x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O expoziție de neratat la TNB

O expoziție de neratat la TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Oct 2023   •   18:28
O expoziție de neratat la TNB

Vineri, 20 octombrie 2023, la ora 13, în foaierul Rotonda al Sălii Mici a TNB, vă invităm la vernisajul unei expoziții inedite: arhitecta Alexandra Filotti  a creat prin tehnica patchwork opere de artă textilă -QUILT- de o rară inventivitate și rafinament coloristic.

Arhitectă de formație, Alexandra Filotti (n. 1947) a emigrat în 1983 în Statele Unite ale Americii unde a descoperit tradiția textilă a meșteșugului de patchwork quilting. Trecând apoi prin München și Praga, s-a repatriat în 2005. De atunci s-a dedicat cu fervoare pasiunii care aștepta să fie pusă în practică. A fost membră a Asociației Române de Patchwork înființată de Alexandrina Popescu, participând la expozițiile de grup găzduite de Casa de Cultură „Friedrich Schiller”. După autodizolvarea asociației, Alexandra Filotti și-a continuat activitatea independentă trecând prin toate etapele tradiției de quilting: tradițional, modern și contemporan, abordând tehnici diverse. Aceasta explică diversitatea exponatelor care au făcut obiectul a două expoziții personale:

2016 – Centrul Socio-Cultural „Jean Louis Calderon”

Mai 2023 – Muzeul ASE

 

Prezenta expoziție cuprinde lucrările de mari dimensiuni realizate în ultimii 10 ani. Destinația lor practică este de cuverturi de pat decorative sau de interpretarea în tehnica de patchwork quilting a ceea ce erau tapiseriile sau păretarele. Complexitatea unui quilt constă în interferența și suprapunerea sau alăturarea culorilor, a imprimeurilor, a geometriei compoziției și, în final, a designului cusăturii de matlasare. Fiecare quilt este un unicat.

Materialele folosite pentru fețele unui quilt sunt bumbac 100% importate din SUA, unele fiind imprimeuri clasice fabricate cu această destinație specială, altele sunt imprimate manual în Indonezia în tehnica „batik”. Umplutura dintre cele două straturi textile din bumbac este fie poliester, fie bumbac. Ea asigură volumul pentru desenului cusăturilor care asamblează cele trei straturi.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Alexandra Filotti