x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Nunta mută" la romăni

"Nunta mută" la romăni

de Roxana Ioana Ancuta    |    06 Aug 2007   •   00:00
"Nunta mută" la romăni
Sursa foto: Victor Stroe/

"Nunta mută", un lungmetraj cu intămplări tipic romăneşti, cu oameni simpli de la ţară, dar petrecăreţi pănă la Dumnezeu şi neintimidaţi de un primar comunist care-i obligă să inchidă nunta, să străngă taraba şi să plece acasă pentru a-l plănge pe Stalin.

S-a filmat cea mai importantă scenă din filmul lui Horaţiu Mălăele. "Nunta mută", un lungmetraj cu intămplări tipic romăneşti, cu oameni simpli de la ţară, dar petrecăreţi pănă la Dumnezeu şi neintimidaţi de un primar comunist care-i obligă să inchidă nunta, să străngă taraba şi să plece acasă pentru a-l plănge pe Stalin.

Se decretase doliu internaţional din cauza morţii lui Stalin. Era anul 1953, intr-un sat căruia Horaţiu Mălăele i-a spus Tehomir, "in memoria tatălui meu care s-a născut in localitatea cu acest nume".

Acţiunea filmului a fost inspirată de un fapt real, pe care Mălăele l-a auzit cu mulţi ani in urmă de la profesorul său Octavian Cotescu. Şi cu un asemenea subiect, un fel de răsu’-plănsu’, o nuntă şi tristă, şi veselă, şi cu asemenea actori - Victor Rebengiuc - in rolul inţeleptului satului (Rebengiuc n-a mai intrat in straie de ţăran de la filmările pentru Moromeţii), Tamara Buciuceanu, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Luminiţa Gheorghiu, Anca Sigartău - in film, o femeie insărcinată in ultimele luni, Virginia Mirea, Mihai Constantin, "Nunta mută" ii va bucura pe romănii care duceau dorul unui film autohton de calitate, dar şi actorilor consacraţi.

SCENARIUL. In Tehomirul lui Mălăele se trăieşte o frumoasă poveste de dragoste. Ana şi Iancu sunt de atăta vreme impreună, că a-nceput să le iasă vorbe. Tocmai de aceea indrăgostiţii se iau intr-o zi de martie, martori fiindu-le căteva zeci de invitaţi din sat şi un taraf de lăutari invalizi de război. Atmosfera bucolică din sat este umbrită de manevrele zilnice pe care un regiment sovietic de tancuri le face intr-un poligon din apropiere. Cănd petrecerea, ţinută in bătătura casei, se află in plină desfăşurare, primarul satului şi comandantul regimentului de tancuri anunţă moartea lui Stalin şi declararea doliului internaţional de şapte zile. Mesenilor li se dă o oră ca să părăsească petrecerea, dar socrul mic se găndeşte totuşi să continue nunta in interiorul casei, căptuşind-o, pe dinafară, cu scănduri pentru ca din interior să nu răzbată nici un sunet. Nuntaşii se prefac că pleacă, pentru a inşela vigilenţa primarului şi, după ce acesta dispare din cămpul vizual, se intorc cu toţii. Petrecerea se reia pe muteşte, ca o pantomimă intr-un muzeu al figurilor de ceară. Pe măsură ce băutura incepe să-şi facă efectul, mesenii uită de tăcerea pe care şi-au impus-o, şi nunta mută devine una zgomotoasă. La apogeul petrecerii - cănd se aduce tortul miresei - turela unui tanc sovietic intră in incăpere. In casă năvălesc soldaţii, care se năpustesc cu bestialitate asupra nuntaşilor. Toţi bărbaţii sunt imediat deportaţi intr-un lagăr de muncă. Mireasa işi va revedea mirele peste 13 ani, cănd acesta, eliberat, se intoarce să moară acasă.

RESPIRO. Scena nunţii, cheia filmului, se trage in cea de-a 22-a zi de filmare. Intr-o scurtă pauză, pe prispa casei care măine va fi străpunsă de turela tancului sovietic (pentru că măine va fi adus chiar de la Muzeul Militar, pe platourile de filmare ale Castel Film, realul "spărgător" de nunţi), Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu şi alţi actori şed in linişte pe scaune. La strigarea lui Mălăele, "Actori, pericol de filmare", toată lumea işi reia locul la masa ospăţului incărcată cu damigene cu vin, sarmale şi mămăliguţă. Pe-afară rămăn doar figuranţii, căţiva copii care fură căte-un somn pe băncile din satul butaforic sau ronţăie fursecuri, la umbră, şi-şi fac de lucru pănă le vine răndul la filmare. Cu un buget de aproape 1.500.000 de euro, "Nunta mută" işi va incheia filmările la 14 august. In film, Mălăele "joacă" rolul unei muşte care-i băzăie şi săcăie pe meseni. Premiera va avea loc cel mai probabil la inceputul anului viitor, urmănd ca filmul să fie lansat şi in Franţa. Scenariul este realizat de Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele, iar proiectul este o coproducţie Castel Film - Agat Film et Cie (Franţa).

Ca la noi, la nimeni

"Este o nuntă veselă şi tristă, un concept răsu'-plănsu', foarte comun poporului romăn. Iar faptul că au venit atătea nume care au făcut cinste teatrului şi filmului romănesc, pentru mine este un lucru flatant şi măgulitor"

Horaţiu Mălăele

×
Subiecte în articol: arte nunta mălăele