x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea Muzeelor, maraton cultural la ore mici

Noaptea Muzeelor, maraton cultural la ore mici

de Roxana Ioana Ancuta    |    13 Mai 2010   •   00:00
Noaptea Muzeelor, maraton cultural la ore mici
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

11 muzee bucureştene sărbătoresc sâmbătă Noaptea Muzeelor. Va fi un maraton nocturn de teatru, ateliere de spadă şi de dans, animaţie în costume de epocă, muzică populară şi clasică, proiecţii de filme, expoziţii dedicate Mexicului şi Chinei şi multe alte evenimente care vor umple noaptea bucureşteană de sâmbătă.



Evenimentul, ajuns la cea de VI-a ediţie, va fi sărbătorit de Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional Cotroceni.

Muzeul Satului anunţă evenimentul Dimineaţa Muzeului, care va avea loc pe parcursul zilei de sâmbătă, dat fiind că această instituţie nu poate fi vizitată noaptea, din motive de securitate a patrimoniului existent aici.

La Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), publicul va putea vizita gratuit Galeria Naţională şi Galeria de Artă Europeană între orele 16:00 (sâmbătă) şi 4:00 (duminică). Spectacolul "Statuile" al Teatrului Masca va fi jucat printre statuile de bronz din curtea muzeului între 21:30 şi 22:30. În "colţul interactiv", vizitatorii vor fi invitaţi să se imortalizeze artistic, dând viaţă personajelor din câteva tablouri expuse la MNAR şi reproduse pe panouri în mărime naturală.

Muzeul Zambaccian din cadrul MNAR sărbătoreşte, în schimb, Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai), oferind acces gratuit vizitatorilor între orele 11:00 şi 19:00.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă programul "Insomnia culturală", în cadrul căruia vor fi prezentate, printre altele, un program de folclor sirian şi dansuri cu şcoala Arabă Tichrin, fragmente din piesa de teatru "O noapte furtunoasă", spectacol pus în scenă de trupa de teatru "Cantemir Art". La Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" va putea fi vizitat gratuit, până la ora 1:00, pavilionul central, care prezintă istoria militară din epoca străveche şi până la revoluţia din 1989, cu accent pe evoluţia fortificaţiilor, a armamentului alb şi de foc, a echipamentului militar, a sistemului naţional de decoraţii.

Muzeul Naţional Cotroceni propune, la rândul său, vizitarea gratuită a expoziţiei sale permanente şi a expoziţiei temporare "Jurnal de modă... moda feminină la 1900", între orele 19:00 şi 24:00.

La Muzeul de Geologie, Noaptea Muzeelor se deschide la ora 19:00, cu spectacolul de teatru "Te iubesc! Te iubesc?" după "Zăpezile de altădată" de Dumitru Solomon. Dramatizarea şi regia sunt semnate de Chris Simion, iar din distribuţie fac parte Corina Moise, George Corodeanu, Alexandru Grigore şi Manuela Hărăbor. De la ora 21:00, Alina Sorescu, Andreea de la Amadeus şi Senti vor susţine un concert, urmat de o lansare neconvenţională de carte - "În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine", de Chris Simion.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul este patronat şi anul acesta de secretarul general al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituită de International Council of Museums (ICOM) şi este sărbătorită la 18 mai.

×
Subiecte în articol: arte noaptea muzeelor