In atentia iubitorilor de benzi desenate! Pana pe data de 16 octombrie va putea fi vizitat, in Capitala, Muzeul Benzii Desenate, un proiect-pilot deschis la etajul patru al MNAC. Va avea doua spatii expozitionale, o mediateca (biblioteca si spatiu de proiectie), o zona destinata creatiei si atelierelor, precum si un spatiu pentru dezbateri. O expozitie permanenta de tezaur va cuprinde lucrari originale ilustrand istoria benzii desenate romanesti, iar patru expozitii temporare vor fi dedicate lucrarilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinte consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatura, animatie, ilustratie de carte), dezbateri cu participarea unor autori si editori, ateliere de creatie, sesiuni de live drawing, lansari de carte, proiectii de filme si, nu in ultimul rand, concerte.
Evenimente
Au fost vernisate trei expozitii permanente: 'Tezaur – Istoria benzii desenate romanesti', 'Salonul International al Benzii Desenate din Romania' (contributii ale unor mari autori straini care au fost in Romania de-a lungul timpului) si 'Cum se face o banda desenata'. In acelasi cadru va avea loc vernisajul primei expozitii din Galeria MBD – 'Webcomics de Romania' – si va fi lansat numarul 4 al revistei Comics.
Printre evenimentele internationale se numara: proiectii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac si de Centrul Ceh in luna iulie si expozitia artistului portughez Eugénio Silva – o propunere a Institutului Camões si a Ambasadei Portugaliei in Romania in septembrie. Pe intreaga perioada, vizitatorii vor avea acces la o biblioteca internationala cu titluri selectate de Delegatia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Banda Desenata si Centrul de Carte Germana. Toamna va aduce si o serie de surprize pregatite de British Council.
Istorie
Intre 1948-1955, banda desenata a fost surghiunita din paginile revistelor pentru copii, ea reprezentand un simbol al capitalismului. Dupa moartea lui Stalin, conducatorii comunisti au permis si incurajat publicarea de benzi desenate in paralel cu difuzarea revistei frantuzesti Vaillant.
Adresandu-se unor cititori mai mici ca varsta, revistele Luminita si Arici Pogonici publica Aventurile lui Mac si Crocofifi – un ratoi si o maimutica desenate de Livia Rusz, cea mai buna creatoare de banda desenata din Romania. Intre 1970-1987 au fost editate in patru albume si traduse in maghiara, engleza, rusa, germana (pentru Cuba!).
Pe tot parcursul evenimentului puteti invata cum sa faceti o banda desenata. Trebuie sa respectati cei patru pasi: sa porniti de la o idee, un scenariu, apoi sa desenati cu tus schita si in final sa dati putina culoare asupra a ceea ce v-ati propus.
Daca doriti sa aflati mai multe, puteti vizita Muzeul Benzii Desenate care va asteapta pana in octombrie, pentru a retrai momentele magice alaturi de supereroii preferati!