x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Made in China

Made in China

de Sebastian S. Eduard    |    17 Noi 2005   •   00:00
Made in China

Numele lui este China Mieville. Politician, filosof, politolog. Si... este unul dintre cei mai importanti autori contemporani de SF. Cartea sa "Statia pierzaniei", distinsa cu premiul Arthur C. Clarke, este prezenta acum si in Romania.

Jurnalul National: Cum a aparut ideea orasului Crobuzon
(Orasul fantastic in care se petrece actiunea romanelor)? China Mieville: Cu aproape un deceniu inainte sa scriu "Perdido Street Station" am inceput sa inventez incet-incet un oras fantastic. Il priveam ca pe un sac plin de idei si influente si a fost mereu foarte plin. E o coagulare de Dickensian si de Londra moderna, precum si alte orase pe care le-am vizitat, cum ar fi Cairo si Havana, orasele gotice fantastice din literatura mea preferata si alte orase inventate ca Mervyn Peake’s Gormenghast. De fapt, cuprinde toate locurile gotice citadine ingramadite la un loc. Si include si tehnologie din era Victoriana, pentru ca imi plac motoarele cu aburi.

Va exista o continuare?
Mai exista doua romane plasate in aceeasi lume: "The Scar" si "Iron Council". Nici unul nu este o "continuare" a celuilalt. Toate cartile sunt independente si pot fi citite in orice ordine. Este adevarat insa ca au loc una dupa alta in aceeasi lume.

In ce priveste personajele, a existat vreun "model" din viata adevarata?
Nici unul dintre personaje nu se "bazeaza" in mod direct pe o persoana reala, insa sigur ca am anumiti oameni in minte cand ma gandesc la unele situatii. E o modalitate de a construi un caracter, sa te gandesti la o persoana anume, si cand pui un personaj intr-o anumita situatie sa te intrebi "ce ar face cutare sau cutare?". Nu inseamna insa ca acea persoana reprezinta un "model", dar este o metoda de a pastra o psihologie realista. Consider ca majoritatea personajelor sunt un amalgam de cativa oameni, plus ceva inventie pura. Cartea bate filmul

Ce credeti despre relatia dintre romanele SF si filme? Cunoasteti vreun film care a "batut" cartea?
Imi plac foarte mult filmele SF bune. Desi daca as avea de ales intre filme si carti, prefer cartile. Consider ca e foarte neobisnuit ca un film facut dupa o carte sa fie mai bun decat aceasta, dar cateodata poate sa fie un "make" foarte bun. Cheia cred ca e sa priviti filmul si cartea drept doua evenimente total diferite. Sper ca intr-o zi cineva sa faca un film dupa una din povestile mele - ar fi foarte interesant. Bine, as fi ingrijorat ca ar distruge-o - sunt multe filme care chiar distrug cartea pe care se bazeaza.

Cum vi se pare faptul ca veti fi publicat in Romania?
Sunt absolut fericit, evident. Nu am fost niciodata in Romania, dar ma incanta ideea. Abia astept sa vad editia in romana. Dupa cum stiti, sunt un mare fan al oraselor vechi si mi-ar placea foarte mult sa vizitez Bucurestiul intr-o buna zi. As vrea foarte mult sa vizitez Romania, si o voi face la un moment dat. S-au tinut doua conferinte in Romania in ultimii ani la care as fi vrut sa ajung, dar din pacate nu am reusit. Oricum, sunt sigur ca vor mai fi ocazii si abia astept!

Ati vrea sa le transmiteti ceva cititorilor din Romania?
Multumesc foarte mult pentru interesul aratat pentru cartea mea! Imi tin pumnii stransi in speranta ca "Statia pierzaniei" va fi o lectura care va va distra!

UN ADEVARAT PERSONAJ
China Tom Mieville (foto) este ceea ce s-ar putea numi un adevarat "personaj". El s-a nascut in 1972, la Londra. Adolescenta si-a petrecut-o in Egipt, unde a studiat cultura araba si problemele politice ale Orientului Mijlociu. Mieville este licentiat in antropologie culturala la Cambridge si este Doctor in Filosofie la London School of Economics. In anul 2001 a incercat sa intre in Camera Comunelor din partea Aliantei Socialiste. Este membru al Partidului Laburist. Primul lui roman, "King Rat", a fost nominalizat pentru Premiile International Horror Guild si Bram Stocker. "Perdito Street Station" (Strada Pierzaniei) a castigat Premiul Arthur C. Clarke si a fost, de asemenea, nominalizat la Premiile Hugo, Nebula si World Fantasy. Al treilea roman, "The Scar", a fost de asemenea nominalizat la Premiile Arthur C. Clarke si World Fantasy. China Tom Mieville este astazi unul dintre cei mai importanti scriitori britanici de SF din genul "weird fiction". El face parte dintr-un grup de scriitori care realizeaza un univers fantastic care cauta sa evadeze din cliseele create de J.R.R. Tolkien, creatorul trilogiei "Stapanul inelelor".

LANSARI IN ROMANIA
"Statia pierzaniei" ("Perdito Street Station"), primul volum al trilogiei "Noul Crobuzon", cel mai premiat roman al lui China Mieville, este de luni si in librariile de la noi din tara. Editura Tritonic, cea care a adus opera lui China Mieville in Romania, va organiza doua evenimente pentru lansarea cartii. Primul va avea loc sambata la Iasi, la Libraria Humanitas (Bdul Stefan cel Mare), iar al doilea, la Bucuresti, cu ocazia Targului Gaudeamus - sambata 26 noiembrie, la ora 13:00, la standul Editurii Tritonic.
×
Subiecte în articol: arte romania China mieville