x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mitul domnitorului vampir a fost distrus

Mitul domnitorului vampir a fost distrus

07 Dec 2004   •   00:00

TV - La Discovery Channel se dovedeste ca Vlad Tepes nu a baut sange

De anul viitor, Discovery Channel a inclus in programele sale si doua documentare realizate in Romania. Unul dintre ele prezinta cazul Lucicai Bunghez, iar celalalt incearca sa faca lumina in povestea domnitorului Vlad Tepes.
CRISTINA OLOGEANU, ADRIANA PADURARU

REZULTAT. cartea "Dracula" a lui Stoker a transformat Romania intr-un "rai" al vampirilor
Discovery Channel patrunde in lumea spiritelor cu noua serie in cinci parti "Povesti de groaza - mit si adevar". Prezentat de Anthony Head, protagonistul serialului "Buffy, spaima vampirilor", documentarul examineaza intreaga mitologie a vampirilor, demonilor, vrajitoarelor, varcolacilor si aparitiilor zombie. Tara noastra a fost inclusa si ea pe lista locurilor misterioase, primul episod axandu-se pe "Mitul Dracula". Anthony Head a fost in Transilvania, tinut asociat cu povestile despre vampiri. Traversand un peisaj incarcat de mister, el ajunge la castelul lui Vlad Tepes pentru a cauta o posibila legatura intre printul valah si monstrii bautori de sange. Tot aici, Anthony face cunostinta cu Nicolae Paduraru, directorul Societatii Transilvane Dracula din Romania.

LEGENDA. In documentarul ce va fi difuzat de Discovey la 5 ianuarie 2005 se va dezlega misterul domnitorului-vampir. Pornind de la ideea ca Bram Stoker, autorul cartii "Dracula", a facut atat bine, cat si rau tarii noastre, Nicolae Paduraru despica firul in patru. El spune ca lui Stoker i-a venit ideea de a-l face vampir pe Tepes dupa ce a citit brosura "An Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia", din 1820. In aceasta carticica se faceau referiri la voievodul Dracula, iar ceea ce i-a atras atentia in mod deosebit lui Stoker a fost fraza in care se spunea ca, in romana, Dracula inseamna, de fapt, drac. De aici si pana la asocierea cu un vampir a fost doar un pas. Pasul care a adus numele Romaniei pe buzele tuturor a facut, in acelasi timp, un mare deserviciu istoriei. Prezentatorul seriei afla si care este originea poreclei domnitorului. Numele de "Tepes" vine de la cuvantul "teapa", un nume pe care "Dracula" si l-a castigat din cauza cumplitelor sale metode de tortura si executie.

NOUTATI
In martie, romanii vor avea ocazia sa vada intreaga poveste a Lucicai Bunghez. "Superchirurgie - o tumoare de 72 de kilograme" relateaza povestea dramatica a operatiei care a salvat viata romancei. La 47 de ani, Lucica poate spune ca s-a nascut a doua oara, gratie interventiei realizate de chirurgul american dr. McKay McKinnon, profesorul roman dr. Ioan Lascar si echipa sa medicala. "Vanatorii de mituri" revin la Discovery din ianuarie 2005 cu noi experimente. Tot din ianuarie, acest canal ofera o reteta unica. "Cum sa devii Alexandru cel Mare". Pentru realizarea acestui documentar, cei de la Discovery au primit permisiunea regizorului Oliver Stone de a asista la pregatirile pentru realizarea filmului "Alexander".
×
Subiecte în articol: arte dracula