x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Modul istet de-a spune "e"

Modul istet de-a spune "e"

de Luiza Moldovan    |    14 Iul 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Salut cu duiosie revenirea in, nu-i asa, peizajulmediadigromanezg a emisiunii "Zori de zi" de pe oteve, oteve, bucuria tarii e si-mi pare rau ca n-am salutat-o inca de pe cand a revenit, ci doar acum, in al paispelea ceas. Ideea e c-am fost ocupata cu prietenii mei, intelectualii de la sala, si d-aia nu m-am prea obosit s-apas pe butoane.

O salut pe Cristina (salut, Cristina!), il salut pe Claudiu (salut, Claudiu), scuzati-ma ca exist, mi-e si jena, pe cuvantu’ meu, as dori sa va asigur, pe aceasta cale, ca eu, uitati, am cerut DDTV furnizorului meu de cablu si furnizorul meu de cablu mi-a zis ca citez din memorie, a luat act de dorinta mea, dar ca simplul fapt ca eu imi doresc asta e prea putin ca sa modifice grila de programe. Ce om rau, sa moara Tzak si Pak, parc-ar da de la el!

As dori, cu aceasta fericita ocazie, sa-l terfelesc in presa pe domnul... stati, sa ma duc sa iau scrisoarea... Catalin Ilias, director regional la Astral Telecom, pentru lipsa de compasiune manifestata fata de noi, clientii Astral, si-l asigur ca fac rascoala si-i iau clientii si ma duc cu ei la o companie care e mai sensibila la doleantele platitorilor ei. Asta ca sa stie!

Dar sa lasam aceste nobile sentimente ale urii si razbunarii pentru mai tarziu si sa ne concentram pe revenirea in direct a celor doi copii nebuni ai peizajuluimediadigromanezg (i-am numit aici pe Cristina si Claudiu). Ca era sa uit, o salut, de asemenea, si pe adolescenta aia de la stiri, da, da, tipa aia cu voce pitigaiata care zice "seniuori" si "juniuori" si care are un fel ciudat de a-l pronunta pe "e". Cumva ca un "be-heeee", de oaie, dar mult mai scurt. Cum sa va spun... mai tineti minte cum ne-nvatau profii de franceza sa zicem "e" curat si "e" ca un fel de "eo"? Ei bine, fata asta il pronunta pe "e" nu doar foarte curat, ci excesiv de curat. Un "e" mai curat, mai proaspat, mai economic. Un "e" labartat. Un "e" extrem, dar extrem de labartat.

Si acum, ce va rog eu pe dumneavoastra, cititi urmatoarele fraze cu voce tare, incercand sa obtineti cele mai labartate "e-uri" cu putinta: premierul Calin Popescu-Tariceanu se gandeste daca sa demisioneze sau nu. Presedintele Traian Basescu (zic si io, nu dau cu paru’) l-a pus pe premier sa zica "e" de mai multe ori, ca sa-si bata joc de el. "Un elvetian este o persoana care face parte din populatia de baza a Elvetiei" (p-asta am luat-o din DEX), "care apartine Elvetiei, privitor la Elvetia" (adica cum adica "privitor"?, adica un elvetian este unu’ care se uita la Elvetia?... ma rog...), "ne cunoastem din vedere,/ cate clipe efemere", esti eminamente un elefant, sa executam o exegeza si, bineinteles, sa exhibam, in exclusivitate pentru telespectatorii oteve, cele mai excelente sentimente de... ex... ex... ex... stati asa, ca nu-mi iese... extrofie, fratilor!

×
Subiecte în articol: arte