x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lectii de corectie aplicatA

Lectii de corectie aplicatA

de Luiza Moldovan    |    06 Feb 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Se ia copilul cel rau si i se aplica lovituri corectoare in partea inferioara a corpului. Studii indelungi ale echipelor de cercetatori au semnalat faptul ca cea mai folositoare scula in domeniu e cureaua aia lata de la pantaloni.
Daca esti nerabdator si nu mai poti si nu mai poti, daca abia astepti sa-ti inveti minte pramatia de copil, poti alerga si la cureaua aia subtire. Fii insa suta la suta convins ca nu va durea asa cum doare cureaua cea lata. Alte scule de batut copii: cablul de la televizor, furtunul de la masina de spalat (noi recomandam Albalux), batul ala cu care se intinde coca (cercetatorii nu stiu cum ii zice) si, deloc in ultimul rand, pumnul.

Cu pumnul se invata minte cel mai bine. Ah, da! Sa nu uitam sa mentionam taratul de par prin casa. Unii parinti (de buna seama bine intentionati) prefera trasul de par. Trasul de par este, stimat auditoriu, una dintre cele mai eficiente metode de pedeapsa, fir’ar el al dracu’ de copil, impreuna cu dumnezeii ma-tii si cu ce-am gresit ca sa am asa dobitoc la usa.

Parti preferate de aplicat corectia: pentru ca sunt niste parinti responsabili si stiu intotdeauna ce sa faca, targetul loviturii corectoare sunt, de obicei, funduletul si piciorusele. Acolo e cel mai bine. Parintii responsabili nu dau la cap, pentru ca exista riscul ca bebe sa faca buba la bibi. Parintii responsabili stie ca nu-i bine la cap. Ah, desigur, daca, in euforia evenimentului, ii scapa una peste bot, asta e, se mai intampla. Cei mai buni parinti cu putinta isi invata copilul ca parintele se respecta. Cu o afectiune greu de descris in cuvinte (zboing una-n mufa), i se arata copilului ca violenta e cah si ca nonviolenta e gigea. E nasol, mama, sa dai in copii. Voi sa nu fiti asa, zbang, un sut in fundulet. Nu, deci pe bune, aia care-si bat copiii sunt niste iresponsabili. Copiii nu se bat! Copiii se mangaie si se pupa. Li se arata ca gresesc cu liniste-n glas si fara tipete si invective, dumnezeii ma-tii!

Copilul nu se baga-n spital! Copilul se da la lectii de engleza. Parintii responsabili stiu ca cel mai constructiv lucru din lume nu este cureaua, ci exemplul si explicatia tihnita. Parintii responsabili stiu sa-i dea copilului lor papa si apoi sa-i scoata ochii. Eventual, sa-i aduca nota de plata. Asa e frumos, asa e normal, asa cere la eticheta, in gura ma-sii. Chiar si cand e mare, copilul se corecteaza (a se citi "se alinta") cu cureaua peste fund. Se aplica principiul "eu te-am facut, eu te omor". Se mai pot aplica si principiile: "du-te la cutare, sa-ti dea sa mananci", precum si "sa-ti dea cutare medicamente cand esti bolnav", ingratule si nenorocitule. I se cere copilului sa se schimbe, fara ca noi sa facem vreun efort in vreo privinta. Noi stim, noi cunoastem, noi le avem! Pentru ca noi l-am facut pe el, nu el pe noi si el trebuie sa ne respecte! Zboing, un capac pe cap!

×
Subiecte în articol: arte