x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ministerul Culturii reduce cu aproape 80% bugetul Festivalului Naţional de Teatru.

Ministerul Culturii reduce cu aproape 80% bugetul Festivalului Naţional de Teatru.

14 Apr 2009   •   00:00

Reducerea de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) a bugetului Festivalului Naţional de Teatru (FNT), ediţia 2009, de la 2.300.000 lei cât a fost anul trecut la 500.000 lei, suma aprobată după rectificarea bugetară, îi nelinişteşte pe organizatorii evenimentului, care susţin că va fi deteriorat în mod esenţial conceptul acestui festival.

Într-o scrisoare deschisă, semnată de conducerea UNITER şi de directorul artistic al festivalului şi adresată ministerului în cauză, se menţionează că reducerea în asemenea proporţii nu poate fi acceptată.

"Ne putem asuma munca făcută din luna noiembrie şi până în prezent de directorul artistic, de echipa executivă; ne putem asuma costurile activităţilor de pregătire, riscul de anulare a corespondenţei intense purtate în acest moment cu partenerii naţionali şi internaţionali, anulare care va aduce un prejudiciu greu de evaluat imaginii României, dar vrem să înţelegem - şi cerem o explicaţie publică în acest sens - care au fost criteriile de alocare a sumei propuse pentru Festivalul Naţional de Teatru?

Nu înţelegem de ce nu aţi solicitat o discuţie cu partenerii şi co-organizatorii acestui eveniment pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie şi pentru a depăşi acest moment împreună", se arată în scrisoare.

De asemenea, se menţionează:
"Am sperat, în ultimii ani, având permanent susţinerea Ministerului Culturii şi Cultelor, indiferent de culoarea sa politică, să putem dezvolta Festivalul Naţional de Teatru la dimensiunea Festivalului Internaţional George Enescu.

Am reuşit în acest scop să mobilizăm colaborarea dintre instituţiile de spectacole din spaţiul public local şi central, colaborarea dintre instituţiile publice şi spaţiul neguvernamental, dintre instituţiile de spectacol aflate în subordonarea directă a Ministerului, în demersul logic al diseminării valorilor culturale la nivel naţional. Am deschis festivalul către alte instituţii din ţară (2007 - Sibiu; 2008 - Sibiu şi Timişoara) în susţinerea ideii acestui dialog cultural naţional, dar şi către instituţii internaţionale de gen (...).

Dar în acest moment dezvoltarea acestui proiect este blocată, ba mai mult, suntem în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani (...). În aşteptarea unei discuţii serioase, aplicate, pe tema Festivalului Naţional de Teatru, vă asigurăm şi pe această cale de întreaga noastră consideraţie".

Bugetul MCCPN pe 2009 a fost redus, după rectificarea bugetară, la 892,363 milioane de lei. Iniţial, bugetul a fost de circa 1,2 miliarde de lei. Potrivit Mediafax, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat într-o conferinţă de presă că are alocată totuşi suma de 60 de milioane de lei pentru construirea a 813 noi biserici.

"Trebuie să avem o dezbatere publică pe tema construirii a 800 de biserici noi în an de criză (...). Trebuie să avem o discuţie foarte serioasă cu senatorii şi deputaţii care au depus aceste amendamente, printre care mă număr şi eu", a spus Paleologu.

În ceea ce priveşte bugetul Festivalului "George Enescu", acesta nu a fost redus. Se va aloca suma de 33 de milioane de lei organizării evenimentului din august-septembrie 2009.

×
Subiecte în articol: arte national