x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lansare / Athos - calator la sfantul munte

Lansare / Athos - calator la sfantul munte

01 Iun 2005   •   00:00

Publicistul Horia Alexandrescu isi lanseaza astazi cartea "Athos - calator la sfantul munte", scoasa la Editura Vivaldi.

  • de MIHAELA SUCIU
  • CULTURA/MASS-MEDIA

  • LA PACHET. Cititorii pot beneficia atat de cartea ziaristului, cat si de imagini inedite de la Muntele Athos
    Volumul "Athos - calator la Sfantul Munte" reuneste impresiile calatorului in insasi inima Ortodoxiei, legendele care insotesc spatiul crestin, pustnicii aflati in miraculoasa lume dintre piosenie si salbaticiune: "Ruperea de lume si cvasiizolarea dau monahilor o aura cu totul aparte, lasand loc linistii, timpului pentru ruga si purificare".

    ORTODOXIE. Athosul nu se vrea doar o chintesenta a spiritului ortodox, ci si un loc in care "romanitatea" se manifesta perpetuu prin ctitoriile Prodromu, paraclisul realizat prin bunavointa lui Serban Cantacuzino in 1680 in Manastirea Iviron, a treia in ierarhia manastirilor de pe Sfantul Munte. Autorul subliniaza contributia domnitorilor moldoveni si munteni la devenirea Sfantului Munte, care, din nefericire, nu este cunoscuta publicului larg. In fine, calatoria poate fi interpretata ca un drum spre sine, prin cunoasterea istoriei si valorilor Ortodoxiei.

    REPREZENTARE. Volumul lui Horia Alexandrescu este insotit de un album de fotografii, semnat Ilie Alexandru Bumbac. Scopul este acela de a oferi cititorului reprezentarea imagistica a paginilor de istorie, a locurilor, a impresiilor generate scriitorului. Atmosfera pe care o degaja cadrele surprinse de fotograf par a fi, nu de putine ori, scoase dintr-un film. Monahii asezati in rugaciune, in cautarea intelepciunii, monahii aflati in mijlocul tainelor ascunse de biblioteci, relieful care parca respira sacrul emanat de ruga credinciosilor evoca parti ce recompun locul in care timpul este masurat parca numai de Dumnezeu.

    PRECEDENTE
    Dincolo de editorialele semnate ani de-a randul, de emisiunile de dezbatere moderate, de faptul ca a creat mai multe ziare - Curierul National, Cronica Romana, Independent - , Horia Alexandrescu a publicat o serie de carti de publicistica si sport, astfel ca aventura sa in zona de literatura a debutat cu multi ani in urma. Cartea "Athos - calator la Sfantul Munte" este dezvoltarea unei brosuri cu acelasi nume scrisa de ziarist.

    ×
    Subiecte în articol: arte