x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noi evenimente vizuale în săptămâna  7 – 13 august         

Noi evenimente vizuale în săptămâna  7 – 13 august         

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Aug 2023   •   19:40
Noi evenimente vizuale în săptămâna  7 – 13 august         

Luni 7 august, de la ora 10, Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia (Bd. Matei Basarab, nr.10) va găzdui vernisajul expoziției "Instantanee cromatice". Protagonist - pictorul Gheorghe Petre, președintele Filialei Slobozia a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La ora 19, la Căminul Artei din București (Strada Biserica Enei), 40 de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici propun o expoziție cu un titlu incitant: ”Hot Summer Squad”. Ei își unesc forțele în această echipă pentru a contracara creativ efectele unor temperaturi greu de suportat. Acesta este de fapt și scopul expoziției: rețeta valabilă pentru o vară toridă constă în formarea unei trupe de acțiune care să demonstreze clar că extremele climaterice sunt generatoare de artă mai mult decât o perioadă de confort. Lucru evident prin diversitatea stilurilor artistice prezente pe simeze până pe 17  august, care de la abstractizări, la realism prezintă publicului 40 de individualități clar definite și a căror varietate formează un tot uniform.

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” organizează Simpozionul Internațional de sculptură care va avea loc la Peștișani. Deschiderea festivă a este în data de 7 august. Vor participa artiști din țară și din străinătate: Ovidiu Nicolae Popa (curator, România), Eugen Florin Bârzu (România), Valentin Vârtosu (Republica Moldova), Francesco Panceri (Italia), Dumitru Ioan Șerban (Italia), Oscar Aguirre Comendador (Spania), Mircea Lăcătuș (SUA). Selecția participanților s-a realizat pe baza desenelor și machetelor trimise anterior la Centrul Brâncuși.

La Centrul de Informare Turistică din Căciulata Călimănești are loc până pe 30 septembrie Expoziția ”Sentimente marine” a artistului Marian Răducu, a cărui artă,  Luiza Barcan o carcterizează astfel: ”constucțiile imaginii se ghidează după o geometrie bine studiată și o cromatică bine strunită, în care culorile primare joacă un rol însemnat”.

La Muzeul Național al Marinei Române din Constanța (str. Traian, nr.53A), Filiala Târgu Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici propune expoziția "Am adus cerul mai aproape de voi". Lucrările lui Csatlos Levente vor putea fi admirate până pe 20 august. Vernisajul va avea loc la ora 12.

Patru evenimente vor avea loc Joi, 10 august: 

”Simbioze” este titlul expoziție care va fi vernisată la ora 13, la Muzeul Județean de Artă Prahova ” Ion Ionescu-Quintus” (Bd. Independenței, nr. 1, Ploiești). Protagoniști sunt sculptorița Carmen Chițan și pictorul George Păunescu.

Din data de 10 august expune la Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina (Bd, Carol I, nr.108) pictorul Aurelian Broască, despre care criticul de artă Doina Păuleanu spunea: ”În compoziţii, portrete, peisaje şi naturi moarte – şi am numit astfel principalele genuri pe care le abordează, acest colorist prin excelenţă utilizează deopotrivă datele realului şi structurile imaginarului, secvenţa recognoscibilă şi proiecţia acesteia în simbol sau în istoria culturală, resursele viziunii mimetice, dar şi haloul asociaţiilor pe care le declanşează.” Pe simeze, până pe 23 august, vor putea fi admirate lucrări de pictură și desen.  

Tot pe 10 august se deschide la Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4), Salonul de Vară 2023, în cadrul căruia expun membrii Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici.

500 artiști, cu 800 lucrări, din 65 de țări, expun din 10 august, pînă la 31 octombrie 2023, alături de 15 expoziții omagiale la a XI a ediție a Bienalei Internaționale de Gravură Douro, Portugalia. Centrele de expunere sunt la: Alijo, Celeiros, Chaves, Favaios, Foz Coa, Peso da Regua, S.Martinho de Anta, Vila Real. Din Romania participă: Daniela Frumușeanu, Dragoș Razvan, Adrian Timar, Christian Paraschiv, Elena Felicia Selejan, Elena Hlodec, Gyongy Zold, Marius Martinescu, Ovidiu Petca, Raluca Iancu, Teofil Androne.

Sâmbătă 12 august, va fi vernisată la ora 12,30, expoziția “Concept și expresivitate”.  Evenimentul este găzduit până pe 7 septembrie de Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Piața Traian, nr.2). Protagoniști sunt doi creatori de primă valoare a artelor vizuale contemporane românești: pictorul John Pîrva și artistul sticlar Ioan Tămâian.Prezintă: scenograful Gheorghe Mosorescu, președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România și artistul plastic Hugo Mărăcineanu.

 

 

×