x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marele Premiu UCMR: Felicia Donceanu

Marele Premiu UCMR: Felicia Donceanu

25 Feb 2011   •   17:10

Compozitoarea Felicia Donceanu este câştigătoarea Marelui Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR) pe anul 2010, acordat, vineri, în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Aula Palatului Cantacuzino din Capitală:

“Acum, aici, astăzi trăiesc un moment grav din existenţa mea, un lucru serios şi adânc. Am parcurs un drum care a însemnat discursul meu faţă de oameni exprimat prin muzică. Faptul că azi colegii mei mă onorează cu acest premiu înseamnă că mi-au înţeles şi respectat muzica şi felul meu de a fi mereu eu, aceeaşi, cum altfel nu puteam să fiu”, a mărturisit Donceanu.

La categoria lucrări simfonice, premiul UCMR a fost oferit lui Mihai Măniceanu, pentru lucrarea "Sempre risoluto" pentru pian obligat şi orchestră; Premiul pentru lucrări electronice: Octavian Nemescu - "EUIorErUImII" pentru clarinet, vioară şi bandă; Premiul pentru lucrări camerale: Nicolae Teodoreanu - "Fântâna tinereţii" pentru flaut, violoncel şi live electronics; Premiul Filialei Cluj: Valentin Timaru - “Harfă de vânt”  pentru voce şi ansamblu cameral; Premiu pentru muzica de fanfară: Gheorghe Vulpe - Suita Transilvană; Premiul pentru lucrare corală amplă: Christian Alexandru Petrescu - Cărăbuşul; Premiul pentru miniatură corală: Marcel Octav Costea - “Trei miniaturi corale pe texte religioase" (Asperges me Domine; Doamne-ndură-te de noi!; Aleluia! - Domnul e păstorul meu); Premiul pentru muzică uşoară: Andrei Tudor - "Iarna spune poveşti" şi "Nu te mai am''; Premiul pentru muzică de jazz - Cătălin Târcolea, pentru CD-ul "Synvionai 2"; Premiu pentru spectacol muzical: Marius Ţeicu - "O premieră furtunoasă", spectacol care se joacă la Teatrul de Comedie "cu sala plină", după cum a menţionat compozitorul; Premiul pentru istoriografie: Octavian Lazăr Cosma - "Opera Naţională din Cluj" (vol. 1) şi "Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani" (vol. 3). Premiul pentru sistematică le-a fost acordat Valentinei Sandu Dediu pentru volumul "Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică" şi lui Nicolae Gheorghiţă, pentru "Byzantine Music between Constantinople and the Danubian. Principalities. Studies in Byzantine Musicology". Oltea Şerban Pârâu a luat premiul pentru publicistică iar pentru creaţie didactică a fost răsplătită Doina Paron Florişteanu, cu lucrarea "Muzicieni români la Schola Cantorum".

“Trăim într-o epocă a manelizării muzicii şi culturii în ansamblul său, dar aceste premii vin să ne arate că există şi altceva în această ţară în formă de inimă, cum spunea Nichita Stănescu”, a declarat Adrian Iorgulescu, preşedintele UCMR.  Valoarea premiilor este de 2.000 de lei pentru fiecare premiu şi de 4.000 de lei pentru Marele Premiu.

×