x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Locomotiva HORA promovează motivele populare româneşti (GALERIE FOTO)

Locomotiva HORA promovează motivele populare româneşti (GALERIE FOTO)

02 Iul 2015   •   16:02
Locomotiva HORA promovează motivele populare româneşti (GALERIE FOTO)
Sursa foto: Adrian Manolache

Locomotiva HORA, pictată cu motive transpuse de pe costumele populare româneşti, a plecat miercuri în prima sa călătorie cu "Trenurile Soarelui", care transportă zilnic în medie 18.500 de turişti spre litoralul Mării Negre.

Parte dintr-o campanie amplă, ale cărei costuri se ridică la minimum 250.000 de euro, proiectul Moving Art - HORA promovează într-o manieră inedită tradiţiile româneşti, aducându-le în atenţia tuturor într-o formă neconvenţională, dar atractivă.

"A fost un proiect foarte solicitant. Au fost destule provocări, cred că toţi ne-am depăşit nişte recorduri personale odată cu acest proiect. Eu pot spune că am muncit 5 zile consecutiv, iar ]n aceste zile au fost şi 12 ore de pictat cu pensula pe locomotivă. A fost ideea de a găsi o suprafaţă neconvenţională de lucru. Conceptul meu s-a întâlnit cu valorile CFR Călători şi cu cele ale Policolor şi aşa s-a născut această HORĂ, în care fiecare pereche de dansatori reprezintă stilizarea unui costum popular dintr-o zonă istorică a României", a declarat, miercuri, artistul vizual Carmen Nistor.

De miercuri, 1 iulie, pasagerii care vor să ajungă pe litoralul Mării Negre au ocazia să admire şi să meargă cu un tren care iese din tipare prin galeria de artă
neconvenţională de pe locomotivă.

Locomotiva HORA, botezată astfel de artistul vizual Carmen Nistor datorită motivelor transpuse de pe costumele populare româneşti pe exteriorul locomotivei electrice, este rezultatul colaborării dintre CFR Călători, Policolor, cel mai longeviv brand românesc de lacuri şi vopsele, şi Carmen Nistor, artist vizual, pasionat de transpunerea culorilor şi motivelor româneşti pe suprafeţe neconvenţionale.

"Prin acest proiect, CFR Călători susţine valorile şi tradiţiile româneşti. Ne bucurăm că prin acest demers artistic inedit în care arta tradiţională transpare într-un mod neconvenţional putem redescoperi culorile României, împreună cu artişti tineri, cum este Carmen Nistor, şi împreună cu o companie tradiţională românească, precum Policolor. Ne-am propus ca, prin proiectul Moving Art, locomotiva, cu această ocazie denumită HORA, să aducă mai aproape călătorii nu numai de destinaţiile lor, dar şi de simbolurile şi de tradiţiile româneşti. CFR Călători este deschisă în continuare proiectelor care se implică în viaţa comunităţii, care promovează trenul ca fiind cel mai sigur şi mai eficient, respectiv ecologic, mijloc de transport din România', a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, înaintea primei curse a trenului tractat de locomotivă.  agerpres.ro

×