x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea Institutelor Culturale, a 3-a ediţie

Noaptea Institutelor Culturale, a 3-a ediţie

de Sebastian S. Eduard    |    25 Iun 2009   •   00:00

Noaptea Institutelor Culturale ajunge în 2009, mai precis la 26 iunie, la cea de a treia ediţie şi numără mai mulţi co-organizatori şi mai multe evenimente.

Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Ceh, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Italian "Vito Grasso", Institutul Cervantes, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă şi Institutul Cultural Român au ticluit o jumătate de an pentru a vă pregăti cea mai frumoasă noapte din miez de vară. În acest an, totul sub pălăria europeană a Institutelor Culturale (EUNIC). Concerte în aer liber, expoziţii, lungmetraje şi scurtmetraje, degustări, jocuri şi premii, dar mai ales multe surprize în cele 8 locaţii unde cele 12 centre şi institute culturale partenere vă aşteaptă de la 6 seara la 4 dimineaţa. Pentru ca spectatorii să nu rateze evenimentul preferat, RATB-ul s-a alăturat acţiunii şi a conceput un traseu special, evident gratuit.

Dar iată câteva dintre evenimente: Concert Harry Tavitian şi Orient Express (ICR, ora 22:00); "Târg de carte în limba engleză" (British Council, orele 18:00-01:00); "Proiecţie British Animation Classics" (British Council, orele 21:30-23:00); "Gusturi ungureşti la Bucureşti - Târg gastronomic" (Centrul Cultural Maghiar, orele 14:00-06:00); Lansare de carte "În numele porcului" (Institutul Cervantes, ora 20:30); "Noaptea gurmanzilor" (Institutul francez, de la ora 19:00 până în zori); Filme: "Croazieră", "Ursuleţul" (Institutul Polonez, orele 1:00 şi 2:15); "Lunaria" - concert-spectacol (Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", ora 20:00); "Degustare de ciocolată" (Centrul Ceh, orele 20:00-1:00).

Programul complet al Nopţii Institutelor Culturale

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
Aleea Alexandru nr. 38

Vineri, 26 iunie 2009, în grădina şi în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va debuta Noaptea Institutelor Culturale din Bucureşti. Seara se va derula sub sloganul „Ghici cine vine la... ICR?".

Program:
19.00 - „Acasă la expaţi" / Expoziţie de fotografie Eduard Grigoroiu, cu imagini ale familiilor de expaţi stabilite în Bucureşti, dintre care unii sunt chiar cursanţi sau absolvenţi ai cursurilor de limbă română organizate de ICR.

19.30 - „Bucureştiul fiecăruia" / expoziţie ad-hoc a publicului. Aduceţi fotografii vechi, imagini din arhiva personală despre Bucureştiul de altădată sau pur şi simplu imagini cu locuri care vă spun ceva (sau au încetat să vă mai spună, din cauza schimbărilor urbanistice din ultimii ani) şi lipiţi-le pe panourile mobile amplasate în curtea şi pe coridoarele ICR.

21.00 - Concert Hyperactive Kid (Berlin), invitaţi de Goethe-Institut.
Trei tineri muzicieni din Berlin - Philipp Gropper (saxofon), Ronny Graupe (chitară) şi Christian Lillinger (percuţie) formează Hyperactive Kid. Renunţând la bas, cei trei muzicieni au ales, în acest fel, un drum neconvenţional, care se înscrie în zona muzicii moderne. Din 2003 ei combină tonuri de jazz cu rock, drum&bass şi muzică nouă. Temele şi jocurile de improvizaţie sunt expresive, de aici şi alternanţa inedită a stărilor pe care le creează.

22.00 - Concert Harry Tavitian & Orient Express. Orient Express (Harry Tavitian - pian, vocal / Constanţa, Edi Neumann - saxofon / Bucureşti, Hanno Hoefer - chitară / Bucureşti, Jimi El Lako - vioară / Cluj-Napoca, Octavian Barila Andreescu - bas / Cluj-Napoca, Mario Florescu - tobe / Arad) a debutat în anul 1999. Alături de Harry Tavitian se vor afla câţiva dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc actual. Toţi membrii formaţiei sunt extrem de creativi, deschişi atât către tradiţia populară românească, cât şi către culturile diverselor etnii din care provin mulţi din ei. Muzica lor este un aliaj în care sunt „topite" tradiţiile muzicale ale popoarelor din Balcani. Formaţia a avut concerte la Smithsonian Folklife Festival de la Washington (1999), la Expoziţia Mondială de la Hanovra (2000), la Graz - Capitală culturală Europeană în 2003, în Italia - la festivalul din Cormòns, la Viena, la Clubul Porgy&Bess (2006), la Budapesta şi la Festivalul de Jazz „Varna Summer", Bulgaria (2007), la Festivalul de la St. Veit, Austria (2008). „Mult antren şi culoare, exotism, show-ul face deja parte din regia spectacolului (inclusiv mişcarea scenică, costumaţiile pitoreşti) şi place unui public dispus să primească acest gen. Inutil să spunem că ne-a plăcut spectacolul lui Tavitian, ne-am bucurat că l-am revăzut şi admirat - încă o dată. Orient Express-ul este o etapă de maturitate a jazzmanului constănţeano-european." (Florian Băiculescu, Observator Cultural)

00.00 - Jam Session: Hyperactive Kid, Harry Tavitian & Orient Express (în grădină)

