x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzica Sferelor

Muzica Sferelor

de Raluca Grintescu    |    16 Sep 2005   •   00:00
Muzica Sferelor

Invitatul de onoare al celei de-a 2-a editii a Festivalului "MultiSonicFest", care se va desfasura intre 22-25 septembrie la Bucuresti, este David Hykes, "Guru cantului armonic".

Nascut in Taos, New Mexico, in 1953, David Hykes traieste de 20 de ani in Franta si are o vocatie unica: fara ajutorul vreunui artificiu tehnologic, canta pe doua voci. Recunoscut in zilele noastre pe plan mondial ca un mare novator, David a studiat stiluri de cant din diferite traditii: de la cea indiana, gregoriana, sufi, bizantina si pana la cea tibetana, pe care a aprofundat-o chiar sub indrumarea unor importanti Lama, in Tibet. Pentru a ajunge acolo, a luptat cu autoritatile si birocratia timp de 13 ani pentru infiintarea unui consulat american in China (printre alte lucruri extraordinare din viata sa se numara de altfel si prietenia cu Dalai Lama). Si pentru ca am pomenit de Tibet, trebuie spus ca David Hykes vine la Bucuresti (unde va petrece numai o zi - si va ajunge cu doar 3 ore inaintea concertului) direct de la un concert/interviu public filmat, despre muzica si meditatie, cu un celebru exeget al buddhismului (Mathieu Ricard), realizat de o importanta televiziune occidentala.

MAGIE. Cat despre muzica sa, aceasta este in mod cert o chintesenta ce transcende marea varietate a culturilor lumii. De altfel, Lordul Yehudi Menuhin, ilustrul violonist american si totodata artistul pe care George Enescu l-a numit "elevul inimii sale", spunea: "David Hykes ne-a pus in fata unei perspective fascinante si cu totul noi asupra muzicii; de fapt, el ne-a adus Muzica Sferelor". Pe langa o discutie libera a artistului cu publicul, spectatorii concertului-eveniment de la Bucuresti vor avea parte (in premiera pentru Europa de Est) nu numai de muzica, ci si de o adevarata magie a formelor si culorilor - prin intermediul unui software de ultima ora, care transforma in timp real sunetele in imagini, ce vor fi proiectate pe un ecran. Este surprinzator, contrariant si bizar faptul ca un artist de o asemenea valoare nu a fost invitat la luxosul Festival Enescu (care a "saracit" vistieria tarii cu 200 miliarde de lei in mai putin de trei saptamani), dar in fine, un lucru e cert: David Hykes ne face onoarea de a canta in Studioul de concerte "Mihail Jora" al Societatii Romane de Radiodifuziune, duminica, 25 septembrie, la ora 18:00, in cadrul Festivalului MultiSonicFest. Asadar, nu pierdeti MultiSonicFest: Trans-Fusion Kontakt!

×
Subiecte în articol: culture club