x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O alternativă la cultura tradiţională

O alternativă la cultura tradiţională

de Petre Fluerasu    |    27 Sep 2007   •   00:00
O alternativă la cultura tradiţională

Avănd in vedere dezvoltarea tehnicii şi impactul din ce in ce mai mare al Internetului, trecerea literaturii in mediul online este fireasc". In mai puţin de 5 ani de la apariţia primului site de profil, literatura online a devenit un segment important, pe care niciun creator nu il poate ignora.Â

In mai puţin de 5 ani de la apariţia primului site de profil, literatura online a devenit un segment important, pe care nici un creator nu il poate ignora.

Avănd in vedere dezvoltarea tehnicii şi impactul din ce in ce mai mare al Internetului, trecerea literaturii in mediul online este firească. Preţul cărţilor este mult mai mare decăt preţul accesului la Internet, de aceea mulţi utilizatori aleg a doua variantă. Chiar şi ziarele sunt ameninţate de această transformare, pentru că mulţi cititori aleg să citească varianta online, in detrimentul printului.

INTERACTIVITATE. Pentru a contracara această tendinţă, editurile incearcă să-şi adapteze politica editorială la cererile cititorilor. Astfel, avem experimentul celor de la Cartea Romănească, care au inaugurat in Romănia conceptul de audiobook. Comunităţile online oferă interactivitate. Creatorii postează, iar cititorii pot comenta textele, pot intra in dialog. Prin intermediul acestor portale, creatorul poate primi feedback. Iată de ce tot mai mulţi creatori aleg varianta online.

Primul portal de acest gen şi totodată cel mai mare din Romănia este site-ul www.poezie.ro. Infiinţat de Radu Herinean in 2002, site-ul are in prezent mai mult de 20.000 de utilizatori. Printre membri se numără scriitori romăni cunoscuţi. Toate celelalte site-uri de profil au apărut plecănd de la acest site, care poate fi intitulat pe bună dreptate părintele literaturii online in Romănia. Siteurile concurente au incercat să ofere o altă interfaţă, mai performantă, precum şi un climat mai atrăgător. Alte site-uri literare sunt: Europeea, Bocancul Literar, Hermeneia, Club Literar, Hyperliteratura etc. Tirajele scad, publicul se orientează din ce in ce mai mult spre literatură străină. Site-urile devin astfel un refugiu util creatorilor autohtoni, care pot primi un feedback coerent şi pot invăţa astfel să se aproprie de cititori. Dezvoltarea comunităţilor virtuale este un prim pas pe care literatura romănă il face spre alinierea la standardele occidentale.

×
Subiecte în articol: arte