00.00 - Proiecţie de filme greceşti oferite de Fundaţia Culturală Greacă (Sala Mare)
00.00 - Din zăpadă, regia şi scenariul: Sotiris Goritsas, după o nuvelă de Sotiris Dimitrou, imaginea: Stamatis Yannoulis, muzica: Nikos Kypourgos, cu: Gerasimos Skiadaressis, Vasias Eleftheriadis, Mania Papadimitriou, Andonis Manolas (Drama, Grecia, 1993; 90 min, subtitrat în limba engleză). Filmul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Thessaloniki, în 1993.
Mergând pe urmele a trei refugiaţi, doi tineri şi un copil, din Albania în Grecia, filmul prezintă o călătorie însufleţită de speranţa unei vieţi mai bune. Curând însă, personajele se confruntă, în urma unor întâmplări dureroase, cu indiferenţa şi intoleranţa noii lumi în care au ajuns. Prin această întoarcere la realism, albanezii lui Sotiris Goritsas au contribuit decisiv la schimbarea de perspectivă a cinematografului grecesc.
2.00 - Eduart , regia şi scenariul: Angeliki Antoniou, scenografia: Ioulia Stavridou, director de imagine: Jürgen Jürges, muzica: Konstantinos Christides, Minos Matsas (2006). Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Thessaloniki (2006) şi la Festivalul de Film Mediteranean de la Montpellier (Drama, Grecia, 2007; 104 min, subtitrat în limba engleză). Filmul porneşte de la istoria adevărată a unui tânăr din Kosovo (interpretat de Eshref Durmishi), aflat într-o închisoare din Grecia pentru că a ucis un bărbat. Povestea impresionează prin faptul că Eduart, refugiat clandestin în Grecia, duce cu sine un trecut apăsător şi ajunge să ucidă. Pentru a evita urmările faptei sale, se întoarce în Kosovo, unde este arestat pentru un jaf mai vechi (în urma denunţării sale de către propriul tată). Scapă din închisoare şi se întoarce în Grecia pentru a se preda şi a ispăşi, asemenea personajului dostoievskian Raskolnikov, condamnarea pentru crimă. O istorie rară, care se desfăşoară în împrejurări sumbre, semănând cu o versiune balcanică a filmului „Expresul de la miezul nopţii".


Institutul Cultural Român în vizită
- Expoziţie de meniuri franco-române din arhiva domnului Ion C. Rogojanu - la Institutul Francez. Vor fi prezentate atât meniuri servite la dejunurile şi dineurile oferite de Casa Regală a României în onoarea unor oaspeţi de seamă, cât şi meniuri servite la banchetele la care au participat personalităţi ale vremii din România şi din străinătate - Ion C. Brătianu, Take Ionescu, Alexandru Marghiloman, gen. H. Berthelot, însoţite de semnăturile acestora, dar şi de mici dedicaţii ale convivilor. De asemenea, vor fi expuse şi meniuri servite în renumite restaurante din România şi din Franţa, precum Maxim's de Paris sau Cochon D'Or.
- Filme de animaţie - la Centrul Ceh
- Expoziţie de artă vizuală oferită de 2 META (Romelo Pervolovici, Maria Manolescu; programator: Andrei Gheorghe) - la Institutul Polonez, începând cu ora 18.00 -  „Am vãzut pe cineva care nu era acolo" şi „Subveghere"
Intrând pe poarta Institutului Polonez, pregãtit sã descoperi proiectele culturale, parcurgi un coridor îngust în care, pe mãsurã ce înaintezi, simţi cã eşti urmãrit de o mulţime de ochi... Procesul de evaluare îşi schimbã referinţa, conceptele de subiect-obiect sunt o joacã... Mai târziu, între filme, ai posibilitatea sã te mai joci o datã cu privirea...
BRITISH COUNCIL
Calea Dorobanţilor nr. 14

Reţeta pentru o experienţă desăvârşită de învăţare la British Council

Reţeta pentru o învăţătură cu adevărat savuroasă trebuie să includă cele mai bune ingrediente şi un bucătar priceput care ştie toate secretele meseriei. Se ia o mulţime de oameni isteţi, entuziaşti şi motivaţi şi se amestecă cu o mână de profesori care ştiu japoneză, cântă muzică rock, pictează şi dansează tango - pe lângă faptul că excelează în a preda limba engleză într-un mod inovativ - până se obţine o compoziţie omogenă.
Se aleg cateva examene coapte din grădina British Council şi se adaugă la compoziţie.
Se mixează totul cu peste 14.000 de resurse de limba engleză (cărţi, DVD-uri şi reviste) şi se presară cateva linguriţe de jocuri Wii.
Se recomandă, pentru consistenţa aluatului, o doză zdravănă de dialog intercultural, artă, ştiinţă şi atitudine ecologică.
Pentru un gust deosebit, se adaugă zâmbetele şi sprijinul echipei de relaţii cu clienţii şi se însiropează totul cu multă distracţie şi cultură britanică.
Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă şi se coace la cuptor în centrul Bucureştiului.
Se serveşte la o temperatură potrivită, împreună cu prietenii, într-o atmosferă plăcută şi relaxantă.

Program:
18.00-19.30 Quiz Going Green
Participă la quiz-uri eco şi caştigă premii verzi!

18.00-20.00 Testează-ţi cunoştinţele de limba engleză
Evaluează-ţi rapid, corect şi gratis cunoştinţele de limbă engleză!

18.00-21.00 Business Living Library
Imprumută pentru 15 minute una dintre cărţile noastre vii şi află mai multe despre comunicare, marketing, finanţe sau resurse umane!

18.00-01.00 Târg de carte în limba engleză
Cumpără cărţile pe care până acum le puteai doar imprumuta de la bibliotecă!

21.10-21.40 Tips & Tricks IELTS
Examinatori IELTS îţi dau sfaturi utile pentru a te ajuta să iei cu succes certificatul IELTS care iţi deschide porţile către o carieră internaţională.

20.00-21.00 / 22.00-23.00 Happy Hour la Bibliotecă
Fă-ţi abonament la biblioteca British Council, la jumătate de preţ!

21.00-22.00 Fun Science
Participă la experimente ştiinţifice interactive şi inedite!

21.30 - 22.30 Hunt. Treasure Hunt
Participă la o vânătoare de comori contra-cronometru în stilul James Bond!

21.30-23.00 Proiecţie British Animation Classics
Vizionează cele mai bune scurtmetraje de animaţie britanice, inclusiv cele care au caştigat numeroase premii la festivalurile internaţionale.

21.30-22.00/22.15-22.45 Descoperă atmosfera pub-urilor britanice autentice
Participă la jocuri de trivia pe echipe, în stilul tradiţional al pub-urilor britanice şi câştigă premii.

