x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, în ipostază de pictor, expune în foaierele Sălii Studio a TNB

Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, în ipostază de pictor, expune în foaierele Sălii Studio a TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Noi 2022   •   10:28
Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, în ipostază de pictor, expune în foaierele Sălii Studio a TNB

Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, nu mai are nevoie de nici o prezentare, denumirea NAIULUI a devenit aproape sinonimă cu numele său: "Cine aude sunetul minunat al naiului, care prin măiestria unui om cu har transmite emoții nemaiîntâlnite, exclamă: ZAMFIR".

Cel care, în cei peste 60 de ani de carieră, a revoluționat și a înnobilat arta naiului cu harul talentului său, nu este doar un interpret de talie mondială, ci și un artist polivalent care manifestă preocupări artistice și în afara sferei muzicale care l-a consacrat, publicând povesti,  versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

Începând cu 16 noiembrie, foaierele Sălii Studio a Teatrului Național "I.L.Caragiale" găzduiesc o amplă expoziție cu lucrări de pictură semnate de "Maestrul naiului",  Gheorghe Zamfir, grupate sub titlul – cum altfel ! - "SIMFONIA CULORILOR".

"Pictura mea reprezintă un sunet în culoare, este mai mult o pictură muzicală, dacă aș putea să-i spun așa. Este o pictură de culoare intensă care exprimă sonate, simfonii, rapsodii și așa mai departe. Culorile mele sunt evocative, în sensul în care ele îndrăznesc să reprezinte o parte a sunetului transpus în culoare.

Nu mă consider un real pictor, pentru că nu am școli, de aceea nici nu vorbesc prea des despre această latură, dar cred că nu e drept să vă ascund această pasiune. Expresia este ceea ce suntem în adâncurile noastre. Expresia ne ajută să ne definim și să dăm din preaplinul nostru către cei de lângă noi sau către cei cu care ne întâlnim! Când nu ajunge cuvântul, îi dăruiești un cântec, când nici muzica parcă nu este de ajuns, pui culorile pe pânză și-ți arăți sufletul întregii lumi!  Iată culorile sufletului meu! " - spune Maestrul.

Vernisajul acestei expoziții va avea loc miercuri, 16 noiembrie 2022, la ora 18.30, în foaierele de la etajul 1 ale Sălii Studio a TNB.

Prezintă criticul de artă Pavel Șușară.

Expoziția SIMFONIA CULORILOR va rămâne deschisă până în ianuarie 2023, putând fi vizitată zilnic între orele 11-18.

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir