x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Literatura - Llosa, hrana pentru pradatori

Literatura - Llosa, hrana pentru pradatori

de Mihaela Suciu    |    20 Sep 2005   •   00:00
Literatura - Llosa, hrana pentru pradatori

Imediat dupa sosirea la Neptun a lui Mario Vargas Llosa, au circulat zvonuri ca nu va oferi nici o declaratie de presa, nu va da interviuri, ca el insusi ar fi spus un nu categoric. In cele din urma, Vargas Llosa a acceptat sa ofere declaratii presei si sa dea si interviuri pentru ca oricum voia sa o faca. Motivul pentru care toata lumea credea contrariul a fost lupta de gherila care s-a dat la Neptun pe Llosa.

MONOPOL. Doamna Mariana Sipos, prima care a facut un interviu cu Llosa acum zece ani si traducatoarea a cinci dintre cartile lui, a pus monopol asupra acestuia, formand astfel grupul domniei sale de favoriti si calcand pe coada organizatorii. Cum Patricia Llosa, sotia scriitorului, este cea care coordoneaza intalnirile si relatia cu presa, doamna Sipos a abuzat de trecerea pe care o are la familia Llosa si a reusit sa organizeze interviuri pentru prietenii domniei sale.

Dincolo de aceste aspecte total neplacute si necolegiale, scriitorul a oferit presei cu amabilitate cateva raspunsuri. El a vorbit despre beneficiul reciproc pe care l-ar avea Romania, dar si Europa, o data cu integrarea tarii noastre in UE si despre rolul important pe care ar trebui sa-l joace un scriitor in pastrarea si promovarea libertatii si a valorilor democratice. "Scriitorul are obligatia morala de a participa la viata civica, incercand sa rezolve problemele, sa apere cauza libertatii, fara de care literatura, cultura sunt condamnate". Intrebat ce cunoaste despre scriitorii romani, Llosa l-a amintit pe Paul Goma, ale carui marturisiri despre suferintele traite in comunism l-au impresionat, si pe Panait Istrati, care a fost in anii ’50, pentru toata America Latina, un foarte apreciat si mare scriitor roman.

In cursul serii, Vargas Llosa a primit premiul Festivalului Zile si Nopti de Literatura Ovidius, in valoare de 10.000 de dolari, pentru valoarea operei si contributia la afirmarea libertatii de expresie si a tolerantei interetnice.

×
Subiecte în articol: arte llosa