21.30-23.00 Descifrează tainele Universului
Participă la atelierele de iniţiere în studiul aştrilor, al galaxiilor şi al Universului, oferite de Asociaţia Astronomică Urania.

22.00-23.00 Competiţie pe Wii
Testează-ţi spiritul sportiv într-o competiţie de bowling pe consola Wii!

22.30-23.00 Neil Evans + chitară = FUN
Unul dintre profesorii de limba engleză de la British Council te va impresiona cu talentul său artistic!

Forumul Cultural Austriac în vizită la British Council
23.00 - Florian Obkirchner în ipostază de DJ Floriano - la British Council.
Florian Obkirchner s-a născut în 1981 şi trăieşte la Viena, unde lucrează ca jurnalist, vânzator de discuri muzicale, muzician şi DJ. În calitate de muzician, Obkirchner este membru al grupului TNT Jackson, care a făcut senzaţie în ultimii ani cu albumele sale. Sub numele de DJ Floriano a fost invitat în multe ţări. În centrul creaţiilor sale muzicale se află de cele mai multe ori un potpuriu jovial de discofunk, house şi post-pop, care corespunde motto-ului „highly energetic and simple, furious and breathtaking, but not dead serious".

Unele dintre activităţile de mai sus necesită înscriere online. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitaţi www.britishcouncil.ro.
CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE
 Str. Batiştei nr. 39

Motto: „De ce evoluează istoria aşa cum evoluează? Pentru ca omenirea să se poată despărţi cu uşurinţă de trecut." (Karl Marx)

Program:
14.00-6.00 - „Gusturi ungureşti la Bucureşti" / Târg gastronomic în curtea Institutului.

18.00 - „Dialog intercultural" / Vernisaj. Având în vedere diversitatea culturală, lingvistică şi socială a statelor membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungare şi Fundaţia Culturală Maghiară au iniţiat un concurs de caricatură pentru artiştii maghiari şi străini. Pentru această expoziţie am selectat câteva caricaturi sosite din 25 de state.
             
18.00 - „O mică bucăţică de dictatură!"/ Vernisaj. O expoziţie de excepţie organizată în colaborare cu prietenii Institutului. Cu ajutorul obiectelor prăfuite de prin sertare şi debarale încercăm să evocăm imaginea unei ere istorice apuse. Aducem un surâs nostalgic pe buzele cunoscătorilor acelei epoci şi trezim curiozitatea celor care s-au născut odată cu democraţia din Europa de Est. Mai mult, vom putea admira imagini care evocă viaţa de zi cu zi a oamenilor din anii '60,'70,'80 şi care astăzi stârnesc zâmbete.

18.30 - Concert Cristina Radu (soprană) - câştigătoarea Premiului Publicului la a V-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare.

20.00 - Animaţie live cu Radu Igazság / Un exerciţiu de animaţie în faţa camerei de filmat. Vom încerca să animăm câteva amintiri de acum 20 de ani cu ajutorul lui Radu Igazsag, Mirela Vlad şi Patrik Moraras.

21.00 - Martorul / A tanú, regia: Bacsó Péter; scenariul: Bacsó Péter, Ujhelyi János; cu: Kállai Ferenc, Őze Lajos, Both Béla, Fábri Zoltán, Monori Lili, Bicskey Károly, Kézdy György, Horváth József. (Ungaria,1969, 104 min; subtitrat în limba engleză).
Este dificil să scrii despre filmul lui Bacsó Péter. Mai ales când e vorba despre apogeul filmului cult din perioada Kádár, cunoscut pe de rost de populaţia adultă dar şi de tineri, unele pasaje devenind adevărate maxime. Un aspect important al legendei este interzicerea filmului. Martorul a fost realizat în anul 1969 dar abia peste zece ani a ajuns pe ecrane. Nu este de mirare. Care regim totalitar se bucură să ajungă de râsul populaţiei?
Acest film este creaţia de vârf a operei lui Bacsó Péter (1928-2009).

21.00 - Muzică în aer liber... pentru cei care nu doresc să urmărească filmul...

23.00 - Animaţie live cu Radu Igazság / Episodul următor şi sfârşitul.

00.00 - Ciorbă de potroace (Korhely-leves) / Înainte vom asculta cugetările unui scriitor despre mâncarea ce ne trezeşte din beţia comunismului.

1.00 - Disco retro / Vom dansa pe muzica anilor '80.

2.00 - Concert Bakos Árpád şi formaţia sa / Bakos Árpád este o personalitate marcantă atât a vieţii muzicale voivodinene, cât şi a celei maghiare. Vocea lui sugestivă, de o claritate impresionantă, acompaniată de cobză, vrăjeşte publicul. Repertoriul său cuprinde în special melodii populare maghiare cu acompaniamentul unor muzicieni macedoneni la instrumente balcanice: tapanul, deful, vase, kemane, tambura, cavalul macedonean, cobza şi udul. Bakos Árpád scrie în primul rând muzică pentru producţii teatrale, însă vocea sa extraordinară a răsunat şi la Academia de Muzică din Budapesta, în cadrul unei serii de manifestări organizate în anul 2002 de către Stereo Kft sub egida „Muzica maghiarilor de peste hotare".

4.00 - Casa dansului popular cu formaţia Göncöl (Ungaria) / Centrul Cultural al Republicii Ungare încheie şi în acest an Noaptea Institutelor cu dans popular maghiar. De această dată muzica este asigurată de formaţia budapestană Göncöl (Szeles János, Vogel Bertalan, Tóth István), iar paşii noştri vor fi conduşi în tainele dansului popular de renumitul compozitor şi coregraf Könczei Árpád. Publicul va putea asculta muzica acestei formaţii şi în curtea Institutului în cadrul Târgului de Gusturi Ungureşti.
înapoi
CENTRUL CEH
Str. Ion Ghica nr. 11


THE HAPPY MAKERS
Filme de animaţie. Mai noi şi mai vechi. Clasice sau digitale. De la desene animate, la legende ale filmului ca Jan Švankmajer. Animaţii ceheşti (curatorul selecţiei ceheşti: Maria Prochazkova) cum n-aţi mai văzut de la Audiovisual încoace. Animaţii din comunitatea franceză din Belgia, premiate la diferite festivaluri şi selecţionate la Cannes. Animaţii româneşti selectate special pentru acest eveniment de către echipa Anim'est dar şi un invitat special - Matei Branea. Animaţii poloneze venite direct din facultatea de film.

