x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Neptun: Llosa - premiu de 10.000 de dolari

Neptun: Llosa - premiu de 10.000 de dolari

de Mihaela Suciu    |    21 Sep 2005   •   00:00
Neptun: Llosa  -  premiu de 10.000 de dolari

A IV-a editie a Festivalului International Zile si Nopti de Literatura s-a incheiat cu festivitatea de premiere a scriitorului peruan Mario Vargas Llosa si a poetului turc Cengiz Bektas.
In timp ce Llosa a primit un premiu in valoare de 10.000 de dolari, scriitorul de la portile Bosforului a luat doar 3.000 de dolari care constau fie intr-un sejur in Romania, fie in publicarea unei carti cu poeziile sale in limba romana. Bektas a preferat cea de-a doua varianta. Nicolae Manolescu, a deschis festivalul cu un laudatio pentru poetul turc, dupa care i-a oferit cuvantul. Bektas a subliniat importanta premiul primit, a participarii la festival si a crearii unei relatii mai puternice cu lumea scriitoriceasca din Romania. A urmat un al doilea laudatio, de data aceasta la adresa lui Llosa, care a urcat pe podium si a vorbit despre importanta literaturii in viata noastra, despre frumoasele minciuni pe care aceasta le spune omenirii, pentru a da sens unei lumi rau construite. In mare, tot discursul lui Llosa a fost format din lucruri pe care acesta le-a declarat in repetate randuri, atat in declaratiile de presa, cat si in cartile sale, in mod special in "Adevarul minciunilor", carte reeditata de curad de Humanitas

REVOLUTIE
Poate cea mai directa opinie a avut-o tunisianul Abdelazis Kaccem inainte de festivitate, mai precis in timpul sesiunii de poezie din ultima zi a festivalului. "Eu citesc. Cine ma asculta? In nici un caz domnul Llosa!" Afirmatia tunisianului a starnit un val de aplauze. O parte din participantii la festival a incercat sa faca o mica revolutie - a refuzat sa vina la festivitatea de premiere a lui Llosa. Intrebat de presa la intrarea in sala de ce nu a participat la tot festivalul, dupa un moment de ezitare, scriitorul peruan a spus ca pentru ca a fost invitat de Uniune pentru ultima zi.

×
Subiecte în articol: arte llosa