Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a debutat joi seara pe o ploaie mocănească. Din acest motiv, spectacolul lui Purcărete, "Metamorfoze", montat în aer liber în parcarea de lângă teatru, nu s-a jucat. Nu a mai avut loc nici deschiderea oficială din Piaţa Mare, unde a fost programat concertul grupului Amadeus.
"Ne bucurăm că a plouat. Desigur, e rău pentru cultură, dar e bine pentru agricultură" - cu aceste cuvinte ale directorului Festivalului de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a început prima conferinţă de presă organizată ieri. Evident, s-au anunţat modificările din program impuse din cauza ploii. Reprezentaţia de joi seara cu spectacolul "Metamorfoze", după Ovidiu (varianta sibiană a producţiei de la Luxemburg din 2007), a fost reprogramată pentru duminică.
A doua reprezentaţie a fost programată pentru vineri seara. Actorii sunt dispuşi să joace şi pe ploaie, cu atât mai mult cu cât scena pentru această montare o reprezintă un bazin cu apă. Pentru public este mai rău, dar Constantin Chiriac a afirmat că, dacă plouă din nou, se vor găsi vreo 500 de haine de ploaie pentru spectatori.
ŞI PE PLOAIE
Prima zi a festivalului s-a simţit totuşi în Piaţa Mare a oraşului vechi, care a fost "invadată" de fluturi veniţi din Marea Britanie. Insectele de diverse nuanţe au fâlfâit din aripi... pe picioroange. Acestora le-au dat viaţă interpreţi de la Neighbourhood Watch Stilts International. Lumea îi admira şi de sub umbrele. În sala Teatrului "Radu Stanca" s-a jucat "Richard III", spectacol realizat de Gabor Tompa la Teatrul Maghiar din Cluj.
Ploaia şi frigul au fost, totuşi, sfidate de unii participanţi. La Clubul festivalului, din curtea teatrului, mulţi s-au înghesuit sub umbrele, la mititei şi bere.
Programul de ieri a cuprins evenimente specifice artelor spectacolului, dar şi evenimente colaterale. Fundaţia "Camil Petrescu" a lansat o serie de volume de dramaturgie şi despre mari personalităţi precum Dan Jitianu sau Gina Patrichi. Centrul pentru documentarea operei lui Tadeusz Kantor "Cricoteka" din Polonia a vernisat o expoziţie care ne prezintă "arta vie" a acestui mare om de teatru. A fost deschisă şi o expoziţie de caricaturi intitulată "Antroposatire" cu lucrări ale lui Ştefan Popa Popa's. O altă expoziţie este adusă din SUA şi care îl are coordonator pe apreciatul scenograf român Nic Ularu - "Influenţa costumelor populare în designul teatral". Pe străzi au mişunat, ieri, furnici, reunite în orchestră, defilând într-o paradă muzicală. Este vorba de aceeaşi echipă britanică, care a ieşit joi cu fluturii. Printre spectacolele aşteptate ale zilei s-au numărat atât "Metamorfoze", cât şi "Livada de vişini" al celebrului regizor lituanian Eimuntas Necroşius, montat cu actori de la Moscova.
Astăzi, se vor juca spectacole în tramvaiul Sibiu-Răşinari, la Teatrul de vară, în Hala Libra-Balanţa, la Teatrul Naţional, la Cisnădie, pe străzi, în pieţe. Mâine are loc în festival premiera cu "Leonce şi Lena", regia Horaţiu Mălăele (Teatrul de Comedie).
Citește pe Antena3.ro