Şi pentru că nu putem avea atâtea filme într-o singură locaţie, redeschidem pentru o noapte The Concrete Garden şi alte două spaţii din clădire. Veţi avea de ales între două ecrane de proiecţie, o expoziţie şi un bar de degustare de ciocolată. Da, aţi citit bine. Ciocolată. Incă de la inceputul istoriei sale în Belgia, ciocolata a avut vocaţia de a fi oferită. Specialitatea belgiană în materie de ciocolată este „praline", inventată de Jean Neuhaus în 1857. Deşi astăzi este disponibilă într-o mare varietate, ceea ce este specific pralinei este că aduce mai mult a operă de artă decât a simplă bomboană de ciocolată...

Program:
Délégation Wallonie-Bruxelles în vizită la Centrul Ceh
20.00-1.00 - Degustare de ciocolată
 
Sala mică
19.00-2.00 - Five Brave Filmmakers/ Expoziţie de marionete şi instalaţie/ Michal Žabka, Vaclav Švankmajer, Noro Držiak, Jan Bubeniček şi David Sukup. Ce-i leagă pe cei cinci tineri de succes? Cu toţii au absolvit în ultimii ani Departamentul de animaţie din cadrul FAMU, cea mai mare şcoală de film din Republica Cehă, înfiinţată în 1946. De-a lungul timpului pe aici au trecut toţi marii realizatori de filme - regizori, scenarişti, editori de sunet sau imagine. Departamentul de animaţie a fost înfiinţat în 1990.

20.00-22.00 - Workshop cu marionete

Concrete Garden
Délégation Wallonie-Bruxelles în vizită la Centrul Ceh
21.00 - Blanche-neige, la suite (Picha); Belgia, 2005, 82 min.
Să rezumăm. Alba-ca-Zăpada a fost trezită din somn cu un sărut de către Făt-Frumos. S-au căsătorit, au fost fericiţi şi au avut mulţi copii. Sfarşitul poveştii. Un pic cam prematur însă...Să reluăm. S-au căsătorit. Şi apoi?

Institutul Cultural Român în vizită la Centrul Ceh
22.30 - Selecţie Anim'est: An Eggs' Life, regia: Ruxandra Mihai, 2008, 1'50" // Bad Vacation Plan, regia: Roxana Bentu, 2008, 1' // Breath, regia: Sergiu Lupşe, 2008, 7'48" // Cântecul păsării, regia: Florin Drăgoi, 2008, 4'53" // Easy Life, regia: Torok Tihamer, 2007, 2'02 // Falling Down, regia: Octavian Anton, 2008, 4'40" // For (the same) Lucia, regia: Cecilia Felmeri, 2006, 1'40 // Full Steam Ahead!, regia: Bertoti Attila, 2007, 1' // Immerse, regia: We Are Om, 2008, 2' // In apă se vede invers..., regia: Valeriu Căliman, 2008, 1'32" // Manifeste urbain, regia: Cristina Koszti, 2008, 9'49" // Marile speranţe, regia: Alexei Gubenco, 2008, 3' // Mănâncă asta!, Octavian Anton, 2007, 1'30 " // Obscurus, regia: Hosu Sebastian, 2008, 1'48" // One Minute Stories, regia: Cecilia Felmeri, 2006, 2'10" // Opere alese neînţelese, regia: Alexei Gubenco, 2007, 3'10" // Statics, regia: Bogdan Condurache, 2007, 1'28" // Terra Nova, regia: Leonardo Costache, 2008, 14' // The Penguin's Winter, Ion Octavian Frecea, 5'30" // The Self-Portrait of Andreea Bogdan, Andreea Bogdan, Rareş Kovesdi, 2007, 3'36"

00.00 - Five Brave Man from FAMU
Michal Žabka // Prasavci, 2001 / Mister G., 2007
Vaclav Švankmajer // Test, 1999 / Světlonoš, 2005
Jan Bubeniček // Ludvikova hlidka, 1998 / The Pirate, 2002
Noro Držiak // The Great Sneezer, 2001 / Alois Nebel, 2008
David Sukup // Světlo, 2001 / Mechanika, 2002

Institutul Polonez în vizită la Centrul Ceh
2.00 - Filmele studenţilor de la Łodź: Beybe, regia: Magdalena Parszewska, 2006, 3'// American Dream, regia: Jakub Wroński, 2007, 6' // Episode, regia: Agata Gorządek, 2007, 6' // Inside-outer, regia: Andrzej Jobczyk, 2008, 5'5 // Different story, regia: Paweł Dębski, 2008, 7' // M like Monster, regia: Michał Jankowski, 2006, 5'

Sala mare
19.00 - Animaţii pentru copii
Maria Prochazkova // European Pexes, 2009, 15' / The Trip, 2008, 2'14" / The Spider Lady, 2008, 2'30" /Under The Blanket, 2008, 2'14" / Linda, 2008, 2' / Two Small Fairies, 2008, 3'
Aneta Kyrova // Whoops, Mistake!, 2008,6'40" / Upir, 2007, 3' / Nic noveho pod sluncem, 2007, 4'30"
Alexandra Hetmerova // Allergy, 2008, 3' / Wave of Care, 2007, 3'
Kristina Dufkova // A Tear Is Needed, 2008, 17' / From the Lives of Mother - 2006, 7' / Male pohadky, 2006, 4'

20.30 - Retrospectivă Jiři Barta
Pied Piper, 1985, 55' // The Extinct World of Gloves, 1982, 18' // The Last Robbery, 1987, 20' // The Club of Descarted Ones, 1989, 25' // Golem, 1993, 7'
Jiři Barta (1948) este unul dintre cei mai mari animatori cehi care foloseşte încă tehnicile tradiţionale de animaţie. Poveştile sale prezintă o lume fantastică, horror sau grotescă de multe ori. O lume plină de păcat şi decadenţă socială. Însă, întotdeauna Jiři Barta găseşte şi latura pozitivă...

