Opera Naţională Bucureşti îşi redeschide porţile în stagiunea 2010-2011 sub semnul crizei economice prelungite. Prin urmare, la fel ca multe alte instituţii de cultură româneşti şi cea condusă de Cătălin Ionescu Arbore se va gospodări cu un buget anemic, care însă asigură un număr de 15 titluri de operă şi 9 titluri de balet.
"La Opera Naţională se întâmplă lucruri", a precizat directorul general al Operei. "Avem cu 25% mai puţin, dar asta nu ne scuză să prestăm cu 25% mai puţin, nu putem să zâmbim sau să cântăm cu 25% mai puţin. În definitiv suntem o instituţie care prestează servicii pentru public", a adăugat acesta. Primul spectacol al stagiunii, opera "Turandot" de Giacomo Puccini, va avea loc sâmbătă, de la ora 18:30, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, cu doi invitaţi speciali, soprana de origine bulgară Mariana Zvetkova şi tenorul Daniel Magdal. Reprezentaţia de duminică va fi dedicată baletului, cu o altă reprezentaţie din seria "Seară Balanchine".
Printre surprizele acestei stagiuni se numără spectacolele "Oedipe" (de George Enescu) şi "Lohengrin", această a doua reprezentaţie urmând să marcheze în 2011 aniversarea a 90 de ani de la instituţionalizarea Operei. Nu întâmplător a fost ales acest spectacol de vreme ce în 1921 premiera cu "Lohengrin" de Wagner, montat de regizorul Adalbert Markowski, cu marele Enescu la pupitru a fost spectacolul inaugural. Ambele spectacole pregătite de ONB vor fi prezentate la Festivalul Internaţional "George Enescu" din 2011.
O altă noutate este Opera "Celan", prezentată iniţial la Festivalul "George Enescu" din 2009. De data aceasta, la 28 noiembrie, Opera Celan va fi pusă în scenă sub bagheta lui Vlad Conta, cu solişti precum Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu, Ştefan Petrescu, Tina Munteanu, Madeleine Pascu, Dorina Cheşei, Andrei Finţi, Carmen Lopăzan etc.
Veşti bune pentru iubitorii baletului. Succesul de care s-au bucurat serile Balanchine a determinat-o pe Simona Şomăcescu, coordonatoarea Companiei de Balet a ONB, să încerce aducerea în premieră pentru publicul din România a unui spectacol în coregrafia renumitului William Forsythe.
De asemenea, spectacolul de dans "Tango. Radio and Juliette" realizat de coregraful de origine română Edward Clug (revenit în România după 20 de ani) cu Ballet Maribor din Slovenia, după "Romeo şi Julieta", prezentat cu succes la New York, este pregătit cu dansatorii Companiei de Balet a ONB. Spectacolul va fi prezentat în decembrie în două părţi, "Tango"(după muzica lui Astor Piazzolla) şi "Radio and Juliette" (pe muzica trupei Radiohead).
La capitolul debuturi merită menţionaţi soprana Irina Iordăchescu, la 22 octombrie, în "Traviata" de Giuseppe Verdi, la 23 octombrie, tenorul Teodor Ilicăi va urca pe scenă în "Faust-ul" lui Charles Gounod, pentru ca tenorul Marius Manea să evolueze în "Evgheni Oneghin".
Sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional va fi demarat anul acesta şi proiectul "Stagiunea de Artă", care se va desfăşura în foaierele de la parter şi etaj, în fiecare zi de luni, în dorinţa de a promova artiştii români contemporani din cele mai diverse zone. Astfel, luni 11 octombrie, Stagiunea de Artă se va deschide de la ora 17:00 cu vernisajul expoziţiei de pictură Mirela Trăistaru, urmată de o prezentare de modă Wilhelmina Artz. Seara se va încheia cu decernarea Premiilor Oscar Românesc, aflate la cea de-a 13-a ediţie, printre laureaţii din acest an regăsindu-se Radu Beligan, Cristian Ţopescu etc. Nu în ultimul rând, Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" va deschide stagiunea la 13 octombrie, cu spectacolul "Le Cantatrici villane" de Valentino Fioravanti, pentru ca în perioada 8-17 noiembrie, soprana Marina Krilovici să susţină un masterclass pentru tinerii artişti lirici.
Citește pe Antena3.ro