x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Olga Tudorache, un fenomen al naturii

Olga Tudorache, un fenomen al naturii

de Roxana Ioana Ancuta    |    Ema-Augusta Banu    |    13 Oct 2009   •   00:00
Olga Tudorache, un fenomen al naturii
Sursa foto: Bogdan Chesaru/

Unică. Irepetabilă. Absolut genială. O descriere pe care i-a făcut-o regizoarea Alice Barb Olgăi Tudorache, una dintre persoanele care au reuşit să treacă dincolo de porţile platoşei pe care doamna teatrului românesc o ţine, uneori, deasupra sufletului său.



A împlinit 80 de ani. Şi a fost sărbătorită de familie, prieteni şi colegi de breaslă duminică seară la Teatrul Metropolis. "Mazăre cu peşte" este spectacolul pe care Olga Tudorache îl joacă cu succes pe scena celui mai tânar teatru bucureştean: Metropolis. Un spectacol pe care unii îl văd, şi-l revăd cu mare plăcere. De mazăre cu peşte, nu numai la figurat, ci şi la propriu, au avut parte toţi invitaţii care au sărbătorit cei 80 de ani ai actriţei Olga Tudorache. A fost o seară specială, pentru că, în aromele toamnei de gutui pe tipsie, fiecare a dăruit o părticică din sufletul său celei care şi-a dedicat şi încă îşi dedică viaţa scenei teatrului.

A primit diploma de onoare din partea primarului Sorin Oprescu şi medalia aniversară - 80 de ani - din partea Teatrului Metropolis, medalie emisă de monetăria statului. Şi a mai primit în dar o carte. O carte pentru care autoarea, Ana-Maria Bamberger, a depus eforturi mari pentru a o putea lansa chiar de ziua actriţei: "Portretul doamnei T". "Dânsa este un monument al culturii româneşti. Pedagog, actor total şi un exemplu pentru noi toţi - a spus Margareta Pâslaru. Dacă a ajuns la această frumoasă vârstă, se datorează generozităţii ei, disponibilităţii ei actoriceşti şi sufleteşti." Este un fenomen care protejează sub aripa ei de înger teatrul care luna viitoare va împlini 2 ani. "Îi mulţumesc doamnei Olga pentru că ne învaţă un lucru: să iubim. Ne învaţă că iubirea înseamnă dăruire", a mărturisit cu emoţie şi actorul George Ivaşcu, totodată directorul Teatrului Metropolis. Dar aşa cum spunea şi Victor Rebengiuc, Olga Tudorache nu poate fi caracterizată în câteva cuvinte, pentru că este o actriţă atât de imensă, de neaşteptată în fiecare rol pe care îl joacă, are atâtea posibilităţi de exprimare, încât vocabularul este mult prea sărac pentru a o defini. "Doamna Olga Tudorache, ca oricare artist unic, este un om absolut paradoxal - crede Alice Barb - şi are în sufletul ei întreg diapazonul de sentimente omeneşti pe care le poate simţi şi care îi pot face pe ceilalţi să le simtă vizavi de ea. Sufletul unui artist trebuie să se apere de imixtiuni, şi cei care au norocul să treacă dincolo de portiţa acestei platoşe, să intre în curtea sufletului ei, descoperă acolo nişte lucruri de o blândeţe şi o tandreţe absolut nesfârşite, de o delicateţe absolut extraordinară."

×
Subiecte în articol: arte