x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O nouă ediție de evenimente MyAntipa

O nouă ediție de evenimente MyAntipa

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Feb 2020   •   16:38
O nouă ediție de evenimente MyAntipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și BRD – Groupe Société Générale anunță debutul celei de-a treia serii de evenimente din cadrul proiectului MyAntipa, un demers de educație modernă interdisciplinară, în care știința, arta, lectura și dezbaterile se unesc pentru a oferi noi perspective de învățare publicului larg. Proiectul inițiat de BRD, în parteneriat cu Muzeul Antipa, este realizat în colaborare cu scriitoarea și managerul cultural Svetlana Cârstean, cunoscută pentru multiple inițiative culturale și educative.

Noua serie de evenimente MyAntipa debutează sâmbătă, 8 februarie 2020, cu „Incubatorul de lectură”, un atelier dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani. Workshop-ul va avea loc între orele 11:00 și 13:00, în Sala Atelier de la etajul muzeului, și va avea în prim-plan cel mai cunoscut gândac din literatura universală, personajul principal din „Metamorfoza” lui Kafka. Copiii vor avea ocazia să discute și să-și pună întrebări despre ce înseamnă ficțiunea, ce înseamnă personajul, și cum sunt gândacii în realitatea muzeală și științifică. Incubatorul de lectură este un proiect creat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, care s-a născut din dorința de a reîmprieteni copiii și tinerii cu literatura, de a le oferi instrumente de citire a textelor și implicit a lumii în care trăiesc.

Miercuri, 12 februarie, între orele 18:00 și 20:00, „Intersecțiile la Antipa” îl vor avea ca invitat special pe Radu Pană, specialistul în taxidermie al Muzeului Antipa, ce va destăinui publicului câteva dintre secretele activităţii lui. Laboratorul de Restaurare – Taxidermie are un rol important în conservarea curativă și restaurarea unor bunuri de importanță științifică, deoarece timpul își pune amprenta asupra unor exponate, așa cum sunt cele care au depășit cu mult vârsta de o sută de ani. Dacă cercetătorii sunt cei care aduc din teren materiale biologice într-o stare mai bună sau mai puțin bună, taxidermistul este cel care, prin tehnicile de specialitate, „dă viață” multor animale.

Joi, 13 februarie, de la ora 18:00, va avea loc un tur ghidat special, în cadrul căruia Muzeul Antipa va fi prezentat prin ochii actorului, scenaristului și regizorului Anghel Damian. Acesta s-a născut la București, a jucat baschet de la 10 până la 18 ani, apoi și-a schimbat complet viața, orientându-se spre teatru. Astăzi este actor, scenarist, regizor. În 2016, la 25 de ani, era consilierul Ministrului Culturii pe probleme de teatru. A jucat în multe piese de teatru și filme și a pus în scenă piesa “Scene din viața insectelor” de Karel & Josef Capek. În cadrul turului, participanții vor afla care este povestea lui Anghel Damian legată de muzeu și ce poate însemna Antipa în viața unui copil sportiv, apoi a unui tânăr actor, pasionat de lume, viață, personaje și interpretare..

Despre Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Fondat în anul 1834, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” adăpostește o colecție de aproximativ 2 milioane de piese, grupate în colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice. Cu expoziții care se adresează tuturor categoriilor de public, muzeul este locul preferat de vizitare de către copii și tineri, care descoperă astfel natura înconjurătoare.

 

×
Subiecte în articol: muzeul antipa