Délégation Wallonie-Bruxelles în vizită la Centrul Ceh
22.30 - Animaţie din Valonia-Bruxelles prezentă la Festivalul de animaţie de la Annency 2007
Papillon et Mamillon: le soleil derriere les nuages, regia: Daniel Bron, 2001, 5' // Max entre ciel et terre, regia: Jean-Luc Slock şi 35 de copii intre 11 şi 14 ani, Camera enfants admis, 2004, 8'30" // Panique a la cuisine, regia: Stephane Aubier şi Vincent Patar, 2000, 4' // Le petit theatre mecanique, Atelier collectif Zorobabel, 2002, 7'30" // La poupée cassée, regia: Louise-Marie Colon, 2004, 8'30" // Jan Hermann, Atelier collectif Zorobabel, William Henne, 2003, 9' // Le portefeuille, regia: Vincent Bierrewaerts, 2003, 10'30" // Bzz, regia: Benoit Feroumont, 1999, 10'

23.30 - Sub bagheta Mariei Prochazkova
Radek Doskočil // Murder Song, 2005, 8' / For Kate, 2008, 10' / Adamiti v Londyně, 2008, 9'
Pavel Koutsky // From Rorefather to Union, 2008, 10'
Bara Dlouha // About Sex, 2008, 10'
Martin Duda // I Am Bigger and Better, 2007, 17''

Délégation Wallonie-Bruxelles în vizită la Centrul Ceh
00.30 - The very best Belgian animation
Une Girafe Sous La Pluie, regia: Pascale Hequet, 2007, 12'10" // Slow Motion, regia: Pascal Adant, 2005, 6' // Le Pont, regia: Vincent Bierrewaerts, 2007, 14' // Dji Vou Veu Volti, regia: Benoit Feroumont, 2007, 12' // Histoire A La Gomme, regia: Eric Blesin, 2006, 14' // Ubu, regia: Manu Gomez, 1995, 9'30"

1.30 - On the Attic (Whose birthday is today?)
Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Republica Cehă, 2009, 90 min. Regia şi scenariul: Jiři Barta
Subtitrare în limba engleză.
Un pod vechi şi prăfos este casa jucăriilor vechi. Jucăriile stau în cutii vechi şi prăfuite. Asemeni oamenilor, şi ele au tabieturi zilnice, jocuri, bucurii. Se distrează la o petrecere până cand află că împăratul regatului întunecat vrea să fure păpuşa Nu mă uita...

Délégation Wallonie-Bruxelles în vizită la Centrul Ceh
3.00 - Trilogia Coregrafică - Arnaud Demuynck
Signes de vie // A l'ombre du voile // L'Evasion // Trei desene animate cu grafică diversă care abordează prin intermediul dansului teme destul de dure : doliul în Signes de vie, coabitarea, integrarea şi identitatea în A l'ombre du voile, lipsa libertăţii şi opresiunea în L'Evasion.

3.30 - Invitat special: Matei Branea

4.30 - Pat şi Mat
Vă mai aduceţi aminte episoadele în care Stan şi Bran trebuiau să construiască ceva? Imaginaţi-vă acum un serial cu doi meseriaşi buclucaşi. Ei sunt Pat şi Mat
The Wallpaper, 1979, 8´43" // The Rocking Chair, 1979, 8´10" // The Picture, 1979, 8´22" // The Moving Day, 1982, 8´58" // The Painting Job, 1982, 8´48" // The Washing Machine, 1983, 9´00" // The Carpet, 1979, 8´11"
INSTITUTUL CERVANTES
Str. Marin Serghiescu nr. 12

EXPERIMENTALISM CONTEMPORAN - literatură, muzică, film, arte vizuale în spaţiul spaniol şi hispanic
Pe lângă evenimentele menţionate în program, oferim vizitatorilor, prin bunăvoinţa restaurantului Salsa Picante, sangría, tortilla de patatas şi băuturi răcoritoare.

Program:
În grădina Institutului Cervantes
20.00 - Lansare de carte Morţii incomozi de Subcomandante Marcos şi Paco Ignacio Taibo II, traducerea Cornelia Radulescu, Editura Humanitas Fiction, 2009

20.30 - Lansare de carte În numele porcului de Pablo Tusset, traducerea Cornelia Rădulescu, Editura Humanitas Fiction, 2009

21.00 - Lansare de carte Stupul de Camilo José Cela, traducerea Ioana Zlotescu, Editura Polirom, 2009

22.00 - Perpetuum Mobile de Augusto Monterroso, traducerea Ilinca Ilian, ilustraţii de Carmen Acsinte, Editura Bastion, Timişoara; lectura Alexandru Mihăilescu şi Marius Damian, videoproiecţie Antologia Muştei.

23.00 - Forja de Arte prezintă La Folia D'España, la chitară Maxim Belciug, recită actorul Gabriel Spahiu

00.00 - 5.00 - Proiecţii lungmetraje
                        · 00.00 - Noviembre, regia: Achero Mañas, cu: Oscar Jaenada, Ingrid Rubio, Hector Alterio. (Spania, 2003, 102 minute; subtitrat în limba engleză).

