mai bună cunoaștere a patrimoniului, Muzeul Național de Artă al României oferă vizitatorilor sâmbătă, 10 septembrie, atât acces gratuit în Sala Tronului, Scara Voievozilor și Sufrageria Regală, cât și o serie de ghidaje gratuite în aceste spații istorice de la orele: 11:00, 14:00 și 16:30.

Cu ocazia Zilei Naționale a Cinematografiei, tot în data de 10 septembrie 2022, în Sala Auditorium a Muzeului National de Artă al României, de la ora 19:00, va avea loc proiecția în avanpremieră a filmului documentar Paradisul Naivilor de Copel Moscu.

Documentarul Paradisul Naivilor evidențiază povești de viață, despre provocări la plural şi un fel special de a le liniști, de a le îmblânzi, de a le face suportabile – calea artei şi a frumuseții. Vom descoperi universuri neașteptate care se deschid către pictura naivă, pictura de icoane, sculptură şi spiritualitate.

O demonstrație autentică, realizată cu virtuozitate de regizorul Copel Moscu, despre arta care deschide ochii asupra frumuseții, atât celor care o produc, cât și celor care o privesc. Personajele prezentate găsesc, prin practica artistică, atât vindecare, cât și o raportare mai înțeleaptă, mai blândă și pozitivă asupra vieții. Pe toți, arta i-a ajutat. În mod simetric, filmul ne ajută și pe noi, spectatorii, să înțelegem virtuțile terapeutice ale artei și să privim viața cu optimism. O reflecție profundă asupra felului în care arta poate schimba vieți.

Vă așteptăm la Muzeul Național de Artă al României pentru un eveniment special, proiecţia în avanpremieră a documentarului Paradisul Naivilor de Copel Moscu, un film în care arta cinematografică aduce un omagiu sensibil artelor frumoase.  Intrarea este liberă.

***

Copel Moscu (n. 13 septembrie 1953, Piatra Neamț), este regizor de film și profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – București.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1978, a realizat peste 50 de filme de scurt și lungmetraj, în calitate de regizor și scenarist, pentru care a obținut peste 25 de premii naționale și internaționale. Este director al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, dar și al Festivalului Internațional de film Experimental (BIEFF) București.

×