x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Madagascarul viitorilor studenti

Madagascarul viitorilor studenti

de Cristina Bazavan    |    30 Iul 2005   •   00:00
Madagascarul viitorilor studenti

Saptamana aceasta, Bucurestiul e ceva mai aglomerat. Pe la pranz, pe micile terase de la Romana sau de la Universitate, vezi copii de 18 ani alaturi de cate un parinte care incearca sa-i faca o placere: de la o bautura racoritoare pana la hamburgerul unui fast-food renumit. Dimineata insa, parintii se separa de copii si pazesc usile ASE-ului sau pe cele ale Universitatii. Au inceput examenele de admitere la facultate. Au inceput emotiile mari ale copiilor, palpitatiile uriase ale parintilor, iar lenea profesorilor care supravegheaza a ajuns si ea foarte mare odata infruntate caldura si calcul retributiei mici pe care o primesc pentru orele suplimentare. Vi se pare cunoscut? E un scenariu care se repeta in fiecare an.

Iti dai seama repede ca aceia pe care-i vezi pe strada, la terase sau fast-food-uri, sunt din provincie, pentru ca bucurestenii, cum au terminat examenul, pleaca repede acasa la aer conditionat, iar copiii din provincie vad admiterea la facultate ca o sansa de a evada din oraselul lor mic in care nu se mai petrece nimic. Multi dintre ei aleg o facultate influentati de ce si-ar dori parintii lor sa faca, de materiile la care au inteles mai multe, pentru ca au avut profesori mai buni, de ce e la moda sau, in rare cazuri, de ce le-ar placea lor sa faca. Dar, indiferent de ce facultate aleg, au o singura tinta: sa evadeze din oraselul lor, unde plictiseala e lege.

Sunt la fel ca animalutele din desenul animat care se numeste Madagascar. Traiesc bine acolo unde stau, primesc mancare buna, au prieteni, dar vor "libertate" si evadeaza pentru ea. In desenul animat pe care puteti sa-l urmariti pe marile ecrane, incepand din acest sfarsit de saptamana, animalutele locuiesc la Gradina Zoologica din New York si, in cautarea libertatii, rateaza jungla si ajung in Madagascar.

Copiii care dau zilele acestea la facultate vor trai, pas cu pas, senzatiile animalutelor animate. Odata evadarea reusita (admiterea la facultate obtinuta), va aparea bucuria eliberarii. Fara mama, fara tata, intr-un oras mare in care poti sa faci ce vrei, in care sunt de la restaurante, fast-food-uri si pana la discoteci si cinematografe mai multe decat au vazut vreodata. Va fi Raiul pe pamant. Dar abia multi ani dupa aceasta bucurie a eliberarii isi vor da seama ca, asemeni personajelor desenului animat "Madagascar", au ratat jungla, chiar daca au ajuns intr-un alt loc salbatic.

Pana in anul terminal de facultate, mai mult de jumatate din ei vor realiza ca scoala pe care o fac nu e ceea ce si-au dorit si ca nici nu le e de foarte mare ajutor pentru ce ar putea sa faca in viitor. Unii vor abandona, altii se vor stradui sa termine ca sa ramana cu o diploma care le-ar putea fi utila mai tarziu. Tot in perioada asta, prieteniile pe care si le-au facut de-a lungul timpului vor incepe sa se cearna. Asemeni animalutelor din "Madagascar", se vor certa pentru cate o bucatica de "friptura" in dorinta de a-si dobandi confortul la care aspira. Si va veni un moment in care isi vor da seama ca libertatea pe care au cautat-o atat in anii de facultate nu e acolo, chiar daca locul in care traiesc seamana cu o jungla, chiar daca viata le e "salbatica". Si vor iesi de pe bancile facultatii dezamagiti, dand vina pe stat, pe sistemul de invatamant, pe oricine le va trece lor prin minte, pentru ca nu au conditiile pe care si le-au imaginat.

Peste 70% din absolventii de facultate nu profeseaza in meseria pentru care s-au pregatit pe bancile scolii. E o statistica trista care arata ca, in dorinta de evadare, poti face alegeri gresite sau ca libertatea pe care o cauti nu e intotdeauna in jungla. Si mai e un semn ca, daca le-am da copiilor un an-doi de libertate, dupa ce au terminat liceul (cum fac americanii cu colegiul pregatitor pentru universitate), si abia apoi i-am trimite in "jungla invatamantului superior", am avea mai putine dezamagiri.

Pana se va intampla asta, in fiecare an, de la sfarsitul lui iulie si pana la sfarsitul lui septembrie, ne vom uita cu nostalgie la parintii care-si bucura copiii pe cate o terasa in pasaj la Universitate si le vom spune in gand: Bafta la examene!
×
Subiecte în articol: arte facultate