x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mari regizori, mari spectacole

Mari regizori, mari spectacole

de Maria Sârbu    |    30 Apr 2008   •   00:00
Mari regizori, mari spectacole

TEATRU ● Festivalul "Shakespeare", la Bucureşti şi Craiova
Festivalul Internaţional "Shakespeare" a fost deschis cu spectacolul "Troilus şi Cressida", jucat luni şi marţi la Naţionalul bucureştean. Urmează creaţii de referinţă în regia mondială.



TEATRU ● Festivalul "Shakespeare", la Bucureşti şi Craiova
Festivalul Internaţional "Shakespeare" a fost deschis cu spectacolul "Troilus şi Cressida", jucat luni şi marţi la Naţionalul bucureştean. Urmează creaţii de referinţă în regia mondială.


Spectacolul "Troilus şi Cressida" al companiei londoneze "Cheek by Jowl" a reprezentat o mostră de teatru "curat", impresionînd prin simplitatea montării şi a interpretării fireşti a textului shakespearian. Regia aparţine lui Declan Donnellan, care, din motive "obiective", a lipsit de la reprezentaţiile din Capitala României, dar promiţînd că va fi prezent la Craiova la 1 mai, cînd va primi Premiul Internaţional Shakespeare. Cu acelaşi spectacol al lui Donnellan se va deschide festivalul în Bănie, mîine.


DUPLEX. Formula de a extinde Festivalul "Shakespeare" de la Craiova la Bucureşti a prins contur la ediţia trecută, din 2006, cînd trupe prestigioase din Europa şi din Asia aduse cu acest prilej au fost invitate şi în Capitală. Astfel s-a creat dimensiunea bucureşteană a manifestării organizate o dată la doi ani, al cărei nucleu a rămas totuşi în Bănie.
Programul ediţiei actuale pare să fi depăşit orice aşteptare a publicului: nume mari de creatori, dar şi de companii teatrale cunoscute în lume apar pe afişul festivalului.

Odată început, Festivalul "Shakespeare" se va derula în cele două oraşe aproape concomitent. La Bucureşti însă, publicul va avea parte de mai multe spectacole, fiind programate evenimente pînă la 18 mai, pe cînd la Craiova pînă la
10 mai.


PERSONALITĂŢI. Şi-au anunţat prezenţa şi regizorii Robert Sturua şi Lev Dodin. Vor fi şi spectacole realizate de celebrii Peter Brook, Eimuntas Necrosius, Silviu Purcărete. Toată lumea ar fi vrut să-l vadă în carne şi oase pe Peter Brook, însă regizorul, în vîrstă de 83 de ani, nu poate fi prezent fizic aici. Organizatorii au invitat, în afara programului shakespearian, spectacolul său "Marele inchizitor", montat după "Fraţii Karamazov" la Teatrul Bouffes du Nord din Paris.

Va fi prezentată în festival şi "Trilogia shakespeariană" a regizorului Eimuntas Nekrosius, cu spectacolele antologicele "Hamlet", "Macbeth" şi "Othello" (Vilnius); "Regele Lear", regizat de Lev Dodin (Sankt Petersburg); "Măsură pentru măsură", în regia lui Silviu Purcărete – o coproducţie a Teatrului Naţional din Craiova şi a Fundaţiei "Shakespeare" etc.
Un recital – "Nobile William" – va fi susţinut de actorul britanic Michael Pennington, unul dintre cei mai mari interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile.


Apreciere

Astăzi, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică va fi prezent regizorul Robert Wilson, a cărui operă inedită a fascinat publicul şi critica. El va primi din partea Senatului acestei universităţi titlul de Doctor Honoris Causa. La 15 mai, la Bucureşti, şi la 10 mai, la Craiova, va fi prezentat în afara programului shakespearian spectacolul lui Wilson "Femeia mării", o producţie a companiei "Change Performing Arts", din Milano.

×
Subiecte în articol: arte