CULTURA/MASS-MEDIA
Se poarta totul "altfel": sampoanele, masinile, ziarele, partenerii, ocupatiile. Vrem sa stiti ca si o librarie poate fi altfel, in sensul bun al cuvantului. Ea exista, se cheama "Carturesti" si e-n plin centru al Bucurestilor.
CLAUDIA DABOVEANU
Daca treci pe la Cinematograful Patria, nu poti ocoli - nici macar cu privirea - libraria "Carturesti". Cuvintele de pe frontispiciul ei iti dau ghes sa intri: "Carte, ceai, muzica, dichis. Sunt lucruri care fac viata mai frumoasa". Surprizele nu se opresc aici, pentru ca impactul ochiului cu interiorul depaseste asteptarile de afara. Cei trecuti de 30 de ani isi amintesc de aceasta locatie ca de o filiala care tinea de fostul Palat al Pionierilor, unde fetitele epocii de aur faceau, mai de voie, mai de nevoie, balet.
RAFINAMENT. Arhitectul Serban Sturdza este proprietarul, renovatorul si decoratorul acestei cladiri. Nici nu-ti vine-a crede ce a putut face din ea. Fiecare incapere decorata diferit, in functie de destinatie. Mobilier si usi pictate manual. Sobe de teracota, dusumele. Multe, multe carti. De toate felurile, preturile, dimensiunile. Beletristica, memorialistica, religie, economie, drept, lingvistica, istorie, albume de arta... Casete audio si video. DVD-uri, CD-uri, discuri de vinil. Tricouri la standul "Parole di cotone". Reproduceri cu peisaje din Bucurestii de-altadata. Coltisor cu ceaiuri exotice plus accesoriile aferente. Nici nu stii unde sa te uiti si ce sa cumperi mai intai. O domnisoara extaziata si cu bratele neincapatoare pentru atatea carti si compact discuri isi intreaba colega de cumparaturi: "Cat mai tine expozitia asta?". "Nu-i expozitie, e librarie!", vine lamurirea.
SUETE SI CEAI. O altfel de librarie cu ceainarie inclusa. Ambele deschise zilnic, intre orele 10:00-21:00, mai putin sambata (11:00-20:00). Duminica e-nchis. Asadar, sase zile din sapte, "Carturestii" au cu ce-ti face viata mai frumoasa. Nu degeaba aici intalnesti figuri cunoscute din lumea artistica. Cand s-a deschis, anul trecut, in noiembrie, nu era destul mobilier pentru ceainaria care atragea tot mai multi iubitori de carte, de ceai si de suete. Asa se face ca Mircea Dinescu si-a adus de-acasa un scaun, sa fie sigur ca are locul lui, oricat de aglomerat ar fi.
Citește pe Antena3.ro