„Părăsiţi scena, teatrul merge în stradă!" Mânat de acest strigăt revoluţionar, tânărul Alfredo hotărăşte să creeze o artă liberă care să-i facă pe oameni să se simtă vii. Concepţia lui despre teatru trece dincolo de scenă, ajunge pe stradă, faţă în faţă cu publicul, pe bulevarde, în parcuri. Alfredo şi compania lui de teatru „Noiembrie" interpretează diavoli, îi provoacă pe trecători, emit sloganuri cu denunţuri sociale. Aceste acţiuni duse la extrem pun în mişcare forţele de ordine. Nu există limite şi nici cenzură, doar idei care au ca scop atragerea spectatorului în spectacol. Teatrul este viaţă, viaţa este teatru - între cele două nu există nici o diferenţă.
                        · 1.45 - El Silencio antes de Bach, regia: Pere Portabella, cu: Álex Brendemühl, Feodor Atkine, Christian Brembeck, Daniel Liborio. (Spania-Germania, 2007; subtitrat în limba engleză).

Liniştea după Bach, film regizat de maestrul catalan Pere Portabella, aduce în prim-plan cultura europeană şi valorile ei, muzica şi rolul pe care îl ocupă de secole în existenţa cenuşie a bătrânului continent. Johann Sebastián Bach se mută împreună cu familia la Leipzig, unde îi fusese oferit un post de cantor. Credincios fervent şi neobosit muncitor, Bach este o persoană modestă şi cu o poziţie socială neprivilegiată. Recunoaşterea lui muzicală avea să se petreacă mult mai târziu. Filmul realizează, totodată, un tablou profund al îmbinării istoriei şi artei, creaţiei şi disciplinei muzicale cu activitatea cotidiană.
                        · 2.30 - En la Ciudad de Sylvia, regia: José Luis Guerin, cu: Pilar López de Ayala şi Xavier Lafitte. (Spania, 2007; 84 minute; subtitrat în limba engleză).

Film experimental, En la ciudad de Sylvia spune povestea unui bărbat aflat în căutarea fostei iubite. Ajuns la Strasbourg, oraşul ei de baştină, neavând nici o garanţie că femeia se mai află acolo şi neştiind cum a schimbat-o timpul, bărbatul o caută pe toate străzile, în toate parcurile, aţintindu-şi privirea asupra oricărui indiciu care l-ar putea duce mai aproape de ţinta sa. Pe toată durata celor 90 de minute ale filmului personajele nu scot nici o vorbă.

În sala de proiecţii (demisol)
Program de filme documentare:

20.00 - Bucarest, la memoria perdida, regia: Albert Sole. (Spania, 2008; subtitrare în limba engleză).
Bucarest, la memoria perdida relatează căutarea întreprinsă de Albert (un jurnalist născut în exil în 1962) pentru a-şi găsi rădăcinile. La finele anilor '50, tatăl său, politicianul spaniol Jordi Solé Tura, figură cheie a Tranziţiei Spaniole, este silit să se exileze din pricina militantismului său antifranchist. După o viaţă plină de experienţe politice şi personale dintre cele mai pasionante, Jordi se află în faţa unui nou exil, de această dată fără întoarcere - cel pricinuit de Alzheimer. Documentarul doreşte să recupereze din amintirile personajului în care apar figuri precum Santiago Carrillo, Jorge Semprun, Jordi Pujol. Pentru Jordi, multe dintre aceste amintiri sunt confuze. Va călători de la un exil spre celălalt încercând să recompună memoria proprie şi cea a familiei.

22.00 - Cineastas contra magnates, regia: Carlos Benpar, cu: Woody Allen, Liv Ullman, Luis García Berlanga, Milos Forman şi Sydney Pollack. (Spania, 2005; subtitrat în limba engleză).
Eseu cinematografic care are ca mesaj apărarea drepturilor morale ale cineaştilor faţă de actualele tentative de manipulare din lumea audio-vizualului. Se combină diverse limbaje cinematografice: materiale de arhivă, fragmente din film, scene de ficţiune.

00.00 - Cineastas en acción, regia: Carlos Benpar, cu: George Sidney, Bigas Luna, Bernardo Bertolucci, Bertrand Tavernier, Eugenie Bachelor, Eva Truffaut, Claude Chabrol, Richard Lester, Pere Portabella, Jules Dassin, Woody Allen, Salvador Dalí, William Wellman, Samuel Fuller, Howard Hawks, Jean Luc Godard şi Ingmar Bergman. (Spania, 2006; subtitrat în limba engleză).
Continuare a documentarului Cineastas contra magnates, filmul Cineastas en acción începe cu o surprinzătoare mărturie a lui Salvador Dalí şi continuă cu denunţuri făcute de mari nume ale cinematografiei mondiale. Ei vorbesc despre alterările pe care le suferă copiile pe 35 mm, despre difuzarea de către canalele tv a filmelor etc.

02.00 - De Salamanca a ninguna parte, regia: Chema de la Peña (Spania, 2002, 84 minute; subtitrat în limba engleză).
De Salamanca a ninguna parte este povestea unei întregi generaţii de cineaşti - cunoscută sub denumirea de Noul Cinema Spaniol. Autorul documentarului vorbeşte cu fiecare dintre regizorii valului respectiv despre dificultăţile pe care le-au avut în realizarea proiectelor. Sunt intervievaţi regizorii Basilio Martin Patiño, Borau, Mario Camus, Carlos Saura - reprezentanţi ai unui cinema diferit, critic, inovator şi foarte personal.

03.30 - La Muñeca del espacio, regia: David Moncasi (Spania, 2005, 76 minute; subtitrat în limba engleză).
Carmen Sánchez este o femei de 84 de ani cu o poveste extraordinară. A fost o mare artistă de circ, strabătând Europa la înălţimea trapezului, până în momentul în care un accident i-a schimbat viaţa. La 17 ani a plecat din Sitges - oraşul natal - şi până la 46 de ani a lucrat la circ ca trapezistă, fiind soţia clovnului Rudi Llata.
înapoi
INSTITUTUL FRANCEZ
Bd. Dacia nr. 77

NOAPTEA GURMANZILOR - De la ora 19.00 până în zori

Plasând toate activităţile pe care le propune cu ocazia celei de-a treia ediţii a Nopţii Institutelor Culturale la Bucureşti sub semnul aşa-numitei „gourmandise", Institutul Francez înţelege să serbeze, întâi de toate, „o virtute socială care incită cu fineţe, execută cu erudiţie, savurează cu energie şi judecă cu profunzime" - după cum defineşte acest termen celebrul fiziolog al gustului, Brillat-Savarin. Şi pentru că vorbim de o „jubilaţie existenţială" şi de o artă a convivialităţii, vom solicita la miximum toate simţurile vizitatorilor noştri de peste noapte, le vom stârni plăcerea şi, desigur, vom aduce concret o noapte bucureşteană la înălţimea unei Franţe ataşate de tot ce este frumos şi bun!
O noapte gurmandă minunată!

