x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lumina Ortodoxiei: manifestare religios-culturală la Biserica Icoanei

Lumina Ortodoxiei: manifestare religios-culturală la Biserica Icoanei

de Luminita Ciobanu    |    01 Mar 2012   •   11:31

Sambata si duminica - 3 si 4 martie, in Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Pasti), la biserica Icoanei din Capitala este organizata cea de-a V-a editie a manifestarii religios-culturale « Lumina Ortodoxiei; Icoana – Fereastra spre Dumnezeu ». Astfel, sambata, 3 martie, la ora 9:30, Icoana Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa), adusa de la Manastirea Neamt de catre Preacuviosul parinte staret Benedict Sauciuc, va fi intampinata la intrarea in comuna Afumati. De aici va fi dusa in procesiune si asezata spre inchinare la biserica Icoanei, pe drum avand loc opriri la bisericile Parc Plumbuita, Sfantul Dumitru-Colentina, Sfantul Pantelimon – Foisorul de Foc si Olari.

Icoana Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa) este o copie dupa icoana de la Manastirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusa in tara de Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt, staret al manastirii intre anii 1779-1794. Pictarea celei de-a treia maini pe icoana este legata de o minune petrecuta in viata Sfantului Ioan Damaschinul, care a trait in secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de imparatul Leon Isaurul, prin taierea mainii, deoarece era cunoscut ca un aparator al Sfintelor Icoane. Sfantul Ioan Damaschinul a luat mana sa taiata si a mers in fata acestei icoane si s-a rugat pentru vindecare. Ca multumire si recunostinta aduse Maicii Domnului, Sfantul Ioan Damaschinul a adaugat la icoana o mana de argint, in partea de jos. Icoana este vindecatoare de boli si aducatoare de ploi la vreme de seceta.

Programul manifestarii ce va avea loc in sambata dinaintea Duminicii Ortodoxiei va continua cu slujba Vecerniei, la orele 17:00, si procesiunea Lumina Ortodoxiei, cu incepere la orele 18:30, in jurul parcului Icoanei din apropiere. In timpul ceremioniei, preotii si credinciosii vor purta lumanari aprinse si vor canta imne bisericesti. Lor li se vor alatura si jandarmi, in uniforme de gala, care vor purta torte aprinse.

Duminica, 4 martie, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica Icoanei, de la orele 13.00, va avea loc procesiunea « Icoana - fereastra spre Dumnezeu » in jurul parcului Icoanei, cu opriri in cele patru laturi ale parcului. In fruntea alaiului, preotii vor duce icoane imparatesti, steaguri bisericesti, cruci mari si toaca, iar credinciosii vor purta icoane si vor pune la rever insigne cu iconite. La final se va citi rugaciunea de sfintire a icoanelor si o rugaciune pentru tamaduirea celor bolnavi.

×