x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Omul paianjen

Omul paianjen

10 Iul 2004   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Oamenii-paianjen de langa noi sunt antrenati sa invinga tristetea, plictiseala, singuratatea, oboseala. Ii credeti perfecti si de neinvins, dar au un mare defect. Filmul Omul-Paianjen 2 este ca un produs de pe rafturile unui supermarket pe care scrie "trei intr-unul". Noul Spiderman e in acelasi timp o intalnire traditionala cu un supererou, o istorie pentru adolescenti si o poveste de dragoste. Cel de-al treilea ingredient, dragostea, e croit pe gustul pustoaicelor de 13 ani care nu au norocul ca la varsta lor sa intalneasca baieti gata sa rastoarne lumea.

Filmele cu eroi din benzi desenate se adreseaza mai mereu adolescentilor in cautare de senzatii tari. Omul- Paianjen (la fel ca Superman, Superwoman, Batman) e visul adolescentelor: e frumusel, plin de aventura si oarecum singuratic. E greu ca o pustoaica sa intalneasca in preajma ei o alternativa la eroul de pe ecran. Se intampla insa ca unele tinere sa gaseasca un asemenea erou pentru hranirea viselor in personajul pe care vi-l prezint astazi. E inca o demonstratie ca intre film si realitate e o distanta mai mica de 35 milimetri (de pelicula). Personajul cu care va fac astazi cunostinta poarta in mintea pustoaicelor, asemenea lui Spiderman, o "masca" de erou supranatural: e sexy, are raspuns la toate intrebarile, stie mereu o gluma buna, stie ce sa spuna ca sa te simti bine si, daca te gandesti bine, are toate acele calitati care sa te faca sa-ti doresti sa-ti fie printre prieteni. Intr-un anume fel iti e prieten chiar daca nu l-ai intalnit fata in fata niciodata. Asemenea omului-paianjen, se agata de fire nevazute si reuseste sa intre in casa ta, ba chiar te insoteste pretutindeni. E alaturi de tine dimineata cand te trezesti, iti vorbeste in timp ce te speli pe dinti si te pregatesti pentru o noua zi de munca/scoala. Apoi merge cu tine in masina/autobuz. Iar seara, cand ajungi acasa, iti ureaza, cum stie el mai frumos, noapte buna.

Daca esti o pustoaica de 15 ani incepi sa te gandesti la el ca la un idol, ca la un model si ii trimiti scrisori in care ii spui cele mai ascunse vise. Daca esti elev de liceu, il invidiezi: are distractia la picioare, iar fetele care iti plac tie ii scriu lui scrisori.

Dar ca Spiderman, cand isi da jos masca de supererou, e un om obisnuit. Merge pe strada fara sa iasa cu nimic in evidenta, sta la coada ca sa plateasca intretinerea, frecventeaza aceleasi discoteci/cluburi ca si tine.

Personajul pe care vi-l prezint astazi mai are si alte puncte comune cu Spiderman. In film, cel mai puternic si mai periculos adversar pentru tanarul catarator pe fire invizibile este Doctor Octopus, interpretat de Alfred Molina. Dr. Ock e un geniu rau, care stie sa foloseasca o multime de arme sofisticate ca sa-i urmareasca mintea, reflexele, ba chiar si gandurile tanarului Spiderman (Alfred Molina, pe care l-ati vazut in rolul lui Diego in Frida, are aici una dintre cele mai spectaculoase interpretari ale unui personaj negativ din istoria moderna a cinematografului). Si personajul meu se intalneste in fiecare zi cu un fel de "Dr. Ock", care cateodata e geniul bun, alteori e geniul rau… Intotdeauna insa e geniu, pentru ca ii este sef si n-are cum sa-l vorbeasca pe sef de rau.

E momentul sa va fac cunostinta cu oamenii-paianjen din viata voastra. Sunt prezenti peste tot, ii gasiti la o apasare de buton. Va incepeti ziua cu ei, uneori adormiti cu ei. Vi-i imaginati un melanj dintre Brad Pitt, Harrison Ford si Toby Maguire, iar daca ii intalniti pe strada, pe cei mai multi dintre ei nu ii recunoasteti. Sunt oameni ca si voi, chiar daca au cele mai sexy-dure-calde-puternice voci din lume. Sunt DJ-ii vostri preferati; ei au grija sa urce in fiecare zi, pe fire nevazute (undele radio), direct in sufletul vostru. Sunt antrenati sa invinga tristetea, plictiseala, singuratatea, oboseala. Si au efectele lor speciale: muzica. Multi dintre ei imi sunt prieteni sau colegi, asa ca le stiu marele secret. Ii credeti perfecti si de neinvins, dar au un mare defect: nu pot sa traiasca fara voi. Acum ca le stiti punctul slab, deschideti radioul. Ascultati-i!
×
Subiecte în articol: arte