x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, la 77 de ani

Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, la 77 de ani

de Luminita Ciobanu    |    10 Mai 2013   •   19:27
Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, la 77 de ani

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în perioada 17-19 mai  o serie de evenimente pentru a marca aniversarea celor 77 de ani pe care prestigiosul Sat de la Şoseaua Kiseleff îi împlineşte.

La ceas aniversar, Muzeul Satului a pregătit vineri, 17 mai, un program dedicat ctitorilor Muzeului Satului, (Dimitrie Gusti  - reputat profesor care a pus bazele Şcolii Sociologice de la Bucureşti şi Gheorghe Focşa) un bun prilej pentru vizitatori de a decoperi sau redescoperi acest lăcaş de cultură devenit o emblemă de identitate naţională şi un reper cultural internaţional.

Evenimentul se încadrează într-un şir de acţiuni organizate de muzeu în scopul educării tinerilor şi readucerii în conştiinţa colectivă a activităţilor legate de strategia de dezvoltare a muzeului, de la înfiinţare şi până astăzi, precum şi organizarea şi promovarea acestui program în contextul expoziţiei permanente în aer liber (expoziţii, demonstraţii ale meşterilor populari, spectacole muzicale, coregrafice, de teatru şi poezie, lansări de carte).

Sâmbătă, 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, va fi organizată “După-amiaza Muzeului Satului”. Programul european este coordonat de Direcţia Muzeelor din Franţa, fiind destinat publicului larg pentru cunoaşterea şi descoperirea colecţiilor muzeelor. În România, programul este gestionat de Reţeaua Naţionala a Muzeelor din România (RNMR). Din motive de protejare a patrimoniului, Muzeu Satului a adaptat programul sub genericul ; “După-amiaza Muzeului Satului”. Programul cuprinde: micro-expoziţii, spectacole de muzică şi poezie, lansări de carte, teatru, ateliere de creaţie interactive, team-building-uri, concursuri, programe de socializare.

Duminică, 19 mai, de Ziua Satului Românesc, la 133 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi, Muzeul Satului a pregătit un program cu momente de muzică, poezie şi medalioane de prezentare. Pe de altă parte, între 17 şi 19 mai, poate fi admirată o expoziţie de icoane pe lemn şi pe sticlă în contextul Anului omagial dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Milano (313).

Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, să viziteze expoziţii cu tematici diverse, să asculte muzică populară românească dar şi muzica etniilor, muzică clasică şi bizantină.

×