x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Nu incercati asa ceva acasa!"

"Nu incercati asa ceva acasa!"

29 Mai 2005   •   00:00

A pornit dintr-un experiment ciudat. Lumea a dorit mai mult si a aparut la televizor. Apoi au inceput plangerile si controversele. Ce intruneste toate aceste caracteristici? Reality-show-ul "Jackass" .

  • de ADRIANA PADURARU
  • FARSA. "Am in portbagaj un barbat aproape gol, legat fedeles. Vreau sa-l ingrop in desert. Cum ajung acolo?"
    Pentru a cunoaste originile reality-showului difuzat in urma cu ceva vreme de MTV, trebuie sa ne intoarcem in anul 1999. Johnny Knoxville (pe numele sau real - Philip John Clapp, din Knoxville, Statele Unite) era redactor la revista Big brother. Pentru a-si atrage cat mai multi cititori s-a apucat sa faca diverse experimente dureroase pe propria piele, pe care apoi le-a descris cu lux de amanunte. Publicul a fost incantat de rezultat si a cerut mai mult. Doar atat i-a trebuit lui Jeff Tremaine, redactor la aceeasi revista. Cei doi au luat la picior drumurile catre posturile TV. Nici unul, insa, nu s-a aratat interesat de asa ceva. Mai putin Spike Jonze, care "i-a agatat" la MTV.

    DEBUT. In octombrie 2000 a inceput "nebunia". Cascadorii care de care mai periculoase, lucruri care mai de care mai scarboase. Cam asa s-ar descrie show-ul. Iata si numai cateva exemple de actiuni: Johnny Knoxville umbla pe strazi cu un vibrator in pantaloni, hraneste un aligator, unul dintre participanti s-a legat la ochi si a inceput sa sofeze, kayak urban in tomberoane, "baie" in excremente de elefant. Insa si mai mare nebunie a fost cand lumea a inceput sa imite cascadoriile trupei Jackass in frunte cu Johnny Knoxville. Ba chiar s-a ajuns ca unii sa puna "in aplicare", in joaca, o rapire. Gluma lor a provocat insa panica si haos in parcarea unui supermarket din Midlothian (Statele Unite).

    AVERTISMENT. Oamenii legii au avertizat in nenumarate randuri ca nu este bine sa se repuna in scena momentele vizionate la MTV pentru ca ii alarmeaza pe ceilalti, dar putini au ascultat sfatul. Si, din pacate, nu numai ca au alarmat persoanele din jurul lor, dar cei care au "copiat"fazele de la "Jackass" au mai si suferit diverse accidente. De exemplu, un baietel de 10 ani a incercat sa "scuipe" flacari, insa a suferit mai multe arsuri. Parintii lui au cerut interzicerea show-ului retransmis, la vremea aceea, de Channel 4 din Marea Britanie. Postul a ripostat, reprezentantii acestuia sustinand ca reality-show-ul a fost difuzat cu toate avertismentele de rigoare.

    PROCES. Acesta nu este singurul incident care s-a petrecut in jurul mult controversatului show. O femeie din California a dat in judecata MTV, pentru ca a fost ranita in timpul filmarilor la unul dintre episoade. Avocatul lui Wendy Linden a declarat in fata instantei Curtii Supreme din Los Angeles ca femeia a suferit mai multe leziuni la coloana vertebrala si la genunchi dupa ce "Jackass"-ul David England a dat peste ea in timpul filmarilor unui episod. Pe langa operatia de hernie de disc, Linden a trebuit sa treaca si peste sindromul stresului posttraumatic. Responsabilii MTV si autorul incidentului nu s-au inghesuit la comentarii in acest caz. Nici telespectatorii nu au apucat sa-si faca o idee despre accident, pentru ca imaginile respective nu au fost difuzate pana la anularea emisiunii, in aprilie 2002.

    GUEST STAR LA JACKASS
    Pe langa "distributia" obisnuita (formata, printre altii, din Johnny Knoxville, Ryan Dunn, Brandon Dicamillo, Dave England, Jess Margera, Jeff Tremaine), reality-show-ul "Jackass" a avut si cativa "musafiri". Printre acestia s-au numarat actorii Tony Hawk ("Academia de Politie 4") si Brad Pitt, precum si hip-hopper-ul Sean P. Diddy Combs sau baschetbalistul Shaquille O’Neal. In anul 2002, a aparut si pelicula "The Jackass" care i-a avut ca eroi pe aceeasi protagonisti ai reality-show-ului omonin.

    ×
    Subiecte în articol: arte