x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marcel Iures e Henric al IV-lea

Marcel Iures e Henric al IV-lea

de Sebastian S. Eduard    |    16 Iun 2005   •   00:00
Marcel Iures e Henric al IV-lea

Colaborarea dintre Liviu Ciulei si Marcel Iures (foto) continua. Dupa montarea, in anul 2000, cu "Hamlet", cei doi revin acum cu o noua piesa, "Henric al IV-lea", a carei premiera are loc chiar astazi.

Rolul titular este interpretat de Marcel Iures, ceilalti actori din distributie fiind Camelia Maxim, Razvan Vasilescu, Cornel Scripcaru, Andreea Bibiri, Valentin Popescu, Mihai Verbitchi/Alin Olteanu, Gheorghe Ifrim, Serban Pavlu, Emanuel P‚rvu/Catalin Fartaes.

Henric al IV-lea este, probabil, prototipul pur al pirandellismului, cel care se incarcereaza singur in fictiune, care se condamna la masca permanenta a separarii de oameni. Potrivit producatorului spectacolului, acesta ilustreaza cum, "in nebunia fictiva si reala, absurditatea vietii este purtata la limite extreme". Iese astfel in evidenta "facultatea exceptionala a omului de a fi propriul judecator si calau, propriul demiurg, creator al unui univers singular pe care doar el il doreste si il poate intelege". La inceputul acestui an, Liviu Ciulei a mai colaborat cu Teatrul Bulandra pentru montarea piesei "Sase personaje in cautarea unui autor", de Luigi Pirandello.

×
Subiecte în articol: arte