Program:
„Piaţa gurmandă" - Curtea Institutului / Degustări de produse fine cu vânzare - vin, ciocolată, brânzeturi, gustări sărate şi dulci - graţie importatorilor de produse franţuzeşti, restaurantelor şi magazinelor de delicatese din Bucureşti.

„Ecrane gurmande" - Sala Elvira Popescu / Patru filme reprezentând tot atâtea apologii ale „fructelor pământului"
Festinul lui Babette, regia: Gabriel Axel, cu: Stéphane Audran (1987)
Cuscus cu chefal / La graine et le mulet, regia: Abdelatif Kéchiche (2007)
O mie şi una de reţete ale bucătarului îndrăgostit, regia: Nana Djordjadze, cu: Pierre Richard (1996)
Farmecul discret al burgheziei / Le charme discret de la bourgeoisie, regia: Luis Bunuel, cu: Delphine Seyrig şi Fernando Rey (1972)

„Bufetul plutitor" - Atrium / Instalaţie plastică realizată de artiştii „La Cellule". „Bufetul plutitor" este format din baloane multicolore de care atârnă cutiuţe care conţin gustări savuroase. Pe măsură ce invitaţii mănâncă, baloanele se ridică în aer, lăsându-ne la final doar imaginea nostalgică şi îndepărtată a unui bufet plin de delicatese.

„De bouche à oreille" - Mediatecă / Texte gurmande, poetice, literare sau filozofice transmise în şoaptă.

„Franceza gurmandă" - Espace Cours de Langue / Este cunoscut faptul că limba franceză este expertă în a exprima plăcerile gurmande. Pentru a demonstra acest lucru, jocurile elaborate de profesorii Institutului Francez vor fi accesibile tuturor.

„Maigret trece la masă" - Librăria-cafenea a Institutului / Recent deschis, acest nou spaţiu vă propune preparate culinare inspirate de plăcerile gurmande ale lui Maigret şi Simenon, dar şi o selecţie largă de cărţi de bucate şi lucrări de specialitate pe această temă.

00.00: Balul gurmanzilor - Atrium / Grupul Macondo vă invită să dansaţi pe ritmuri latino, originare din America de Sud (Cuba, Chile).
înapoi
INSTITUTUL POLONEZ
Str. Popa Savu, nr. 28


ARTE LA GRĂDINĂ

Program:
18.00 - Graffiti live / participă artistul polonez Mariusz Waras şi artiştii români Silvestru Munteanu şi Samih Alexandru Ahmad.
Aveţi ocazia să urmăriţi live nişte grafferi serioşi la muncă. Artiştii invitaţi de Institutul Polonez îşi vor demonstra măiestria în curtea institutului şi pe panouri amplasate pe stradă.
Mariusz Waras (n. 1978) - grafician, arhitect amator, practică pictura murală şi este îndrăgostit de călătorii; absolvent al Facultăţii de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Gdańsk, unde în prezent este asistent la Catedra de Pictură. Lucrările sale de grafică exterioară pot fi văzute, printre altele, la Varşovia, Gdańsk, Berlin, Paris, Budapesta, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Bolzano, Londra, Praga.
Mariusz Waras vine la Bucureşti cu proiectul său intitulat M-city.
M-city este în primul rând un joc cu forma şi spaţiul oraşului. Elementele realităţii urbane - oamenii, fabricile, casele, străzile, maşinile - sunt transpuse în limbajul plastic cu ajutorul construcţiei modulare. Tăiate în tehnica şablonului şi multiplicate, sunt integrate în peisajul urban, acest lucru permiţând crearea liberă a oraşului, care este o multiplicare a soluţiilor existente în realitate, un comentariu al mediului înconjurător sau o interpretare personală a lui.

20.30 - Concert de acordeon Toporowski Duo (Polonia)
Doi maeştri ai acordeonului - Radosław Toporowski şi Paweł Sójka; un melanj de piese muzicale clasice şi ritmuri tradiţionale.
Cei doi muzicieni au absolvit Academia de Muzică de la Varşovia. Au în cont numeroase premii la concursuri de gen din Polonia, Germania şi Italia, precum şi concerte în prestigioase săli europene. Au fost bursieri ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia (2000, 2001). Colaborează cu Filarmonica Naţională şi Teatrul Naţional din Varşovia. Din repertoriul pregătit pentru Noaptea Institutelor nu vor lipsi compoziţii de Astor Piazzolla, Anatoli Shalaev, Johann Sebastian Bach.

22.00 - Sexmisiunea / Seksmisja, scenariul şi regia: Juliusz Machulski; imaginea: Jerzy Łukaszewicz; muzica: Henryk Kuźniak ;
cu: Olgierd Łukaszewicz, Jerzy Stuhr, Bożena Stryjkówna, Bogusława Pawelec, Hanna Stankówna, Beata Tyszkiewicz, Ryszarda Hanin, Barbara Ludwiżanka, Mirosława Marcheluk, Hanna Mikuć, Elżbieta Zającówna. (Comedie, Polonia, 1983, 116 min).
În momentul în care a apărut pe ecrane, Sexmisiunea i-a cucerit atât pe spectatori, cât şi pe critici. Realizată în convenţia science-fiction, a fost un exemplu perfect de film comercial, dar cu un conţinut reflexiv profund. Juliusz Machulski a reuşit să alăture o încărcătură puternică de comic satirei totalitarismului şi feminismului.
În anul 1991 are loc un exeperiment epocal. Maks şi Albert, doi bărbaţi curajoşi, se supun de bună voie procesului de hibernare artificială. Se trezesc abia în anul 2044 şi află că între timp a izbucnit un război nuclear care a distrus complet genele masculine, prin urmare e foarte probabil ca ei să fie acum singurii bărbaţi de pe planetă.

