x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Liviu Ciulei, in deschiderea FNT

Liviu Ciulei, in deschiderea FNT

de Sebastian S. Eduard    |    07 Noi 2005   •   00:00
Liviu Ciulei, in deschiderea FNT

Festivalul National de Teatru (FNT) a inceput aseara cu piesa "Sase personaje in cautarea unui autor", de Luigi Pirandello, montata la Teatrul Bulandra de catre maestrul Liviu Ciulei.

Festivalul regizorilor, cum este gandita editia din acest an, a fost astfel inaugurat de unul dintre maestrii regiei. Avandu-i in distributie pe Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Camelia Maxim, Mirela Gorea, "Sase personaje..." este unul dintre cele doua spectacole realizate recent de Liviu Ciulei la Bucuresti, alaturi de "Henric al IV-lea". Prima seara a continuat cu "Electra", in regia lui Mihai Maniutiu, si s-a incheiat cu spectacolul Teatrului Foarte Mic "8PT, N9UA 89... fierbinte dupa ’89".

REGIZOR. Festivalul de anul acesta va fi dedicat memoriei unuia dintre marii directori de scena de la noi: Vlad Mugur. Conceptul propus de criticul Marina Constantinescu, directorul artistic si selectionerul unic al editiei, a pornit de la observatia unei stagiuni 2004-2005 in care aproape toti regizorii importanti au lucrat pe scene din Bucuresti sau din tara. Asa s-a ajuns la o lista de circa 20 de autori de spectacole.

Printre ele se regasesc astfel Liviu Ciulei, cu "Henric al IV-lea", de Luigi Pirandello (Teatrul Bulandra); Alexandru Dabija, cu "Asteptandu-l pe Godot", de Samuel Beckett (Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov), si "Trei surori", de A.P. Cehov (Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti); Tompa Gábor, cu "Casa de pe granita", de Slawomir Mrozek (Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu), si "Medeea - cercuri", dupa Euripide (Teatrul Municipal din Novi Sad, Serbia-Muntenegru); Mihai Maniutiu, cu "Woyzeck", de Georg Büchner (Teatrul Maghiar din Cluj).

PIESE. De asemenea, publicul va mai putea vedea "Scaunele", de Eugene Ionesco - regia Victor Ioan Frunza (Teatrul German de Stat din Timisoara), "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", de Denis Dinulescu - regia Alexandru Tocilescu (Teatrul Mic), "Cymbeline", de W. Shakespeare - regia Alexander Hausvater (Teatrul German de Stat din Timisoara), "Portretul lui Dorian Gray", dupa Oscar Wilde - regia Dragos Galgotiu (Teatrul Odeon), "Gandirea", de Leonid Andreev - regia Felix Alexa (Teatrul National din Bucuresti).

PROGRAMUL DE ASTAZI
Incepand de astazi, Jurnalul National va tine la curent cu tot ceea ce se intampla in cadrul Festivalului National de Teatru prin intermediul rubricii "Jurnalul Festivalului". Veti gasi aici considerente critice, cronici mondene, mesele rotunde - tot ceea ce inseamna eveniment cultural in cadrul festivalului. Si, bineinteles, programul festivalului.

  • 12:00 - Teatrul Act; In memoriam Vlad Mugur
  • 15:30 - UNITER; Lansarea volumului Congresului Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru
  • 19:00 - Teatrul Bulandra; Mascariciul, dupa A.P. Cehov, regia Horatiu Malaele
  • 19:00/22:00 TNB, Sala Mare; Woyzeck, de Georg Büchner, regia Mihai Marnutiu;
  • 22:00, Teatrul Mic; O zi din viata lui Nicolae Ceausescu, dupa Th. Denis Dinulescu, regia Al. Tocilescu
  • ×
    Subiecte în articol: arte teatrul regia