x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nicu Covaci pe Hall of Fame

Nicu Covaci pe Hall of Fame

07 Iun 2005   •   00:00

La inceput de martie, radio3net lansa Galeria Nemuritorilor, un fel de walk of fame. Primul care a primit o stea in aceasta galerie a fost Cornel Chiriac. Ieri, postul de radio a decernat cea de-a doua stea. Lui Nicu Covaci.

  • de CRISTINA OLOGEANU
  • CULTURA
  • RECUNOASTERE. Nicu Covaci, a doua stea de la radio3net
    Asa cum a gandit Florian Pittis proiectul, "Galeria nemuritorilor" este locul unde se pot intalni marile personalitati care au contribuit si inca mai contribuie la formarea spiritului liber. In acelasi timp, "Galeria nemuritorilor" este o sectiune unde vor fi prezentate cele mai importante personalitati care au avut un cuvant de spus in dezvoltarea culturii romane. Florian Pittis a lansat prima stea din proiectul sau la 4 spre 5 martie a.c., la ora unu noaptea, adica exact cand s-au implinit 30 de ani de la asasinarea marelui om de radio Cornel Chiriac, cel caruia i s-a acordat aceasta prima stea. Acum i-a venit randul celei de-a doua. Aceasta i-a fost acordata celui care a dat nastere celei mai longevive si mai iubite trupe din tara noastra: Phoenix.

    ASTAZI CA SI MAINE. "Purtandu-si crucea si urmandu-si destinul de rara avis prin nisipurile miscatoare ale exilului si prin indiferenta pseudoculturii romane de tranzitie, Nicolae Covaci are har si renaste, precum legendara Pasare Phoenix..." Aceasta este doar o mica parte din cate poate spune Florian Pittis despre Covaci si, implicit, despre Phoenix. Dar mai mult si mai multe puteti gasi pe sectiunea Galeria Nemuritorilor. Documente (unele inedite), comentarii, interviuri cu si despre cel aniversat si, bineinteles, muzica, versuri, fotografii. Un lucru absolut inedit este faptul ca la sectiunea "Galerie" puteti vedea reproduceri dupa lucrarile de arta plastica semnate chiar de Nicu Covaci. De asemenea, mai aveti si un link catre un site unde sunt prezentate toate aceste lucrari ale lui Covaci.

    CINE ESTE COVACI?
    Nicu Covaci s-a nascut in 1947 pe malurile Begai, a absolvit Liceul si Facultatea de Arte Plastice si a infiintat prin 1962, alaturi de Moni Bordeianu, formatia Sfintii, devenita apoi PHOENIX.

    Pornind, dupa obiceiul vremii, de la The Animals/Kinks/Cream/Doors, (p)reluand Friday On My Mind, Lady Madonna, digerand complet Beatles & Rolling Stones si inspirand aerul tare al inaltimilor Genesis/Yes/Jethro Tull, Nicolae Covaci a nascut profund originalul stil PHOENIX, inspirat de riturile precrestine si de melosul arhaic romanesc.

    ×
    Subiecte în articol: arte covaci