00.00 - Desemnarea şi premierea câştigătorilor concursului despre cultura poloneză
De la începutul nopţii şi până aproape de miezului ei, vizitatorii Institutului Polonez pot participa la un concurs-anchetă, cu întrebări din cultura poloneză. Merită! Premiile sunt generoase!

1.00 - Croaziera / Rejs, regia: Marek Piwowski; scenariul: Janusz Głowacki, Marek Piwowski; imaginea: Marek Nowicki; muzica: Wojciech Kilar; cu: Stanisław Tym, Jolanta Lothe, Wanda Stanisławska-Lothe, Jerzy Dobrowolski Andrzej Dobosz, Feridun Erol, Jan Himilsbach, Jerzy Karaszkiewicz, Zdzisław Maklakiewicz. (Comedie, Polonia, 1970, 65 min). Acest film este învăluit în legendă. Are numeroşi admiratori şi chiar un fan club, ai cărui membri ştiu pe de rost fiecare scenă. Tot ei spun că filmul e imposibil de descris, trebuie neapărat văzut - fiecare atitudine, grimasă, situaţie după situaţie, cadru după cadru. În continuare rămâne una dintre cele mai inteligente comedii poloneze, considerată într-o anchetă recentă a săptămânalului Polityka drept cel mai bun film polonez al tuturor timpurilor.

2.15 - Ursuleţul / Miś, regia: Stanisław Bareja; scenariul şi dialogurile: Stanisław Bareja, Stanisław Tym; imaginea: Zdzisław Kaczmarek; muzica: Jerzy Derfel, cu: Stanisław Tym, Barbara Burska, Christine Paul-Podlasky, Krzysztof Kowalewski, Bronisław Pawlik, Ewa Bem, Zofia Czerwińska. (Comedie, Polonia, 1980, 111 min). Preşedintele clubului sportiv „Curcubeul", Ryszard Ochódzki, zis şi Ursuleţul, se întrece cu soţia sa, Irena, într-o cursă contracronometru spre Londra. Cine ajunge primul acolo poate scoate banii din contul comun, creat în perioada în care erau căsătoriţi. Nici unul dintre ei nu vrea să împartă comoara, aşa că face tot ce poate pentru a-i zădărnici celuilalt planul.
INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ „VITO GRASSO"
Aleea Alexandru nr. 41

NOAPTEA LUNATICILOR
Program:

20.00 - Lunaria / concert-spectacol, muzica: Luca Mauceri, texte de Vincenzo Consolo; cu: Luca Mauceri - pian, chitară clasică, Damiana Leone - soprană, Vincenzo Pirrotta - voce, Vincenzo Consolo - narator.
Lunaria este o călătorie muzicală dedicată melancolicilor şi visătorilor, o călătorie suspendată între farmecul nopţii şi vraja lunii. Pornind de la spectacolul teatral al lui Vincenzo Pirrotta, inspirat din textul cu acelaşi titlu al lui Vincenzo Consolo, Luca Mauceri a realizat un disc pe care se regăseşte muzica special compusă pentru acest spectacol, îmbogăţită cu orchestraţii noi care contribuie la sublinierea atmosferei onirice a spectacolului. Este un itinerar muzical liber, desprins de viziunea statică a unui spectacol de teatru clasic, care poartă spectatorul într-o rătăcire personală de sunete şi senzaţii.
„Lunaria este o poveste teatrală, o istorisire în care se regăsesc ritmul şi graţia diafană a unui divertisment mozartian. În acest text, Vincenzo Consolo relatează istoria unui vicerege melancolic, strivit de o soţie prea expansivă şi de un stol de rubedenii calice şi de curteni perfizi, constrâns să trăiască într-un Palermo de secol XVIII, solar şi violent, în care numai el pare să intuiască, dincolo de fastul evident, profunda degradare. Într-o noapte, acest lunatic şi mizantrop personaj visează căderea lunii. Şi, spre uimirea sătenilor, pe o stradă lăturalnică, luna cade cu adevărat, şocându-i pe cei de la curte şi provocând confuzie în rândul academicienilor chemaţi să explice fenomenul prin mijloacele limitate ale ştiinţei lor. " (Vincenzo Pirrotta)

20.00 - Luna şi cealaltă / Luna e l'altra, regia: Maurizio Nichetti; după o idee de Maurizio Nichetti, Stefano Albé; scenariul: Maurizio Nichetti, Nello Correale, Laura Fischetto, Stefano Albé; cu: Iaia Forte, Maurizio Nichetti, Aurelio Fierro, Luigi Burruano, Ivano Marescotti, Eraldo Turra, Luciano Manzalini, Marco Pironti, Fabio Santacroce, Eva Robbin's, Davide Marotta, Fabiano Santacroce, la Banda Osiris; (Italia, 1996, 92 min). Milano, anul 1955. Viaţa integrei şi timidei învăţătoare napolitane Luna Di Capua este dată peste cap atunci când aceasta confiscă o lanternă magică de la doi copii de curând aduşi în clasa ei. În timpul nopţii, din cauza unei furtuni şi a unei lanterne, umbra Lunei prinde viaţă şi, desprinzându-se de trup, hotărăşte să ducă o viaţă separată. Dezinhibată şi nonconformistă, umbra va schimba viaţa „stăpânei" sale şi a celor din jur.

Expoziţia Absolvenţilor Catedrei de Grafică de la UNArte
Până la sfârşitul lunii iunie este deschisă expoziţia lucrărilor de diplomă ale absolvenţilor Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Secţia Grafică. Expoziţia prezintă o selecţie a lucrărilor pentru licenţă şi de masterat. Expun studenţii claselor coordonate de profesorii: Mihail Mănescu, Nicolae Aurel Alexi, Ion Atanasiu Delamare şi Eugen Alexandru Gustea.

×